Dobrý deň. Chcel by som si u vás nechať poradiť, pri hľadaní správnej manželky Jakuba Simonidesa (*1749 - ú. 1844). Pri úmrtí ma zapísané 3 manželky: 1.) Katarínu Mendelovú, 2.) Zuzanu Beňovú a 3.) Máriu Mendelovú.
Pri overovaní som zistil, že v danom období sa nenarodil žiadny iný Jakub Simonides. Prvý sobáš Jakuba som našiel 6. novembra 1774 so ZUZANOU Mendelovou. To mi prišlo zvláštne, keďže to spolu s úmrtnou matrikou nesedí. Tento pár ani nemal spolu žiadne deti.
V roku 1791 sa ženil so Zuzanou Beňovou. Tento sobáš už sedí správne. Tak som začal hľadať úmrtie Jakubovej prvej manželky. Dňa 6. novembra 1790 zomrela MÁRIA, manželka Juraja Simonidesa. Takže prvá manželka Jakuba by mala byť v skutočnosti Mária. S Máriou mal Jakub 5 detí medzi rokmi 1775 - 1790. Je možné, že tu si zapisovateľ sobáša pomýlil meno. Avšak pri hľadaní detí Jakuba s Katarínou, ako je uvedené v úmrtnej matrike, som našiel jedno dieťa tohto páru, narodené v roku 1778. Čiže ďalší problém, a neviem ako to mám vyriešiť. Nepredpokladám, že by počas manželstva splodil dieťa s inou.
3. manželka Mária Mendelová už tiež sedí.
Čo si o tom myslíte?
Link úmrtia Jakuba a zápis jeho manželiek: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443 (druhý zľava zhora)
1. sobáš, údajne so Zuzanou: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443 (druhý zápis zo 6. novembra 1776)
Ďakujem za prípadnú pomoc.
Jakub Simonides - jeho manželky
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
-
- Člen
- Dátum registrácie: 04 Máj 2021, 18:07
- Predkovia z oblasti: Brieštie, Hadviga, Slovenské Pravno, Sklabiňa, Turčianske Jaseno
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Dobrý deň,
pôjde o jednu a tú istú ženu - porovnal som tri najstaršie deti nar. 1775, 1778 a 1780 a je možné vzájomne porovnať krstných rodičov. Farár zrejme v jednom prípade mylne zapísal meno matky. Stávalo sa to, je potrebné si uvedomiť, že matka nebola fyzicky prítomná pri krste, aby nadiktovala svoje osobné údaje. Okrem toho v tomto prípade zapisoval katolícky kňaz údaje o evanjelikoch, ktoré mal len sprostredkovane - rodičov detí vôbec nemusel poznať.
pôjde o jednu a tú istú ženu - porovnal som tri najstaršie deti nar. 1775, 1778 a 1780 a je možné vzájomne porovnať krstných rodičov. Farár zrejme v jednom prípade mylne zapísal meno matky. Stávalo sa to, je potrebné si uvedomiť, že matka nebola fyzicky prítomná pri krste, aby nadiktovala svoje osobné údaje. Okrem toho v tomto prípade zapisoval katolícky kňaz údaje o evanjelikoch, ktoré mal len sprostredkovane - rodičov detí vôbec nemusel poznať.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Tých detí nebolo 5, ale 7: https://www.familysearch.org/search/rec ... ategory=on
-
- Člen
- Predkovia z oblasti: Brieštie, Hadviga, Slovenské Pravno, Sklabiňa, Turčianske Jaseno
Tam je ale dvakrát to isté dieťa (Mária). Ale našiel som úmrtie ešte jedného ich syna, Jána, ktorý zomrel v roku 1790 a má zapísaný vek 2 a pol roka. Len nedokážem dohľadať jeho narodenie.duros napísal: 15 Aug 2021, 16:44 Tých detí nebolo 5, ale 7: https://www.familysearch.org/search/rec ... ategory=on

Naposledy upravil/-a SyncMaster v 15 Aug 2021, 22:23, upravené celkom 1 krát.
-
- Člen
Mali v tom teda ale dobrý miš-maš. Pri sobáši použili meno Zuzana, pri deťoch Mária (raz Katarína) a pri úmrtí Katarína. Neverím tomu, že si nemohli (aspoň manžel) zapamätať jej meno.patricius95 napísal: 15 Aug 2021, 10:54 Dobrý deň,
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Manžel si pamätal. Ale dieťa farárovi nahlasovali krstní rodičia. A dokonca evanjelickému. Až ten to nahlasoval tomu katolíckemu... Divili by ste sa, koľko chýb môže pri takomto podaní informácií vzniknúť.SyncMaster napísal: 15 Aug 2021, 22:17Mali v tom teda ale dobrý miš-maš. Pri sobáši použili meno Zuzana, pri deťoch Mária (raz Katarína) a pri úmrtí Katarína. Neverím tomu, že si nemohli (aspoň manžel) zapamätať jej meno.patricius95 napísal: 15 Aug 2021, 10:54 Dobrý deň,
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
-
- Člen
Tak potom je to pravdepodobné. Ďakujem pekne za objasnenie.patricius95 napísal: 15 Aug 2021, 22:21Manžel si pamätal. Ale dieťa farárovi nahlasovali krstní rodičia. A dokonca evanjelickému. Až ten to nahlasoval tomu katolíckemu... Divili by ste sa, koľko chýb môže pri takomto podaní informácií vzniknúť.SyncMaster napísal: 15 Aug 2021, 22:17Mali v tom teda ale dobrý miš-maš. Pri sobáši použili meno Zuzana, pri deťoch Mária (raz Katarína) a pri úmrtí Katarína. Neverím tomu, že si nemohli (aspoň manžel) zapamätať jej meno.patricius95 napísal: 15 Aug 2021, 10:54 Dobrý deň,

- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
ja to mám takto (tie manželky mám zrejme zle, prvé dve sú asi jedna a tá istá, ako tu bolo vyššie spomenuté):SyncMaster napísal: 15 Aug 2021, 22:11Tam je ale dvakrát to isté dieťa (Mária). Ale našiel som úmrtie ešte jedného ich syna, Jána, ktorý zomrel v roku 1790 a má zapísaný vek 2 a pol roka. Len nedokážem dohľadať jeho narodenie.duros napísal: 15 Aug 2021, 16:44 Tých detí nebolo 5, ale 7: https://www.familysearch.org/search/rec ... ategory=on![]()