výpis zo sobášneho záznamu nejasný "VYRIEŠENÉ"

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Monicina
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Dobrý deň

Obraciam sa na Vás s prosbou o radu, kde nájsť skutočný zápis o sobáši zo dňa 21.11.1877. Máme doma k dispozícii len výpis z roku 1943, ale neviem sa dopátrať k originálu. Ženích bol rímokatolík, pochádzajúci z obce Rad a nevesta bola grékokatolička, ale neviem odkiaľ. Po sobáši žili vo Veľkom Horeši (živil ako sluha už od svojich 14-tich rokoch).
Prezrela som záznamy sobášov rímokatolickej aj grekotalolickej farnosti v Cejkove, zároveň rímokatolickú farnosť v Kráľovskom Chlmci (kam patrili katolíci z V.Horeša). Pre istotu som pozrela aj grekokatolickú farnosti Dobrá a Poľany. Ale nikde nie je daný záznam.
Ide mi o to zistiť, odkiaľ pochádzala žena. Bohužiaľ, nedokážem nájsť jej zápis o úmrtí, pričom vo V.Horeši sú sprístupnené záznamy úmrtia až do roku 1943 a ju som ta nenašla ani nikoho s priezviskom Ács. Ani pri sčítaní obavateľstva z 1869 a 1930 sa ani vo V.Horeši, Cejkove ani Rade také priezvisko nevyskytovalo. V o výpise sa síce uvádzal, že pochádzala z V.Horeša, alenže ako som spomenula, také meno sa tam nikdy predtým ani potom nevyskytovalo.Kde zomrela neviem, ale minimálne v roku 1909 ešte žila (zomrel jej muž a ona je uvedené ako vdova). V obci teda nezomrela. Jedine, že by zomrela v najbližššej nemocnici, tá bola v Sátoraljaújhely, ale tá bola zbúraná už pred mnohými rokmi.
Preto som myslela, že zo skutočného zápisu sobáša zistím jej pôvodné rodisko.
Niekde ten originálny zápis musí existovať, keď si dali urobiť moji už nežijúci starí rodičia jeho výpis.

Podľa pečiatky za zdá, že sobáš by mal byť v Cejkove, ale tam som ho nenašla. Ešte je možné, že pôvodný bol sobáš v inej farnosti, ktorú neskôr prebrala farnosť Cejkov.
Nie je mi ani jasné zadelenie grékokatolíkov z obce Veľký Horeš a obce Rad, kam patrili v tom období, vie mi niekto poradiť aj s týmto údajom?

Ďakujem za pomoc.
sobasny list.pdf
(367.97 KiB) 87 stiahnutí
Naposledy upravil/-a Monicina v 21 Jan 2023, 20:04, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Samotný výpis je z GK farnosti Cejkov, aj sobášiaci kňaz je tam uvedený farár GK farnosti Cejkov.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň prajem,

podľa predloženého sobášneho listu sa naozaj zdá, že sa sobáš konal v slovenskej obci Cejkov (maď. Cséke). Po dôslednom prelistovaní gréckokatolíckej matriky Cejkova som si všimol, že tam absolútne vôbec nefiguruje priezvisko Stankovský a ani Ács, čo je však divné. Pomaly som pracoval s verziou, že máte židovské korene a v rukách držíte exemplár falošného sobášneho listu... Veď sa pozrite na štruktúru cejkovskej matriky - celá je maďarsky aj vrátane poznámok - prečo by teda farár o 70 rokov neskôr prekladal do sobášneho listu aj poznámku do latinčiny?
No potom mi napadla ešte jedna finta. Podľa sobášneho listu snúbencov sobáši farár Sándor Vályi. Lenže, keď si otvoríte matriku Cejkova, farárom v Cejkove v tej dobe bol Antal Örményi Bankay! Tak som trochu pogooglil. Keďže ide o časť Slovenska, kde je veľa maďarsky hovoriacich obyvateľov, zo srandy som vyhľadával v maďarčine („Cséke görog katholikus templom“), čo ma priviedlo k stránke: http://lacacseke.hupont.hu/29/a-csekei- ... -tortenete a keď si ju preskrollujete nadol, tak zistíte, že Sándor Vályi mal byť naozaj farárom v r. 1877-1879. Akurát nie v Cejkove (Cséke) ale v maďarskej obci Lacacséke, ktorá je vzdušnou čiarou priamo oproti Veľkému Horešu krížom cez hranicu. Matriky tejto gréckokatolíckej farnosti nájdete tu: https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Sobáš Vašich predkov je teda tu: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=415405
Nazdávam sa, že údaje o Michalovi Stankovskom budú v nedostupnej slovenskej r. kat. matrike farnosti Rad (je v archíve ale nie na FS). Údaje o maďarskej vetve predkov z rodu Ács by sa mali nachádzať vo vyššie priloženej maďarskej matrike Lacacséke.
Veľa šťastia v ďalšom bádaní!

P.S.: Nájdenie všetkých uvedených záznamov mi zobralo hodinu života, preto hádam prepáčite dlhšiu odpoveď...
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Monicina
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Ďakujem vám veľmi pekne., veľmi si cením, že ste to pre mňa hľadali. Máte môj obdiv, za tie rozsiahle skúsenosti, zrejme sa tomu venujete aj profesionálne. Je to pre mňa poučenie a ďalšia skúsenosť.
Nikdy by ma nenapadlo hľadať v Madarskej farnosti. Teraz vidím, že grekokatolici z M. A V.Horeša aj priľahlých dedín ako M. A V. Rozvagy patrili tam. Ja som pred časom zistovala v archive v Kosiciach, kam patrili grekokatolici z Horesa, a odtiaľ mi prišla odpoveď, že do farnosti Dobrá, co teraz vidím, že bola nesprávna info.
Čo sa týka Mihályho, ten má záznam o krste v Rade, je to indexované. Len neviem nájsť narodenie jeho otca, v Rade chýbajú strany s rokmi, kedy sa mal narodiť. Okrem toho bol grekokatolik a tu mam otazku na niekoho z Vás, či mi viete poradiť, do akej gréckokatolíckej farnosti patrili veriaci z Radu. Jeho manželka bola rimokatolička, preto ich syn Mihály bol rimokatolik.
Napísať odpoveď