1891, narození Anna Šikorová

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
newmanmichaela
Dátum registrácie: 04 Feb 2018, 22:10
Predkovia z oblasti: Stará Lubovňa,Poprad,Jablonica,Holíč

Dobrý den. Moc bych Vás chtěl poprosit o radu.
Pátrám po předcích mé babičky, narozené ve Staré Lubovni. Z matriky ve Staré Lubovni mi přišel sobášný list babičiných rodičů (odkaz na můj rodokmen):
http://webtrees.novak-ancestry.cz/index ... ine&mark=1

Otec Jozef Ochotnický se mi podařil dohledat (narozen v Hniezdnem 9.12.1881).
Bohužel nemůžu dohledat místo narození Anna Szikorové ( nar.3.3.1891).
Prošel jsem na familysearch skoro vše v okolí Staré Lubovni, Levoči, nic jsem nenašel. Ani svatbu jejich rodičů Jána Szikory a Anny Stašekové.
Moc prosím o radu jak pokračovat dál. Moc děkuji a velice rád pomůžu s hledáním hlavně na Moravě.
Moje stránky:
http://webtrees.novak-ancestry.cz/index ... e%2FMichal

Přeji Vám krásný den.
Tommy
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 23 Mar 2019, 21:05
Predkovia z oblasti: Bojnice,Sklené,Kunešov,Nedožery-Brezany

Dobrý večer,
Podľa mňa som ich našiel a čo sa týka FS asi nie su indexovane a musíte ich ručne prechádzať.
Ak sa fo zhoduje môžem Vám potom dať kontakt
Prílohy
Screenshot_20201206-003656_MyHeritage.jpg
Screenshot_20201206-003707_MyHeritage.jpg
newmanmichaela

Moc Vám děkuji za pomoc, bohužel to je odkaz na můj nazaktualizovaný rodokmen na myheritage. Budu muset prozkoumat na family search matriky jednu po druhé, problém je , že třeba narození v Hniezdnem a okolí (tam se asi narodila) je na familysearch jen do roku 1888. A prababička se narodila 3.3.1891.

http://webtrees.novak-ancestry.cz/index ... Ochotnicky
Tommy
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 23 Mar 2019, 21:05
Predkovia z oblasti: Bojnice,Sklené,Kunešov,Nedožery-Brezany

V tom prípade, ak sú nedostupné kontaktovať musíte príslušný archív a ďalej už pôjdete ľahko
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Pozoruhodné je, že v rímskokatolíckej matrike Starej Ľubovne z roku 1909 tento sobáš nie je uvedený. Znamená to, že buď boli snúbenci bez vierovyznania (čo sa mi veľmi nezdá), alebo boli iného vierovyznania (teda snúbenec bol rímokatolík, ako vieme, ale možno snúbenica nebola).
Neviem, na základe čoho sa domnievate, že bola z Hniezdneho, ale tam narodená nie je v tom dátume. Rovnako tak ani v Starej Ľubovni, kde by som ju predpokladal vzhľadom na to, že sa v SĽ uskutočnil sobáš. Ale to boli všetko rímskokatolícke matriky...Takže do archívu ísť nemusíte.
Skôr ma zaujalo (resp. sa mi potvrdilo), že slovenské matrikárky nevedia čítať maďarské matriky, pretože Vám nedokázali uviesť miesto rodiska (resp. uviedli nezistené/nešpecifikované). Preto ja sa snažím získať sken zápisu, aby som z neho vydoloval čo najviac. Domnievam sa, že by tam mohlo byť uvedené, odkiaľ bola nevesta.
newmanmichaela

Děkuji Vám moc. Já jsem prosil o sken zápisu, bohužel mi paní matrikářka za poplatek 5 euro poslala jen opis sobášného listu. I za to jsem byl moc vděčný. Z Hniezdneho a Forbásy pocházela rodina Ochotnická, proto jsem prvně hledal prvně tam. Podle vyprávění babičky, tak její maminka Anna Šikorová se narodila někde u Levoče ( jména Szikora a Staszek tam jsou dost časté), tak budu hledat tam.
Moc Vám děkuji za pomoc s hledáním mých předků, Michal
newmanmichaela

Dobrý den.
Ještě mám jednu prosbu. Bohužel se ve slovenských (maďarských ) matrikách moc neorientuji. Chtěl bych se Vás zeptat, jaké vyznání na konci 19. století bylo po římsko-katolickém na Slovensku nejvíc rozšířené. Předpokládám evangelické?
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

newmanmichaela napísal: 07 Dec 2020, 16:34 Dobrý den.
Ještě mám jednu prosbu. Bohužel se ve slovenských (maďarských ) matrikách moc neorientuji. Chtěl bych se Vás zeptat, jaké vyznání na konci 19. století bylo po římsko-katolickém na Slovensku nejvíc rozšířené. Předpokládám evangelické?
Závisí od oblasti. Na Slovensku boli rýdzo gréckokatolícke, evanjelické i katolícke regióny. Konkrétne v okolí Starej Ľubovne by som skôr čakal gréckokatolíkov než evanjelikov.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
newmanmichaela

Dobrý večer.

Moc Vám děkuji za cenné rady. Bohužel však asi nebude v mých silách projít všechny matriky na familysearch které nejsou indexované. Protože v indexu jsem to jméno nenašel.
Škoda že do Staré Lubovni to mám cca 500 km, jinak bych si tam na matriku zajel, místo narození přece v matrice musí být. Paní matrikářka to bohužel naskenovat odmítá.

Přeji Vám krásný večer.
newmanmichaela

Dobrý den.
Tak jsem podle shod na family search zjistil, že takřka na 100% se prababička Anna Szikorová narodila v obci Hraničné (okr. Stará Lubovňa) 3.3.1891. Po otci Jánu Szikorovi ( podle Censusu z r. 1869 se jich tam v letech 1855-1866 narodilo 5) byla pravděpodobně řecko-katolického vyznání.
Bohužel nevím, kde v tomto případě hledat data jejího narození.

Moc prosím o jakoukoliv radu, moc a moc děkuji, Michal
Napísať odpoveď