Alexander Ebers

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
kabi
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 25 Máj 2022, 09:43
Predkovia z oblasti: Bíro (južné Sl., BA), Maršán (Bytča), Petrašovič (okr. Trnava), Čéč (okr. Trnava), Pribila/Přibyla (Kysuce, Frenštát pod Radh., Viedeň), Zvonár,

Dobrý deň,
pátram po Alexandrovi Ebersovi. Bohužiaľ veľa o ňom neviem... Slúžil pravdepodobne v slovenskej armáde (? nemeckej), bol nemeckej národnosti, ženatý bol s Máriou Čečovou, v roku 1943 sa mu narodilo dieťa Július (v Bratislave, pravdepodoben tu mal aj sobáš, v čase narodenia dieťata vyzerá na 25-30 rokov) a jediné čo som zistila podľa dochovanej fotografie bolo, že v roku 1947 bol v Pise v Taliansku ako prekladateľ pravdepodobne v zajateckom tábore v asi v americkej zóne (?). Nikdy sa už na Slovesnko nevrátil a neviem, čo sa s ním stalo a rada by som zistila viac...
Skúšala som Arolsen archív, ale tam som ho nenašla...
Vie mi niekto poradiť kde hľadať?
Ďakujem a prajem pekný deň.
K
mano
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 28 Okt 2015, 19:34

kabi napísal: 28 Dec 2022, 16:09 Dobrý deň,
pátram po Alexandrovi Ebersovi ............
Skúšala som Arolsen archív, ale tam som ho nenašla...
Dobry den , vylucujete teda moznu pribuzensku suvislost medzi Alexandrom Ebersom narodenym podla AA 10.9.1887 v Bratislave a Vami hladanym Alexandrom Ebersom - otcom Juliusa ?
https://collections.arolsen-archives.or ... 0alexander
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AKZYN-58Q
Moja otazka smeruje k tomu,ze ak by sa suvislost preukazala , je dost mozne ,ze sa mohol v povojnovych rokoch 1947 - 1950 (a neskor ) nachadzat v Kempten (Allgäu) , Beim Floßerhäusle 12 ................. berte ako tip :)
kabi
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Predkovia z oblasti: Bíro (južné Sl., BA), Maršán (Bytča), Petrašovič (okr. Trnava), Čéč (okr. Trnava), Pribila/Přibyla (Kysuce, Frenštát pod Radh., Viedeň), Zvonár,

Zdravím,
ďakujem ta tip :-), toho Ebersa z roku 1887 som pozerala ale nakoniec som to zavrhla a to dôvodu "veku". Ak by sa narodil v spomínanoom roku, tak by mal v roku 1947 60 rokov a to mi podľa fortky príde veľa... Predpokladám, že sa narodil niekedy v rozpäti rokov 1910/15 - 1920/23...
Tak neviem, kde hľadať... asi bol z BA ale tiež to nie je isté...
Priložená fotka je z roku 1947 s údajom, že bol v Pise, v Taliansku...
Katarína
Prílohy
Ebers.jpg
mano
Veterán
Veterán

kabi napísal: 02 Jan 2023, 10:12 ... toho Ebersa z roku 1887 som pozerala ale nakoniec som to zavrhla a to dôvodu "veku".
Skor som myslel pribuzensku suvislost medzi nimi ako otca a syna,pripadne este vzdialenejsiu .... . V dokumentoch na AA byval Alexander Ebers (nar. 1887 v BA ) na jednej adrese s Filomenou ( nar. 26.5.1898 vo Weckersdorfe ) - t.j. jeho manzelkou nemohla byt Maria Cecova z BA :? ,ale s najvacsou pravdepodobnostou spominana Filomena .....
Napokon v bratislavskej rodnej matrike pri narodeni Juliusa v 1943, resp. v sobasnom zazname Marie Cecovej s A.Ebersom lahko zistite kto bol otcom / manzelom ( a odkial ) .... ! Takto zisteny datum a miesto narodenia ,pripadne mena rodicov, Vam umoznia serioznejsie hladat v databazach ...
kabi
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Zdravím,
skúsim sa v tom nejak "povřtať"...Rodinná prúbuznosť by tam mohla byť...(ono by to mohlo zodpovedať, že by šlo o otca hľadaného Alexandra...) Uvidím, čo sa mi podarí nájsť... A ďakujem za tipy... :-)
K
baron
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Nov 2021, 22:38
Predkovia z oblasti: Cigeľ, Kajal, Lazany, Pezinok, Prievidza

