Pozdravujem všetkých.
Mám nasledovnú otázku resp. chcem poznať Váš názor. Moja pra teta Júlia Vančík mala emigrovať do USA. Ako prvý údaj, čo som o nej našiel (a myslím, že najrelevantnejší) je dátum narodenia. Našiel som ju v knihe narodení obce Kríže. Otec sedí a aj matka Maria Choma. Podľa knihy narodení sa mala narodiť 26 Feb 1895. odkaz tu: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=732562
Podľa zázanamov mala prísť do USA v roku 1920 ako 25 ročná, čo by po odrátaní veku mohol byť aj jej rok narodenia. odkaz tu: https://www.ancestry.com/imageviewer/co ... 4016514183
To, že to je ona u mňa indikuje to, že ich kontaktná osoba v USA bol Havril Ivancik, čo bol ich otec. Cestovala so sestrou Annou, ale tiež hje zapísaná ako Chomová
Prvá otázka je, prečo a ako je možné, že je tam zapísaná ako Chomová, kedže viem, že jej manžel bol Matsko.
Našiel som ju následne aj v ščítaní ľudu v USA a to už v roku 1930 a nasl. a tam je uvedený rok príchodu 1920. Našiel som pár dokumentov ohľadne jej naturalizácie, no je tam iný dátum narodenia a to 15.3.1986.
Čo si o tom myslíte? Je to tá istá osoba, resp. ako je možné, že je zapísaná ako Chomová a v naturaloizačných listinách má iný dátum narodenia. Ešte doplním, že som si vyžiadal jej úmrtný list z USA a rodičia mi sedia.
Ďakujem za odpoveď
VYRIEŠENÉ Záznamy z Ellis Island o Júlia Vančík -váš názor
-
- Dátum registrácie: 31 Okt 2012, 10:03
- Predkovia z oblasti: Strečno (rod. Oberta, rod. Behán Sepeši, amerikáni); Galanta/Javorinka (rod. Oberta, rod. Beháň); Horný Bar a Veľká Lúč (rod. Mészáros); Jurová (rod. Mészáros, rod. Katona)
Byvaju aj vacsie rozdiely v datumoch, moze byt aj viac ako rok. V case narodenia rodne listy asi neboli a tak svoj oficialny datum narodenia oznamili podla najlepsieho vedomia.
-
- Aktívny člen
- Dátum registrácie: 18 Okt 2022, 00:19
- Predkovia z oblasti: Brodzany (Sámela), Kolačno (Beliansky..), Návojovce (Struhár),Vieska (Kubinyi), Valaska Belá (Tupý, ..), Čermany (Čerešník...), Lužianky (Karas...), etc.....)
Zdravím, máte to zle identifikované..
Júlia MAtsko, rod. Vancik pricestovala do USA zjavne ako vydatá/ vdova Chomová. V Petition for NAturalization má uvedené, že za Joe MAtsko sa vydala až 20.7.1922 v meste Braddock, kam mala aj v 1920 rovno namierené za strýkom John Blanar. Ale ešte na SK sa jej narodila dcéra Anna Choma cca v 1914... a aj pri sčítaní ľudu 1930 je uvedené že Anna Choma je nevlastná dcéra hlavy domácnosti Joea MAtska
6.10.1920 príchod do USA ...riadok 23+24 Júlia Chomová, má tam uvedené vydatá. A cestuje tam s cca 5rocnou Chomovou Annou, ale to nie je jej sestra, ale dcera. a kontaktná osoba v USA nebol Havril Ivancik ale John Blanar. Ivancik bol uvedený v stĺpci určenom pre kontakt na najbližšieho príbuzného/známeho z miesta odkiaľ pochádza cestujúci, nejaký kontakt. Tie mená tam bývajú skomolené nápodobne ako aj v US sčítaniach ľudu, takže....kľudne to mohol byť Vancík.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AJ683-PJ4
pokračujte na ďalsiu stranu a drže sa toho riadku 23+24, cestu si hradila sama a aj dcére., a cestuje do USA za strýkom Johnom Blanárom, adresa 1310 PAcker Ave Braddock, PA (Pensylvania)
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1368704
a skúste hľadať ešte zoznam pasažierov z prístavu v Rotterdame, ak chcete, mne sa zatiaľ podarilo len nájsť toto, asi to bude ona, odchod lode 25.9.1920, je tam, že cestovala s dieťaťom (stĺpec Aantal 1/2) :
https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek- ... &miej=1920
Takže hľadajte narodenie tej jej dcéry Anny Choma nar.20.12.1914 v Kríže a uvidíte tam meno otca dieťaťa, či manželské/nemanželské dieťa etc, či teda bola naozaj vydatá a za koho.. a keď tak jeho dátum úmrtia, a možno bol nezvestný z 1.sv...a vyhlásili ho za mŕtveho až po príchode do USA? no veď uvidíte, čo nájdete.
