Greger-Wäldl - Veľké Pole (Radobica?)

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
wlado wäldl
Dátum registrácie: 08 Feb 2022, 13:15
Predkovia z oblasti: Veľké Pole / Hochwies / H.Saliby / / Motešice / M.Hradná-Podhlinie / Látkovce

Ano správne :-)
V cirkevných záznamoch pri narodeniach Greger-Wäldl je všade uvádzaný dom 174. Pri sčítaní obyvateľstva 1869 bol už ale prázdny a neskôr v ňom bývala rodina Schwarz.
Pri sčítaní obyvateľstva 1869 už bývali Wäldl pri Greger v domoch 232, 233, 235, 236 ...
Aj z týchto domov zostali len kamenné základy, aj keď na jedných z nich je postavená veľká chata (že vraj nejaká "elektrikárska")

som si tipol že to bol štál Honig, lebo bol bližšie, ale cesta ku 174,175 viedla práve od Müller. Takže si to opravím. Ďakujem.

Preto predpokladám že do roku 1800 boli všetky krsty a sobáše v Radobici alebo Hornej Vsy, lebo bola oveľa bližšie. Veľa detí tam chodilo aj do školy. Po presťahovaní už je všetko na Veľkom Poli.
Cirkevné záznamy na VP sú na Famylisearch od 1757, ale tieto narodenia, ktoré hľadám (1761-1780) práve tejto vetvy tam chýbajú a pri ev.označení iba Greger vôbec nesedia. podľa mňa je tam z týchto rokov iba vetva Greger.
Známej z Nemecka sa podarilo vybaviť prístup do cirkevných záznamov v Nitre, kde sú záznamy dokonca 1724-1757 ...
wlado wäldl
Predkovia z oblasti: Veľké Pole / Hochwies / H.Saliby / / Motešice / M.Hradná-Podhlinie / Látkovce

Ano tú stránku poznám. Komunikoval som aj s tvorcom p. Sallerom z Hanoveru kedysi dávnejšie.

Je to topka. takto by mali mať aj ostatné obce spracovanú minulosť.
Vyhľadávanie podľa mien, čísiel domov, prepojenie na famylisearch, staré fotky atď atď.
Rhostacny
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2019, 20:54
Predkovia z oblasti: Horná Ves, Radobica, Veľké Pole, Bystričany, Nitrianske Sučany, Veľké Uherce, Partizánske, Veľké Hoste, Dubodiel, Ostratice, Veľká Hradná, Bošianska Neporadza, Šarovce, Jablunkov na Morave

v matrike FÚ Oslany sú narodenia, sobáše a úmrtia pre Hornú Ves, Radobicu, Čereňany, Bystričany a Chalmovú a aj Oslany.(taký mix) ale vidím tam iba rodinu Gregor, manželský pár Štefan a Susanna

https://www.familysearch.org/search/rec ... me=greg%2A

Krsty 1760-1779 (str. 2-232) -- Manželstvá 1760-1780 (str. 233-296) -- Úmrtia 1760-1768 (str. 297-333)
Granite Mountain Record Vault
International Film
2377053
Item 3
5223461

Predpokladám, že kópiu z rokov 1724-1757 nemáte, že išlo iba o nahliadnutie, že?

A pán Seller má moje veľké ĎAKUJEM. Predpokladám, že je tiež potomok veľkopoľských Nemcov :)
wlado wäldl

Ano p.Saller je potomok, bývala tam aj rodina Saller.

Stretol som sa s ním na stretnutí týchto rodín, ktoré pred pár rokmi organizoval na Veľkom Poli.

Známa písala na diecezu v Nitre a po pol roku odpísali a za 10 eur jej umožnuli prístup cez heslo do skenov tejto knihy. Zatial som sa tým nezaoberal, pretože som sa “zasekok” v roku 1761 a pravdepodobne v Radobici… skúste to prípadne touto cestou, ponúkajú tuto moznost na svojej stranke.
MartinaS
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Jún 2019, 12:24
Predkovia z oblasti: Pezinok, Raca, Oslany, Vylok

Dobry den pani,
primiesam sa vam do diskusie, tiez mam predkov z Radobice a Oslanskych stalov.
Len chcem pripomenut, ze v Radobici kostol postavili az v roku 1950, a ten v Hornej Vsi je z roku 1837. Radobica aj Horna Ves boli predtym filialky Oslian, ale kedze kostoly v tychto obciach neboli postavene, tak predpokladam ze obyvatelia chodili do kostola v Oslanoch. Alebo sa mylim?