Dobrý deň,
aj tu sú mená Ebers a Čeč:
https://www.cintoriny.sk/src/index.php? ... =554078421
kabi
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Zdravím,
Mária Ebersová bola žena hľadaného Alexandra Ebersa, Alex Čeč bol jej otec a pravdepodobne Ružena bola manželka, ale asi druhá (tu nedáva zmysel rok narodenia Márie, Božena by bola "moc" mladá....). Alex Čeč bol bratom mojej prababky a práve o osude Alexandra Ebersa veľa nevieme... Viem, že Mária vychovála ich syna sama...
Ďakujem
Katarína
mano
Veterán
Veterán

mano napísal: 02 Jan 2023, 11:42
kabi napísal: 02 Jan 2023, 10:12 ... toho Ebersa z roku 1887 som pozerala ale nakoniec som to zavrhla a to dôvodu "veku".
Skor som myslel pribuzensku suvislost medzi nimi ako otca a syna,pripadne este vzdialenejsiu .... . V dokumentoch na AA byval Alexander Ebers (nar. 1887 v BA ) na jednej adrese s Filomenou ( nar. 26.5.1898 vo Weckersdorfe ) - t.j. jeho manzelkou nemohla byt Maria Cecova z BA :? ,ale s najvacsou pravdepodobnostou spominana Filomena .....
Este jeden koment a celkovy sumar :
Alexander Ebers ( nar. 10.9.1887 v Bratislave ) s manzelkou Filomenou rod.Schwortschick ( nar. 26.5.1898 vo Weckersdorfe ), zijuci po vojne v Kempten (Allgäu) , Beim Floßerhäusle 12 ,mali syna Juliusa Alexandra narodeneho v Kosiciach 23.1.1923 .

Som uz presvedceny,ze prave on bol manzel Vasej Marie Cecovej ..... :o :shock: :? .Dotycny imigroval do Brazilie v roku 1962 (casido - zenaty ; musico - hudobnik - vid povolanie stareho otca pri krste v BA 1887 v minulom linku)
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1932363
Naviac este Julius (narodeny v 1943 v BA ) bol pravdepodobne krsteny s dvoma menami " Julius Alexander " t.j. po otcovi ....
Trieda 11.C.
https://spongebox.gjh.sk/absolventi-a-z ... /1960-1961

Takze cela moja konstrukcia stoji a pada na potvrdeni identity otca ( Julius Alexander Ebers , nar. 23.1.1923 v KE ) v bratislavskej rodnej matrike pri narodeni Juliusa v 1943, resp. na jeho potvrdeni ako zenicha v sobasnom zazname Marie Cecovej s Alexandrom Ebersom .......
kabi
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Zdravím,
je to naozaj hodne lákavá "teória" aj s ohľadom nato, že ten syn Július bol taktiež hudobníkom, Mám fotku, kde je s husľami a moj otec hovorí, že tým hudobníkom naozaj bol...
Len keď pozriem na fotky z roku 1947 a potom 1962 (fotka na imigračnom formuláry do Brazílie) tak vôbec neviem povedať, či je tá istá osoba, ale je tam predsa rozdiel 15 rokov...
Podstatné je, ako hovoríte, potvrdenie rodičov na sobášnom liste...
Ďakujem za komentáre a perkný deň.
Katrína
Napísať odpoveď