odkiaľ su rodičia

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
+Peter++
Člen
Člen
Dátum registrácie: 09 Apr 2022, 23:27
Predkovia z oblasti: Gonda

dobrý den potreboval by som pomôcť s prekladom odkial su rodiačia Georgius Gonda
Joannes Gonda a Maria Cavojova
č.riadku 85 https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AKDJC-95W
Dakujem
Jakub Smutný
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 03 Dec 2022, 10:08

Dobrý deň, ja to čítam ako Miklesfalva, či Miklosfalva, pričom Miklosfalva je starý názov obce Detvianska Huta, takže ide s najväčšou pravdepodobnosťou o túto obec.
zdroj: https://velemjaro.sk/telepulestar/zolyommiklos

Pekný deň,

s pozdravom, Jakub Smutný
+Peter++
Člen
Člen

Dakujem
+Peter++
Člen
Člen

Takže moje pátranie po mojich predkoch zatiaľ ma zaviedlo u tohoto manželského paru
polda ich dcéry som zistil polohu ich posledného pobytu Jan Gonda a Marii Csavojová
ich posledna dcera Magdaléna Gondová bolo krstena 15. februára 1880
Šoltýska, Poltár, Slovensko zomrela 13. marca 1880.
Rodičia Ján Gonda a Mária Čavojová rímskí katolíci obyvatelia Dobrého Potoka (pôvodné bydlisko Ó. Hutta - t. j. Stará Huta v okrese Detva. Otec má uvedený sociálny status mercenár (čo je človek najatý za mzdu teda zamestnanec pravdepodobne na parnej píle, ktorá tam vtedy jestvovala, jej majiteľmi bola rodina bratov Kolenerovcov). Volal som do miestnej obce a pital sa na Jana a Mariu Gondových no bolo mi povedane že záznamy su v obci Malinec, hladal som to na familysearch no zazanamy ich umrtia z malinca som tam nenasiel lepsie povedane ani zaidne zazanmy z malinca asi to tam nie je alebo ak aa jej tak pot akou oblastou hladať Poltar zazanamy nic .
staso
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:33
Predkovia z oblasti: Sojka - farnosti Lom nad Rimavicou, Oravská Lesná

Dobrý deň.
Priznávam, že som celkom nepochopil čo vlastne hľadáte. Záznamy z Málinca sú tu:
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library,
ale prehľadávať môžte len podľa indexu alebo na mikrofilmoch. Online nie sú dostupné.
Prípadne skúsiť v krajskom archíve v BB.
baron
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Nov 2021, 22:38
Predkovia z oblasti: Cigeľ, Kajal, Lazany, Pezinok, Prievidza

Dobrý deň,
pokiaľ hľadáte Jána Gondu a Máriu Čavojovú, oba pochádzali z Detvianskej Huty, tu je link na ich sobáš:

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443

baron
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

+Peter++ napísal: 27 Okt 2023, 15:18 Takže moje pátranie po mojich predkoch zatiaľ ma zaviedlo u tohoto manželského paru
polda ich dcéry som zistil polohu ich posledného pobytu Jan Gonda a Marii Csavojová
ich posledna dcera Magdaléna Gondová bolo krstena 15. februára 1880
Šoltýska, Poltár, Slovensko zomrela 13. marca 1880.
Rodičia Ján Gonda a Mária Čavojová rímskí katolíci obyvatelia Dobrého Potoka (pôvodné bydlisko Ó. Hutta - t. j. Stará Huta v okrese Detva. Otec má uvedený sociálny status mercenár (čo je človek najatý za mzdu teda zamestnanec pravdepodobne na parnej píle, ktorá tam vtedy jestvovala, jej majiteľmi bola rodina bratov Kolenerovcov)...
Dobrý deň,
v prvom rade Vám odporúčam, aby ste založili novú tému, lebo pokračujete v mätúcom predmete správy - "odkiaľ su rodičia".
+Peter++ napísal: 27 Okt 2023, 15:18 ...Volal som do miestnej obce a pital sa na Jana a Mariu Gondových no bolo mi povedane že záznamy su v obci Malinec, hladal som to na familysearch no zazanamy ich umrtia z malinca som tam nenasiel lepsie povedane ani zaidne zazanmy z malinca asi to tam nie je alebo ak aa jej tak pot akou oblastou hladať Poltar zazanamy nic .
Napriek môjmu duševnému zážitku som pochopila, že potrebujete, dohľadať úmrtie Jána a Márie Gondových. Osada Dobrý Potok patrila do rk farského obvodu Breznička. Posledný zápis v matrike zomrelých je z 22. dec. 1905.
Odkaz na matriku https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library

V druhom rade bude potrebné kontaktovať Matričný úrad Málinec. Počítajte aj s tým, že manželia sa mohli presťahovať, príp. zomrieť mimo matričného obvodu Málinec.
+Peter++
Člen
Člen

Ďakujem ano pri ďalšom písaní založím novú tému Malinec a ďalšie obce som kontaktoval ich vyjadrenie bolo že musím nastaviť alebo kontaktovať
statne archívy bud v BB alebo ešte zostava pobočka LC pretože Dobrý potok, Malinec ,Šoltýske sa vyjadrili ze všetky záznamy zo zmienených rokoch sú už v štátnych archívoch.
Napísať odpoveď