Na Lazoch pod Makytou, časť Olšová, som našla narodenie dvoch detí Jána Maslína a Kataríny Veteškovej: Anny (31.12.1826) a Jána (8.10.1828). Bohužiaľ sobáš Jána a Kataríny som nenašla. Ani narodenie Jána Maslína na Lazoch, odkiaľ rod pochádza. Ale! Našla som sobáš na Lazoch, ktorý by zodpovedal dátumu následne narodených detí, a to sobáš Jána Smidu a Kataríny Veteškovej. Ján Smida má pochádzať podľa záznamu v sobášnej matrike z Lazov, ale nikto! s takým menom sa tam nenarodil, ani vôbec meno Smida na Lazoch nefiguruje. Môžem predpokladať, že sa jedná o tú istú osobu, Ján Smida je Ján Maslin? Pátram ďalej. Hľadám narodenie Jána Smidu. Našla som. V Lysej pod Makytou 27.5.1802, sa narodil Ján Smida rodičom Jánovi Smidovi a Kataríne Pagáčovej. Ján Smída st. s Katarínou Pagáčovou mali sobáš 18.2.1798 na Lazoch, odkiaľ pochádzala nevesta! Spolu mali štyri deti (Katarína, Ján, Juraj, Ondrej), všetky ale zomreli maličké, okrem spomínaného Jána. Posledný ich syn Ondrej sa narodil ako pohrobok, Ján Smida st. zomrel 20.5.1806. Po jeho smrti sa Katarína Pagáčová pravdepodobne nevydala, sobáš som nenašla. Ale môj predpoklad je taký, že sa aj s malým synom Jankom vrátila naspäť k svojej rodine na Lazy –Olšová, kde vychovávala syna. Keďže rod Pagáč používal alias Maslín alebo naopak, predpokladám, že takýmto spôsobom sa z Jána Smidu mohol stať Ján Maslín, keďže vyrastal v rodine Maslínových. Síce jeho sobáš s Katarínou Veteškovou, je zapísaný menom Smida ale následne je už zapisovaný len menom Maslín. Toto je moja teoria. Môže ale aj nemusí byť pravdivá. Vôbec si neviem dať rady, už rok pátram, hľadám, bádam a vychádza mi z toho stále len tento môj vymyslený príbeh zmeny priezviska. Prosím skúsených o vyjadrenie a radu. Čo a ako ďalej. Ukončiť bádanie, alebo pátrať po predkoch Jána Smidu, či predkoch rodu Pagáč alias Maslín, čo je naše priezvisko.
Ešte jedna zaujímavosť, Kataríne Pagáčovej (neviem potvrdiť či sa jedná o túto spomínanú Katarínu, ale bolo to už po smrti Jána Smidu st.) sa narodili na Lazoch tri deti, ktorých otec bol neznámy. Všetky tri deti dostali mená rovnaké, ako sa volali deti, ktoré mala Katarína Pagáčová s Jánom Smidom st. (Katarína, Juraj, Ondrej). Môže a nemusí to byť náhoda.
Ďakujem aj za prečítanie
Môže byť moja teoria správna?
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Dobrý deň,
podľa mňa uvažujete správne a prišli ste k správnemu záveru. Občas býva pátranie aj takéto komplikované.
podľa mňa uvažujete správne a prišli ste k správnemu záveru. Občas býva pátranie aj takéto komplikované.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky