mano napísal: ↑21 Feb 2024, 04:41
Drvotaj napísal: ↑20 Feb 2024, 21:40
Jak jsem uvedl výše, mám v úmyslu nahlédnout do publikace
"Antonín Tvrdoň, Spolky, ústavy a zařízení pro péči o chudé a péči o mládež ochrany potřebnou v republice Československé : seznam podle stavu v roce 1934 ......"
Minimalne v case birmovky to potencialne vychadza na Marianum ZV .
Kedze matka bola scitana v 1940 v chudobinci v Ripnanoch asi bez dietata (uvidite po obdrzani odciernenej druhej strany harku) , je mozne ,ze dieta bolo scitane uz vo Zvolene 1940 ....
str. 318/344 resp. 316 v originali
https://www.digitalniknihovna.cz/mlp/vi ... 30487be43a
Díky za poslání odkazu na tu publikaci on-line.
Co se týče určení toho dětského domova, tak unáhlený s tím Zvolenem bych nebyl. Jednak v roce 1940 byla Anna roční dítě. V roce 1949 už je dítětem školou povinným.
"Detská útulňa Marianum" ve Zvoleni je dle toho seznamu zařazena do kategorie římská III. V roce 1940 bych očekával, že Annu odloží do nějakého útulku pro kojence, který bych spíše zařadil do kategorie římská II. Ale budu si muset ty jednotlivé kategorie více prostudovat.
Matka si Annu mohla vzít zpátky, když se ji sociální situace stabilizovala. Ve sčítacích hárkov z roku 1930 jsem matku Anny našel s babičkou Anny ve Velkých Ripňanech č. 1. Babička Anny porodila matku Anny značně pozdě, ve svých 45 letech. V roce 1940 byla dvaasedmdesátiletá babička. Její sourozence (dle sčítacího hárku z roku 1930 měla mít její babička celkem 4 děti) jsem ve sčítacích hárkov nebyl schopen vyhledat. Bude to chtít hlubší genealogický průzkun. Krchů je v Topolčanech zkrátka moc a ti z Velkých Ripňan jako sourozenci nevypadají.
Nevíte, zda
když se ve sčítacích hárkov z roku 1930 objevuje u ženy informace, že měla kupříkladu čtyři děti, myslí se tím děti, které se dožily dospělosti nebo alespoň nějakého vyššího věku, anebo veskrze počet porodů (tedy včetně dětí, které předčasně zemřely jako třeba batolata?
Nic ale nevylučuje, že když se matka "vzpamatovala", vzala si Annu zpátky. Nedá mi totiž spát, proč se Anna minimálně ve svých sedmnácti letech vrací na Kladensko. Tam ji v sedmnácti a půl letech "zbouchnul" můj děda. Vdávala se v pokročilém těhotenství po osmnáctce. Ty sociální vazby, které přetrvaly, si budu muset ale zkusit zodpovědět v českých archivech. Zletilost přitom - co se týče Československa - byla 21 let. Teprve v roce 1951 byla snížena na osmnáct.
Také si myslím, že pokud matka Annu v roce 1939 nebo 1940 někam odložila, bylo to spíš někde na trase vlaku z Čech do Velkých Ripňan. Když se člověk podívá na železniční mapu Slovenska za druhé republiky, tak cestovat do Zvolena je úplně zbytečná zajížďka do nikam (viz
http://digitool.is.cuni.cz:1801/view/ac ... 3&divType= )
Čeká mě hodně bádání.
Zároveň jsem se chtěl zeptat - jak
řešíte problém s názvy ulic v roce 1930/1940 a teď? Kupříkladu k tomu zvolenskému sirotčinci máme informace, že leželo někdo v uličkách u kostela a u náměstí. Ale jaká ulička to tehdy byla, to abych hádal z křišťálové koule.
Podobně ta kniha se seznamy spolků a ústavu pro péči o mládež také nemá žádné adresy. Je sice fajn, že člověk ví, jaký zaopatřovací ústav v roce 1934 v jakém městě byl, ale hledat to bude mezi sčítacími hárky jako hledat jehlu v kupce sena.
duros napísal: ↑19 Feb 2024, 19:35Ešte sa nevzdávam teórie aliasu a síce v tom, že sa ten vzťahoval nie na Viktora Vlkoviča, ale na matku, Máriu Krchovú. neraz som sa stretol s tým, dokonca som sa stretol s tým, že matka bola zapísaná priezviskom svojej matky za slobodna. Takže birmovný zápis by som interpretoval tak, že birmovaná bola Anna Vlkovičová, otec Viktor (Vlkovič - logicky), matka Mária Hrčková.
Barone, jestli se ještě mohu zeptat k teorii aliasu?
S tím, že matka byla zapsaná priezviskom svojej matky za slobodna, jste se setkal jen tak, anebo to bylo odůvodněno nějakými sociálními okolnostmi daného případu (např. svobodná matka, kterou otec dítěte opustil)?
Mě by docela zajímalo, jestli to uvedení příjmení matky za svobodna dělala zapisovatel do kroniky biřmovaných vždycky (s tím, že otec nese příjmení dítěte), anebo zda šlo o nějakou výjimku odůvodněnou případem. Ale bojím se, že ve farním archivu mě s touhletou otázkou již pošlou do háje.