Júlia MAtsko, rod. Vancik pricestovala do USA zjavne ako vydatá/ vdova Chomová. V Petition for NAturalization má uvedené, že za Joe MAtsko sa vydala až 20.7.1922 v meste Braddock, kam mala aj v 1920 rovno namierené za strýkom John Blanar. Ale ešte na SK sa jej narodila dcéra Anna Choma cca v 1914... a aj pri sčítaní ľudu 1930 je uvedené že Anna Choma je nevlastná dcéra hlavy domácnosti Joea MAtska
6.10.1920 príchod do USA ...riadok 23+24 Júlia Chomová, má tam uvedené vydatá. A cestuje tam s cca 5rocnou Chomovou Annou, ale to nie je jej sestra, ale dcera. a kontaktná osoba v USA nebol Havril Ivancik ale John Blanar. Ivancik bol uvedený v stĺpci určenom pre kontakt na najbližšieho príbuzného/známeho z miesta odkiaľ pochádza cestujúci, nejaký kontakt. Tie mená tam bývajú skomolené nápodobne ako aj v US sčítaniach ľudu, takže....kľudne to mohol byť Vancík.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AJ683-PJ4
pokračujte na ďalsiu stranu a drže sa toho riadku 23+24, cestu si hradila sama a aj dcére., a cestuje do USA za strýkom Johnom Blanárom, adresa 1310 PAcker Ave Braddock, PA (Pensylvania)
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1368704
a skúste hľadať ešte zoznam pasažierov z prístavu v Rotterdame, ak chcete, mne sa zatiaľ podarilo len nájsť toto, asi to bude ona, odchod lode 25.9.1920, je tam, že cestovala s dieťaťom (stĺpec Aantal 1/2) :
https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek- ... &miej=1920
Takže hľadajte narodenie tej jej dcéry Anny Choma nar.20.12.1914 v Kríže a uvidíte tam meno otca dieťaťa, či manželské/nemanželské dieťa etc, či teda bola naozaj vydatá a za koho.. a keď tak jeho dátum úmrtia, a možno bol nezvestný z 1.sv...a vyhlásili ho za mŕtveho až po príchode do USA? no veď uvidíte, čo nájdete.
Naposledy upravil/-a julia.ceresnikova v 04 Máj 2023, 07:47, upravené celkom 1 krát.
-
- Nováčik
- Dátum registrácie: 14 Mar 2023, 08:45
- Predkovia z oblasti: Kríže, Barbovo, Spiš
Dobrý deň.
Tak mi to potom vychádza, že Júlia, ktorá je uvedená v riadku 23 nebola dcérou Vancika, ale Chomu? Úmrtný list teda je teda ale správny, len neviem asi nájsť v príchodoch do USA tú správnu Júliu Vančik? Viem so 100% istotou, že Júlia Vančik sa vydala za Matska a emigrovala do USA. Neviem ale kedy emigrovala. Dobre vravím? Ja som našiel v matrike narodených Júliu Vnačik, otec Gabriel a matka Maria Choma, čo mi sedí. Jediné čo mi vo vzťahu s Júliou nesedí je potom jej dátum narodenia v úmrtnom liste, ale zase mi tam sedia rodičia. Podľa knihy narodení bola Júlia narodená 26 Feb 1895, no úmrtnom liste a aj na naturalizačných listinách je 15.03.1986. Prečo je to tak, alebo kde robím chybu.
Tak mi to potom vychádza, že Júlia, ktorá je uvedená v riadku 23 nebola dcérou Vancika, ale Chomu? Úmrtný list teda je teda ale správny, len neviem asi nájsť v príchodoch do USA tú správnu Júliu Vančik? Viem so 100% istotou, že Júlia Vančik sa vydala za Matska a emigrovala do USA. Neviem ale kedy emigrovala. Dobre vravím? Ja som našiel v matrike narodených Júliu Vnačik, otec Gabriel a matka Maria Choma, čo mi sedí. Jediné čo mi vo vzťahu s Júliou nesedí je potom jej dátum narodenia v úmrtnom liste, ale zase mi tam sedia rodičia. Podľa knihy narodení bola Júlia narodená 26 Feb 1895, no úmrtnom liste a aj na naturalizačných listinách je 15.03.1986. Prečo je to tak, alebo kde robím chybu.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Prečítajte si ešte raz, čo Vám napísala Júlia Čerešníková. Máte to tam úplne všetko, polopate. Uvedená v riadku 23 bola dcérou Vančíka, nie dcérou Chomu. Choma bol zrejme jej prvý manžel. Za Macka sa vydala po príchode do USA. Prišla v r. 1920, vydala sa v USA v r. 1922. Je to napísané úplne pochopiteľne.mbicko napísal: ↑04 Máj 2023, 07:46 Dobrý deň.
Tak mi to potom vychádza, že Júlia, ktorá je uvedená v riadku 23 nebola dcérou Vancika, ale Chomu, čo je iný rod. Úmrtný list teda je teda ale správny, len neviem asi nájsť v príchodoch do USA tú správnu Júliu Vančik? Viem so 100% istotou, že Júlia Vančik sa vydala za Matska a emigrovala do USA. Neviem ale kedy. Dobre vravím?
P.S. editoval som názov témy, lebo bol ničnehovoriaci.
-
- Aktívny člen
- Dátum registrácie: 18 Okt 2022, 00:19
- Predkovia z oblasti: Brodzany (Sámela), Kolačno (Beliansky..), Návojovce (Struhár),Vieska (Kubinyi), Valaska Belá (Tupý, ..), Čermany (Čerešník...), Lužianky (Karas...), etc.....)
Prečítajte si ten môj príspevok ešte raz prosím a nechajte si to uležať v hlave. Ja na Vašom mieste by som ako prvé teraz pátrala po narodení Anna Choma, aby som potvrdila jej rodičov..Anna Choma bola to dcéra Júlie VAnčík, tej vašej pratety Júlie, ktorá sa v USA vydala za MAtska. Zistite si, kto bol otcom Anny Choma....zamerajte sa na tú poslednú pasáž môjho prvého príspevku.mbicko napísal: ↑04 Máj 2023, 07:46 Dobrý deň.