Archív Spišská Kapitula.

Praktické skúsenosti z archívov.
Anina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 20 Jan 2014, 16:25
Predkovia z oblasti: Pňaček,Vajteršic,Kodrik,Štvrtecký,Kalka ,Ganobčik,Orava,Liptov,Záhorie

Dobrý večer.
Oslovila som archív v Spišskej Kapitule a po pár dňoch mi odpovedali na moje otázky.

1. Odpisy matrík Spišskej diecézy po r. 1788 až na malé výnimky sú u nich.
2. Kanonické vizitácie /zaujímali ma školy a učitelia/ po r. 1765 sú uložené v ich depozitári v Štátnom archíve v Levoči.
3. Zoznam študentov PREPARANDIE /učiteľský ústav/ do r. 1930 sa nachádza v publikácii Pamätnica 110-ročnice založenia Učiteľského ústavu v Spišskej Kapitule. Mala by byť dostupná vo vedeckých knižniciach.

Termín návštevy je treba dohodnuť. Dúfam, že som pomohla aj iným.

anina
Ondrej Ruttkay
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 18 Feb 2013, 18:24
Predkovia z oblasti: Vrutky, Strba, Vikartovce

Cerstva skusenost:
Odpisy matrik su sustredene z celej diecezy pre kazdy rok do jednej knihy a knihy su este rozdelene na narodenia, sobase a umrtia. Cize pre kazdy rok je jedna kniha pre narodenia, jedna kniha pre sobase a jedna kniha pre umrtia. Tento system studium dost komplikuje. Ked clovek chce hladat len jednu obec 10-rocne obdobie (napr. 1890-1900), musi prehladat 30 knih. U vacsiny knih nie je zapisany ani zoznam, kde sa dana obec zacina, takze najprv je potrebne zaznamy z tejto obce v knihe najst. Okrem toho pracovnik archivu musi byt s vami v archivnej miestnosti a cakat, kedy uvedenu knihu prestudujete a poziadate o novu, ktoru vam vyhlada a prinesie. Kedze matriky su v biskupskom urade, ktory je v inej budove, samotny archiv je vtedy uzavrety. Aj ked za vyhladavanie nie je uctovany ziadny poplatok, odporucam matriky v krajskych archivoch, ktore su na mikrofilmoch.
Anina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 20 Jan 2014, 16:25
Predkovia z oblasti: Pňaček,Vajteršic,Kodrik,Štvrtecký,Kalka ,Ganobčik,Orava,Liptov,Záhorie

Je to iste zlá skúsenosť, ale sú tam odpisy matrík, ktoré napr. archív Bytča nemá, lebo originály sa nezachovali.
Anina
Ondrej Ruttkay
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 18 Feb 2013, 18:24
Predkovia z oblasti: Vrutky, Strba, Vikartovce

Ja som nepovedal, ze to bola zla skusenost, len som chcel upozornit na to, ze je lepsie ist tam uz s konkretnou vecou - ked viem, ktory rok hladam a aku udalost (krst, sobas alebo pohreb). Je jasne, ze tato moznost je vynikajuca, ak sa inde matrika nezachovala.
djrene
Dátum registrácie: 05 Sep 2017, 19:36

Chodí tam někdo pravidelně studovat ? Kdyby tam měl někdo cestu a studoval matriky narození za období 1841-1870 potřeboval bych obec Babín.
Matrika fary Hruštín kde obec Babín patří se za toto období nedochovala. Děkuji VYŘEŠENO
Napísať odpoveď