Cestovni doklad

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Ludmila
Dátum registrácie: 02 Aug 2016, 21:05

Dobry den,
rada bych se dozvedela, jake doklady bylo potreba mit v letech 1922 - 1923 pro vycestovani do zahranici, jestli existovala nejaka obdoba dnesniho cestovniho pasu.
Jedna se mi o to, jestli existoval nejaky doklad, o ktery se muselo pozadat, a jestli je mozne dnes najit o tom informaci v archivu.
Dekuji vam vsem za vysvetleni.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Ludmila napísal: 25 Nov 2020, 18:33 Dobry den,
rada bych se dozvedela, jake doklady bylo potreba mit v letech 1922 - 1923 pro vycestovani do zahranici, jestli existovala nejaka obdoba dnesniho cestovniho pasu.
Jedna se mi o to, jestli existoval nejaky doklad, o ktery se muselo pozadat, a jestli je mozne dnes najit o tom informaci v archivu.
Dekuji vam vsem za vysvetleni.
Dobrý deň,
v uvedenom období už existoval bežný cestovný pas. Cestovné pasy vydávali, myslím, žandárske stanice a tento materiál, ak sa zachoval, tak je uložený v štátnych archívoch.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Upresním Patrika - materiály k pasovej agende sa niekde zachovali torzovite, takže nie je isté, že sa k nim dostanete. Zväčša sú tieto materiály v pobočkách štátnych archívov (bývalé okresné archívy).
maros
Člen
Člen
Dátum registrácie: 16 Feb 2015, 16:34

Ludmila napísal: 25 Nov 2020, 18:33 Dobry den,
Cestovné pasy sa vydávali už za monarchie. Ale ak hľadáte obdobie od r. 1922, v archívnom fonde vtedajšieho Okresného úradu je možné nájsť pasový index s informáciou o tom, komu a kedy bol cestovný pas vydaný, akú mal platnosť a prípadne tiež do akej krajiny mala osoba cestovať. Ale samozrejme, ako sa píše aj vyššie, záleží na tom, či sa táto evidencia zachovala a v akom rozsahu. Napr. v trnavskom archíve je pasový index dostupný za obdobie 1923-1944.
Ludmila
Dátum registrácie: 02 Aug 2016, 21:05

Dobry den,
dekuji vam vsem za odpovedi.
Vidim, ze je jista nadeje, i kdyz mala, ze se mi v nekterem archivu podari najit nejakou stopu. Hledam stale ohledne osoby Anna Skovajsa (viz moje otazka ve Vyhledavani predku), ktera snad v roce 1922 (kdy mela 18 let) nebo nejpozdeji 1923 odesla do Francie. Bohuzel neni znamo misto narozeni, predpokladame, ze v okrese Trnava nebo Nitra. Obratim se na prislusne archivy.
Jeste jednou dekuji.
Napísať odpoveď