Pan Waldl, ak ste sa venovali dejinam prisidlenych nemcov, nestretli ste sa v tejto oblasti s priezviskom Brida? Ja netusim odkial ti moji Bridovci na Oslanske stale prisli, niekedy okolo roku 1720. Moja stara mama hovorila, ze "predkovia sa vraj pristahovali z Nemecka". Zatial neviem overit, ci je na tom nieco pravdy.... myslela som, ze nic....
Zdravim, Martina
wlado wäldl

Mam Bridu aj dobrého kamaráta 😀 u nás v obci. Mám pocit, že som na niektorej mape veru Brida videl, skúsim pohladať …
MartinaS
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Jún 2019, 12:24
Predkovia z oblasti: Pezinok, Raca, Oslany, Vylok

Ak byvate v Brezolupoch, tak to je mojho prapradeda pravnuk :-)
Bridove stale su posledne v Oslanskom chotari, smerom na Velke pole. Tam Bridovci byvali, ale toto pomenovanie je iba v novsich mapach. Predtym sa tomuto miestu hovorilo "Guleje". Ak by ste vedeli este o niecom inom, potesilo by ma to.
Dakujem, Martina
wlado wäldl

Tak staršie niečo ako rok 1720 asi nebudem mať, to bola nejaká mapa 1800-1850, ak nájdem, pošlem.
Ale mám 1 tip:
V záznamoch Veľkého Pola sme našli, že veľa rodín aj z okolia VP pochádza z Baden-Würtembergu, kde mladí ľudia chodili vždy v lete naspať na brigády a na zárobky, pričom na jeseň vždy s nimi prichádzali na Veľké Pole ďaľšie a ďalšie rodiny či jednotlivci.
Možno treba skúsiť pozrieť záznami tam. Wäldlovci tam sú v rokoch 1600-1700 … ale prepojiť to úplne presne by som považoval skôr za zázrak …
wlado wäldl

Ešte raz skúsim spísať fakty, ktorých sa držím (iba hlavnú vetvu otcov):

Všetko v zbierke Veľké Pole - rodičia potvrdení vždy aj narodením aj sobášom:
môj pradedko
Gregorius Wäldl narodený 2.3.1872 VP - zomrel 13.1945 M.hradná Podhlinie
(manželka Francisca Max Jokale - sobáš 22.4.1895 VP)

otec Gregoriusa
Lucas Wäldl narodený 15.10.1839 VP - zomrel 14.8.1877 VP
(manželka Mária Magdalény Anglet - sobáš 10.2.1862 VP)

otec Lucasa
Antonius Wäldl narodený 10.1.1808 VP - zomrel ?
(manželka Jolana Veronika Jakal - sobáš 12.2.1832 - potom mal ešte 2 manželky)

otec Antoniusa (tretia generácia Greger-Wäldl)
Andreas Greger-Wäldl narodený 1782-1783 ? - zomrel 25.3.1847 VP)
(manželka Clara Gaspar - sobáš 15.2.1800)

otec Andreasa (druhá generácia Greger-Wäldl)
Paul Greger-Wäldl narodený 1760-1762 ? - zomrel 1.1.1830 VP
(manželka Apolónia Cziger - sobáš 7.2.1779)

Paul by mal byť prvá generácia s priezviskom Greger-Wäldl - pred tým by to mal byť iba Wäldl podľa tamojších zvykov.
Pri sobáši 7.2.1779 je vek 18 rokov, pri úmrti 1.1.1830 vek 68 - z toho vyplýva rok narodenia 1761
pri jeho deťoch je všade číslo domu 174, a toto číslo domu majú aj ostatní Greger-Wäldl a podľa ich veku pri sobášoch to vychádza:
Mária(Anna?) 1764, Martinus 1765, Mathias 1766, Joannes 1770, Stephanus 1771, Susanne 1771, Mária(Anna?) 1772.

Ďalšie pokolenia už bývali v domoch 232, 233 , 235, 236 v štály Weldl pri Greger.

Teraz pracujem z hypotézov, že navštevovali iný kostol, pretože tieto narodenia na VP neviem priradiť teoreticky ani pod čisto Greger. Teoreticky je možné, že sa všetky deti narodili úplne inde.
Stopa je aj v Prenčove pri Banskej Štiavnici 7.4.1721 narodil Georius Väldl rodičom Paul a Susanna.

ešte raz Ďakujem za pomoc ak by niekomu niečo napadlo, čo už 8 rokov prehliadam :-) ...
Rhostacny
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2019, 20:54
Predkovia z oblasti: Horná Ves, Radobica, Veľké Pole, Bystričany, Nitrianske Sučany, Veľké Uherce, Partizánske, Veľké Hoste, Dubodiel, Ostratice, Veľká Hradná, Bošianska Neporadza, Šarovce, Jablunkov na Morave

Dobrý deň prajem

Takže hľadáte narodenie Pavla cca 1761. Matka by ma byť nostiteľom priezviska Greger a otec Wäldl ?

Ja si myslím, že odpoveď nájdete v sobášnej matrike VP z pred roka 1757, ktorá na FS nie je.

Ešte sa spýtam, v úmrtnej matrike do cca roka 1800 zomrel nejaký Greger-Wäldl ?
Napísať odpoveď