VYRIEŠENÉ-Predaj kopanice slovenčina

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
Lerea
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 09 Feb 2023, 19:42
Predkovia z oblasti: Lazany, Prievidza

Dobrý deň

Našla som tento dokument v archíve jedna sa o predaj kopanice. Je to v slovenčine bohužiaľ nedokážem všetko prelúšťiť :( napriek tomu by ma veľmi zaujímalo celé znenie tohoto dokumentu.

Roku 1870 dňa 9teho augusta
Za richtára pána Josepha Zitanyi, pánov senátorov takýchto Antónia Derera, Francza Zmeskala, pána Andrea Berjacz, pána Andrea Schnierera, pá na ....a pána Franza Zmeskala mladšieho
Predstúpil pred magistrát Josephus Langa obyvatel zdejsi? Za ... kopaniczku? Bundzelovsku za ... nad Gajdlanom .... ..... od západu pák.... Strážsku? ..... ..... .... pána úradníka Burdani Michala ku odpisovaniu magistrátu.... na vyplatenie dluhov .... ...... panu zesnulemu Josephovi Bundzelovi a po neho ..... ditky priszulcha... bol by zjednat a kúpiť.... ..... ..... pri prítomných sirotach starého tatika Mateicsku Jacuba vyhodnotením magistrátu dal seba manželke ditkam a budúcim.. ... ... do knihy tejto majetku ........ bojniciach.....
Pan Mathius Zmeskal .....

Ďakujem veľmi pekne viem ze je to dlhší text 😞
Prílohy
20230222_094953.jpg
Naposledy upravil/-a Lerea v 01 Mar 2023, 15:36, upravené celkom 1 krát.
baron
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Nov 2021, 22:38
Predkovia z oblasti: Cigeľ, Kajal, Lazany, Pezinok, Prievidza

Zdravím, tu je môj pokus (určite nie dokonalý):

Anno 1810 die ? Augusti
Za richtarstwi pana Josepha Filanyi, panuw senatoruw totisto: p. Antonia Derrer, p. Francz Zmesskala starseho, pana Andrea Berjacz, p. Andrea Snirer, p. Stephana Perutka a p. Francz Zmesskala mladsseho predstupil pred Sl: Magistrat Josephus Stanga, obivatel zdejssy ze Jakowu Kopaniczku
/: Bunczelowszku necženu nad Gajdlanowskej od wichodu leziczej, od zapadu pak sluncze
strazsu takže necženu w susedstwi majiczu :/ y powoleniu, a wykazen pana uradnika Burdany Michaela, ku odpredanyi Sl. Magistratu odezdanu na wiplateni dluhow, skrz w Kristu Panu zesnulem Bunczel Josephowi, a na jeho po nem pozustale ditky priszluchajiczich, bol bi zjednal a kupil: Jakowu zwiss menowani Cnytor(?) nemajicze od jinich priteluw a suseduw zadnej prekassky, pri pritomnosti sirotam stareho tatika Mateicska Jacuba, z powolenim Sl. Magistratu, dal sebe, swej manzelcze, ditkam a buduczim swim potomkum do knihy tejto mestkej, ureczitim spusoben zapisat, kteremu se boszke požehnani winssuje. Sign. Bajmoczii die actiutsupra (?).
Per Mathiam Zmesskal ...

baron
Lerea
Nováčik
Nováčik

Dakujem.
Este tomuto odseku celkom nezorumiem... bunczelowszku necženu nad Gajdlanowskej od wichodu leziczej, od zapadu pak sluncze
strazsu takže necženu w susedstwi majiczu

Neviem co znamená necženu? Nad gajdlanowskej to je ulica pripadne časť mesta?
A neviem ci mi viete odpovedat ale ak mali kopanicu, je to dosť aby mohli byt daňovníkmi a mohli by byť v cesuse 1828? Skôr asi nie keď ako som našla daňovníci mali polia a lúky a v censuse som nemala šťastie...
Ďakujem
Používateľov profilový obrázok
obi
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Feb 2017, 18:58
Predkovia z oblasti: Obenau,Stouy,Rakúsko,Maďarsko,Slovensko

Lerea napísal: 27 Feb 2023, 21:23 Dakujem.
Este tomuto odseku celkom nezorumiem... bunczelowszku necženu nad Gajdlanowskej od wichodu leziczej, od zapadu pak sluncze
strazsu takže necženu w susedstwi majiczu

Neviem co znamená necženu? Nad gajdlanowskej to je ulica pripadne časť mesta?
A neviem ci mi viete odpovedat ale ak mali kopanicu, je to dosť aby mohli byt daňovníkmi a mohli by byť v cesuse 1828? Skôr asi nie keď ako som našla daňovníci mali polia a lúky a v censuse som nemala šťastie...
Ďakujem
Predstupil pred Sl: Magistrat Josephus Stanga, obivatel zdejssy že Takowu Kopaniczku
/: Bunczelowszku recženu nad Gajdlanowskej od wichodu leziczej, od zapadu pak sluncze
strazsu takže recženu w susedstwi majiczu

Podľa mňa: Jozef Stanga chcel kúpiť Kopanicu nazývanú Buncelovská ktorá leží nad Gajdlanovsku kopanicou a je tak povediac v susedstve.
s pozdravom
Obi
baron
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Nov 2021, 22:38
Predkovia z oblasti: Cigeľ, Kajal, Lazany, Pezinok, Prievidza

Dobrý deň,
drobný doplnok: ...takže recženu=takzvanú

baron
Tommy
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 23 Mar 2019, 21:05
Predkovia z oblasti: Bojnice,Sklené,Kunešov,Nedožery-Brezany

Nejedná sa o Bojnice? Lebo v tomto prípade je to rok 1810 a nie 70 l, pretože Anton Dérer je môj priamy predok
Lerea
Nováčik
Nováčik

áno je to rok 1810, chyba je v roku v predmete v texte už je správny, ospravedlňujem sa...
Napísať odpoveď