neznáme mesto - svadba Nová Baňa 1754 - "ex Volsuska"

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
Onuphrios
Príspevky: 25
Dátum registrácie: 23 Jan 2021, 10:09

Dobry den,
mam tu zapis svadby 26. oktobra 1754 v Novej Bani. V tejto dobe bola matrika velmi podrobna, vzdy pisali mena rodicov zosobasenych, aj ci su este zijuci, no v tomto pripade nema zenich zapisanych ziadnych rodicov a to sa stavalo len u ludi, ktori sa narodili niekde dalej. Tento clovek je tu zapisany ako Matej (Matthias) Nehnieva, neskor je v matrike zapisany ako Nehnevaj, rovnako ako vsetci jeho potomkovia. Pri svadbe tu ma uvedene "ex Volsuska" a neviem zistit, ake mesto by to asi mohlo byt.
V zazname su uvedeni rovnaki svedkovia ako v zapise vyssie v ten isty den, ale ti by mali vsetci byt z Novej Bane

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443
laco
Veterán
Veterán
Príspevky: 477
Dátum registrácie: 11 Apr 2014, 20:01
Predkovia z oblasti: Nitrianský Hrádok, Bánov - Rosival, Necpaly - Justh, Bratislava a Záhorie - Klempa

V okolí Novej Bane je/bolo veľa kopaníc/štálov. Môže to byť názov jedného z nich. Ale bez akejkoľvek záruky.

Laco
Palo
Aktívny člen
Aktívny člen
Príspevky: 133
Dátum registrácie: 11 Jan 2017, 08:36
Predkovia z oblasti: Hansen, Hanzen - Schleswig Holstein, Tesáre, Podbrezová. Siegel-Starý Maletín,Mírov. Frirtscher-Studená Loučka. Duschek - C Z - Dub-Kondrac, Nováky, Kamenec p. Vtáčnikom. Košťál - Oponice . M asár - Dolné Vestenice

Zdravím Vás,

Ten názov sa nepodobá na žiaden názov štálov z okolia . Mne napadlo ešte dedina Folkušová. Našli ste záznam o jeho úmrtí? Pozerali ste aj iné rodokmene s rovnakým priezviskom?
laco
Veterán
Veterán
Príspevky: 477
Dátum registrácie: 11 Apr 2014, 20:01
Predkovia z oblasti: Nitrianský Hrádok, Bánov - Rosival, Necpaly - Justh, Bratislava a Záhorie - Klempa

Palo napísal: 23 Feb 2022, 09:35 Mne napadlo ešte dedina Folkušová.
Prečo práve Folkušová? Väčšinou sa pri obciach z inej župy zvykla táto župa uviesť. Okrem toho Folkušová je malá zemianska obec, kde je tak 5 priezvisk a Nehnevaj medzi nimi nie je.

Len pre informáciu - Folkušová patrila do farnosti Necpaly - tak evanjelická (veľká väčšina) tak aj katolícka farnosť.

Laco
Onuphrios
Príspevky: 25
Dátum registrácie: 23 Jan 2021, 10:09

Palo napísal: 23 Feb 2022, 09:35 Zdravím Vás,

Ten názov sa nepodobá na žiaden názov štálov z okolia . Mne napadlo ešte dedina Folkušová. Našli ste záznam o jeho úmrtí? Pozerali ste aj iné rodokmene s rovnakým priezviskom?
Dobry den, zial, v case, ked zomrel, uz bola matrika ovela menej podrobna, takze tam nie je nic ako rodisko uvedene len, ze zil v Novej Bani. Zda sa, ze vsetci s menom Nehnevaj, ktori v Novej Bani neskor zili, su jeho potomkovia a keby to Volsuska bola nejaka osada v okoli, tak by som to v matrike videl castejsie.
Pomocka by mozno este mohla byt, ze jedna jeho dcera je pri krste nespravne zapisana ako Hnevnik, pri umrti su potom rodicia opat ako Nehnevaj

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AKDKH-QS3
Napísať odpoveď