Dve priezviská detí - jeden otec?...

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Používateľov profilový obrázok
Siplak1987
Člen
Člen
Dátum registrácie: 01 Mar 2015, 22:04

Pekný vianočný čas želám.

Chcem sa opýtať, či poradiť sa ohľadom nasledovnej veci... Moja prababka mala viacero detí. Všetky majú priezvisko po jej manželovi - mojom pradedovi, až na prvých dvoch synov, tí majú priezvisko po matke za slobodna. A navyše nemajú v krstnej, ani úmrtnej matrike a ani v kmeňových listoch vojenského archívu uvedených otcov. Pôvodne som si myslel, že ide o nemanželské deti z nejakého predchádzajúceho vzťahu. Túto moju logickú mienku utvrdilo aj to, že jeden z istých synov pradeda sa volal Štefan (po otcovi), ale meno Štefan má aj jeden z uvedených dvoch synov s priezviskom po prababke. Predsa pradedo by nemal dvoch synov Štefanov, keď sa obaja dožili dospelosti...

Avšak od rodiny som sa dozvedel, že tí prví synovia prababky boli tiež deti môjho pradeda, ibaže ich mali pred sobášom, údajne, že boli nejaké problémy, že rodičia boli proti ich vzťahu, alebo tak nejak, čiže sa najprv nevzali... Tak preto mali tí prví dvaja synovia priezvisko po matke. A že preto mali dvoch synov s menom Štefan, lebo pradedo vraj chcel mať jedného svojho syna menovca aj rovnakým priezviskom.

Je mi ale čudné, že pradedo nepožiadal o dodatočné uznanie za otca, veď to už bolo 20. storočie (prvý syn je ročník 1916 a druhý 1918). Je takáto situácia možná? Stávalo sa to? Alebo čo si o tom myslieť? Prípadne dá sa dopátrať ešte nejakou cestou k informáciám, ktoré by do toho vniesli viac svetla? Budem vďačný za každý názor a postreh a vopred ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Zdravím,
v uvedenom prípade by zrejme najviac svetla priniesli genetické testy. V ideálnom prípade otestovať napr. mužských potomkov oboch Štefanov Y-DNA testom, pokiaľ budú mať zhodné výsledky, potom mali spoločného otca. Viac si môžete prečítať tu: https://www.geni.sk/geneticka-genealogi ... vanie-dna/
S pozdravom
Patrik Zakarovský
laco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 11 Apr 2014, 20:01
Predkovia z oblasti: Nitrianský Hrádok, Bánov - Rosival, Necpaly - Justh, Bratislava a Záhorie - Klempa

Siplak1987 napísal: 25 Dec 2021, 09:34 Je mi ale čudné, že pradedo nepožiadal o dodatočné uznanie za otca, veď to už bolo 20. storočie (prvý syn je ročník 1916 a druhý 1918). Je takáto situácia možná? Stávalo sa to? Alebo čo si o tom myslieť?
Je možné, že v období prvej republiky takéto dodatočné uznanie otcovstva bolo komplikovanejší proces ako za R-U monarchie. Ale nemám žiadne znalosti rodinného práva, takže len úvaha. A je tiež možné, že byť nemanželským dieťaťom bolo menej problematické ako v časoch monarchie.

Laco
Napísať odpoveď