Rôzne národnosti rodinných príslušníkov pri sčítaní

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
greghouse
Dátum registrácie: 20 Dec 2021, 23:28
Predkovia z oblasti: Uhrin a Maliňák (Gelnica)

Pěkný den,

nechal jsem si zaslat sčítací arch z roku 1940 domácnosti mojí babičky a jejich rodičů a sourozenců. Pod kolonkou Národnost se ale píše u prababičky a posledního syna "slovenská", ale u pradědečka a ostatních potomků (včetně babičky) se píše "německá".

Dočetl jsem se tu na fóru, že se národnost určuje podle matky, z čehož by šlo vyvozovat, že ty ostatní děti měly jinou matku německé národnosti. To bych ale neměla být pravda, protože mám křestní list babičky, kde se potvrzuje, že matka uvedená na sčítacím archu je skutečně její.

Děkuji za postřehy!
laco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 11 Apr 2014, 20:01
Predkovia z oblasti: Nitrianský Hrádok, Bánov - Rosival, Necpaly - Justh, Bratislava a Záhorie - Klempa

Určite by som na základe udaju o národnosti neriešil niečo, čo je v protiklade s krstnym/rodným listom.

Okrem toho národnosť bola vždy aj isté politikum. A mohlo byt výhodné sa hlásiť k nejakej národnosti, alebo k inej sa nehlásiť. Aké národnosti mali zapísané v roku 1930? Nenarodili sa tie deti so slovenskou národnostnú až za Slovenského štátu?

Ďalšia vec je, že nakoľko sčítací komisári zapisovali naozaj to, čo si ľudia priali, alebo nakoľko ovplyvňovali respondentov k úprave údajov tak, aby vyhovovali spoločenskej objednávke.

To, či bola národnosť po matke alebo otcovi je dosť zložité a podla mňa neboli na to presné pravidlá. Okrem teda zidovstva, kde to bolo striktne po matke. Po roku 1945 to museli v Izraeli riešiť rabini, lebo došli preživší z koncentrátov, ktorí ale podľa zákona neboli Židmi.

Laco
greghouse
Dátum registrácie: 20 Dec 2021, 23:28
Predkovia z oblasti: Uhrin a Maliňák (Gelnica)

laco napísal: 23 Dec 2021, 13:37 Aké národnosti mali zapísané v roku 1930? Nenarodili sa tie deti so slovenskou národnostnú až za Slovenského štátu?
V roce 1930 jsem našel jen matku babičky, který byla zapsaná u rodičů byť to bylo pár měsíců po svatbě. Ona a celá její rodina mají zapsanou slovenskou národnost.
Otce babičky jsem v domě s jeho rodinou nenašel, ale celá jeho rodina má zapsanou německou národnost.

Babiččini sourozenci se narodili 1932, 1933, babička 1937 a poslední sourozenec z toho sčítání z roku 1940 se narodil také 1940, čili ještě před Slovenským štátom.
laco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 11 Apr 2014, 20:01
Predkovia z oblasti: Nitrianský Hrádok, Bánov - Rosival, Necpaly - Justh, Bratislava a Záhorie - Klempa

greghouse napísal: 23 Dec 2021, 13:57 poslední sourozenec z toho sčítání z roku 1940 se narodil také 1940, čili ještě před Slovenským štátom.
No keďže Slovenský štát vznikol 15.3.1939, tak to "jediné slovenské" dieťa sa narodil počas jeho trvania a je možné, že už pri pôrode z nejakého dôvodu bola zapísaná národnosť podľa matky.

Ladislav
Napísať odpoveď