Ak som správne pochopil prvý záznam z roku 1790 - svadba v Báhoni, strana 22:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443
ide o sobáš dvoch ľudí zo Suchej nad Parnou v Báhoni? ani jeden nie je odtiaľ?
Zdá sa mi to zvláštne. Vďaka za pomoc
svadba mimo rodiska oboch manželov?
-
Peter Tollarovič
- Dátum registrácie: 31 Máj 2019, 23:49
- Predkovia z oblasti: Trnava
-
baron
- Veterán

- Dátum registrácie: 17 Nov 2021, 22:38
- Predkovia z oblasti: Cigeľ, Kajal, Lazany, Pezinok, Prievidza
Cum indultu et consensu Domini Parochi Szuhensis copulati sunt Parochiani Szuhenses.Peter Tollarovič napísal: 11 Apr 2023, 20:00 Ak som správne pochopil prvý záznam z roku 1790 - svadba v Báhoni, strana 22:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443
ide o sobáš dvoch ľudí zo Suchej nad Parnou v Báhoni? ani jeden nie je odtiaľ?
Zdá sa mi to zvláštne. Vďaka za pomoc
So zvolením a súhlasom pána farára zo Suchej sa zosobášili farníci zo Suchej. Nejaký dôvod na to bol, i keď sa o tom nepíše. Nič výnimočné, hoci zriedkavé.
baron
- patricius95
- Administrátor

- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
- Kontaktovať používateľa:
Dobrý deň,
prvý záznam je svadba Štefana Raslíka z Budmeríc a Heleny Stojkovičovej z Báhoňa.
Svadba sa mohla konať mimo rodiska oboch snúbencov. Spravidla sa konala v mieste bydliska nevesty pred sobášom, tzn. ak sa nevesta kamkoľvek presťahovala, tak sobáš bol spravidla tam a nie v jej rodisku.
prvý záznam je svadba Štefana Raslíka z Budmeríc a Heleny Stojkovičovej z Báhoňa.
Svadba sa mohla konať mimo rodiska oboch snúbencov. Spravidla sa konala v mieste bydliska nevesty pred sobášom, tzn. ak sa nevesta kamkoľvek presťahovala, tak sobáš bol spravidla tam a nie v jej rodisku.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
-
baron
- Veterán

- Dátum registrácie: 17 Nov 2021, 22:38
- Predkovia z oblasti: Cigeľ, Kajal, Lazany, Pezinok, Prievidza
Dobrý deň,patricius95 napísal: 11 Apr 2023, 21:46 Dobrý deň,
autor príspevku mal na mysli rok 1790, teda 7. záznam zhora.
baron
- patricius95
- Administrátor

- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
- Kontaktovať používateľa:
Moja chyba, prehliadol som to, že rok 1790. rok začína až nižšie. Naozaj sa tam píše, že snúbenci dostali licenciu od domovského farára zo Suchej. Zrejme mali nejaký špeciálny vzťah k tomu kostolu alebo k tej obci - možno sa tam spoznali na nejakej zábave...
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
-
Monicina
- Veterán

- Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
- Predkovia z oblasti: Žitný ostrov, okolie Kráľovského Chlmca, Zakarpatská Rus, Liptov, Horná Nitra
Dobrý deň
Môže byť viacej dôvodov:
Sama mám skúsenosť, že moji predkovia sa zosobášili v Moste pri BA, ona bola z farnosti Šamorín a on z farnosti Tomášov. Nevesta pracovala ako slúžka v Moste a tam sa zosobášili, napriek tomu, že tam potom ani nežili.
Je možné, že napr. pastieri, sluhovia a slúžky boli viazaný na aktuálnu prácu v čase sobáša a museli byť k dispozícii zamestnávateľovi.
Iný príklad, neveste zomrel otec, jej matka sa znova vydala a presťahovala aj s deťmi z prvého manželstva do obce (vedľajšej farnosti) druhého manžela. A tam sa jej dcéra potom vydávala a nie v pôvodnej obci.
Môže byť viacej dôvodov:
Sama mám skúsenosť, že moji predkovia sa zosobášili v Moste pri BA, ona bola z farnosti Šamorín a on z farnosti Tomášov. Nevesta pracovala ako slúžka v Moste a tam sa zosobášili, napriek tomu, že tam potom ani nežili.
Je možné, že napr. pastieri, sluhovia a slúžky boli viazaný na aktuálnu prácu v čase sobáša a museli byť k dispozícii zamestnávateľovi.
Iný príklad, neveste zomrel otec, jej matka sa znova vydala a presťahovala aj s deťmi z prvého manželstva do obce (vedľajšej farnosti) druhého manžela. A tam sa jej dcéra potom vydávala a nie v pôvodnej obci.
-
Tommy
- Veľmi aktívny člen

- Dátum registrácie: 23 Mar 2019, 21:05
- Predkovia z oblasti: Bojnice,Sklené,Kunešov,Nedožery-Brezany
Aj ja mám skúsenosť, že manželia sa narodili v tom istom meste, ale zobrali sa na opačnom konci dnešného Slovenska a nemali tam žiadne väzby... nič ojedinelé iba raritné
-
Peter Tollarovič
- Dátum registrácie: 31 Máj 2019, 23:49
- Predkovia z oblasti: Trnava
Ďakujem veľmi pekne za všetky odpovede!