Dobry den,
Dakujem Vam obom za odpovede a usmernenia. Z nejakeho dovodu mi neprislo upozornenie, ze na moj dotaz niekto odpovedal a tak som to nasla cirou nahodou.. este raz vdaka!
Mali ste pravdu, Juraj Janko sa narodil ako Gyorgi Lukacs v aprili 1796 a priezviska Janko / Lukacs / Liszkai boli zamienane. Nasla som este jedno ich dieta (okrem Jana a Martina a dalsich X), Georgius. Ten mal uvedenych rodicov ako Georgius Liszkai a Juliana (bez priezviska). Georgius spolu s Jánom (Johannesom) a Martinom zomreli v decembri 1825 (sedi aj vek vsetkych troch, zaznamy č. 78,81 a 84), ale ako rodicia su uz vedeni Georgi a Juliana Lukats z Ploskeho. A takto to pokracuje pri vacsine zaznamov tykajucich sa ich deti. Cize moj zaver je, ze, ano, priezviska Lukats a Janko boli nejako prepojene a zial v matrike sa raz uvadza jedno, raz druhe.

Co sa tyka umrtia Juraja a Juliany, prehladala som umrtnu matriku (priezviska Lukacs, Janko aj Liszkai) az do roku 1895 a tieto dva zaznamy su jedine co ako tak sedia. Teda, Juraj z Ploskeho mal zomriet ako 77-rocny vdovec a mal zit v manzelstve 51 rokov (poznamka v matrike) co presne sedi (ak uzavreli manzelstvo v r 1817 a Juliana zomrela v r 1868 tak je to presne 51 rokov). Co sa tyka zaznamu o Julianinej smrti, tak mala zomriet ako 72-rocna vdova po Jurajovi Jankovi z Ploskeho. Poznamka o vdove vsak nesedi a datum narodenia som este blizsie neskumala, ale mohlo by sa stat, ze Juliana Liszkai narodena v r 1801 je ozaj ta moja? Tzn ze zaznam o umrti chybne uvadza vek 72 rokov namiesto 67? Samozrejme, ide len o spekulaciu.. je potrebne dalsie badanie.
Prepojenie mena Lukacs a Janko som nasla aj u Jurajovho brata Jana. Ten uzavrel manzelstvo ako Johannes Lukats s Catharinou Csajko, obaja z Ploskeho. Spolu mali niekolko deti a opat ako aj pri Jurajovi sa pouzivaju obe priezviska, Lukacs a Janko.
Tu sa ale dostavam ku komplikaciam.. rodicia oboch maju byt Paulus Lukats a Anna. V matrike sa vsak uvadza par Paulus Lukacs a Anna z Ploskeho a taktiez Paulus Lukacs a Anna z Ratkovej (pri tomto pare je niekedy uvadzane aj priezvisko Anny ako Jawor). Mali mať spolu tieto deti:
1. Andreas (okt 1787), Ratková – zomrel aug 1791
2. Susana (aug 1790), Ploské
3. Andreas (feb 1792), Ratková (matka Anna Jawor) – záznam o jeho úmrtí som nenašla, ale 6.mája 1801 zomrelo na Ploskom 24 detí.
4. Catharina (dec 1793), Ploské
5. Georgy (apr 1796), Ploské
6. Paulus (jul 1797), Ratková
7. Johannes (jun 1800), Ratková (matka Anna Jawor)
8. Andreas (dec 01), Ploské – zomrel apr 03
9. Mária (mar 03), Ratková
10. Andreas (nov 03), Ploské
11. Juditha (sept 07), Ratková (matka A Jawor)
Je niekoľko dôvodov prečo sa domnievam, že môže ísť o jeden a ten istý pár a to:
1. Hneď prvé dieťa narodené páru PL a Anna, Andreas (nar.01.10.1787) je uvedený ako nar. v Ratkovej. Avšak, pri úmrtí Andreasa v auguste 1791 je už uvádzané, že ide o PL a Annu z Ploského. Žiadneho iného Andreasa narodeného od roku 1780 som nenašla. Navyše sa uvádza, že ide o „infant“ takže rátam, že asi šlo o malé dieťa.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443 (zaznam vpravo uplne hore)
2. Mená niektorých krstných rodičov sa opakujú pri zopár deťoch (Andreas 1 a Gyorgy majú rovnakého krstného otca a tiež Andreas 3, Paullus a Johannes).
3. Okrem štyroch Andreasov sa mená detí neopakujú. Vieme isto, že dvaja z nich zomreli. Chýba mi tak záznam o úmrtí Andreasa nar v r 1792 avšak v matrike je záznam z roku 1801 (kedy sa už narodilo ďalšie dieťa s rovnakým menom), že na Ploskom zomrelo 24 detí.
4. V matrike som našla záznam o úmrtí Anny, manželky Pauli Lukats z Ploského, ktorá mala zomrieť ako 68-ročná v roku 1829. Tzn.že narodiť sa mala okolo r 1761. žiadnu Annu Jawor som v tomto, ale ani inom roku nenašla (prejdené roky 1740-1775).
5. Taktiež som našla záznam o úmrtí Paulus Lukatsa, 88-ročného vdovca z Ploského v roku 1837. tzn.že narodiť sa mal okolo r 1749. V matrike narodených však žiaden Paullus Lukats nie je (toto meno tam v rokoch 1740-1775 vôbec nefiguruje). Našla som viacerých Jankovcov a medzi nimi aj Paullus Jankowiech z Ploského avšak narodený v r 1756 (tj 7 rokov rozdiel). Mohol by to byť on? (napr. aj Zuzana Lukac-Jankovjech, kt sa vydala v r 1791 sa narodila ako Susana Jankowiech na Ploskom, žiadna zmienka o mene Lukac).
6. Záznam o sobáši PL a Anny som nenašla. Avšak v matrike chýbajú záznamy zo sobášov z rokov 1773 a 1774.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443