testy DNA (je nieco nové?)

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
MartinaS
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Jún 2019, 12:24
Predkovia z oblasti: Pezinok, Raca, Oslany, Vylok

Dobry den,
My Heritage ponukal zlavu na testy, tak dala som urobit test DNA mojim najstarsim zijucim pribuznym (mama a otcov brat). Zaujimalo by ma, ci su nejake nove informacie ohladom vysledkov testovania DNA, ako tie co su spisane v clanku na Geni.sk z roku 2019.
Ak som to dobre pochopila, tak MH testuje zhody pribuznosti aj haploskupiny - a to aj z maminej aj zo strykovej strany. Ale jedna sa o predkov po meci, alebo aj po praslici (tj. vsetci predkovia zmiesane?) Vysledok ukazuje 22 riadkov - to znamena ze MH testuje 22 markerov?
Dalej, podla vasho clanku nema velmi zmysel brat do uvahy segmenty, co maju menej ako 20 cM. V pripade, ze je tych zhodnych segmentov viac, by som sa mala zamerat skor na tie co su najdhsie, alebo z tych co su nad 20 cM tie ktorych je najviac?
Dalej by ma zaujimalo, aka je vypovedna hodnota takehoto testovania v pripade ze predkovia zili dlhu dobu na jednom mieste, na dedine, kde sa tie iste rody zdrziavali pocas storoci, a tym padom aj zenili/vydavali medzi sebou. V tomto pripade predsa moze byt pribuznost z viacerych vetiev rodiny, opakovane, da sa to nejako vyselektovat? Alebo je prave toto ten pripad - ak je zhoda vo viacerych segmentoch DNA?
Mozete pridat aj link na nejake stranky, alebo literaturu, kde to je zrozumitelne vysvetlene.
Dakujem, Martina
jkjk
Dátum registrácie: 06 Apr 2013, 12:59

Odporúčam česká stránky https://gengen.cz/, hlavne články v časti "Odpovědi na časté otázky", napríklad https://gengen.cz/co-s-vysledkem-autozomalniho-testu.
korusun
Člen
Člen
Dátum registrácie: 23 Jan 2024, 21:16

osobne vždy odporúčam AncestryDNA: Je to veľmi dobrá funkcia, že dokážu automaticky rozdeliť zásahy na otcovskú a materskú stranu. Ich odhad etnicity je tiež najpresnejší na trhu a aktualizujú ho každý rok. Negatívom je cena a v poslednom čase navyše niektoré ich nástroje vyžadujú dodatočné platby za prístup.
ak peniaze nie sú problém, potom si myslím, že najefektívnejšou cestou je urobiť test na AncestryDNA, potom nahrať výsledky aj na MyHeritage.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

korusun napísal: 25 Mar 2024, 16:30 osobne vždy odporúčam AncestryDNA: Je to veľmi dobrá funkcia, že dokážu automaticky rozdeliť zásahy na otcovskú a materskú stranu. Ich odhad etnicity je tiež najpresnejší na trhu a aktualizujú ho každý rok. Negatívom je cena a v poslednom čase navyše niektoré ich nástroje vyžadujú dodatočné platby za prístup.
ak peniaze nie sú problém, potom si myslím, že najefektívnejšou cestou je urobiť test na AncestryDNA, potom nahrať výsledky aj na MyHeritage.
Každý môže mať iný názor, väčšina českých kolegov, a to najmä tých, ktorí sa venujú genetickej genealógii, odporúčajú skôr FamilyTreeDNA.
korusun
Člen
Člen

duros napísal: 25 Mar 2024, 19:45
korusun napísal: 25 Mar 2024, 16:30 osobne vždy odporúčam AncestryDNA: Je to veľmi dobrá funkcia, že dokážu automaticky rozdeliť zásahy na otcovskú a materskú stranu. Ich odhad etnicity je tiež najpresnejší na trhu a aktualizujú ho každý rok. Negatívom je cena a v poslednom čase navyše niektoré ich nástroje vyžadujú dodatočné platby za prístup.
Každý môže mať iný názor, väčšina českých kolegov, a to najmä tých, ktorí sa venujú genetickej genealógii, odporúčajú skôr FamilyTreeDNA.
Myslím, že FamilyTreeDNA je dobrá, ak chcete testovať Y-DNA.
Ale AncestryDNA má zďaleka najväčšiu databázu, majú viac používateľov ako všetky ostatné spoločnosti dokopy... čím viac používateľov, tým väčšia šanca, že nájdete nejaký užitočný zásah. Aspoň taká je moja skúsenosť, že málo ľudí si robí testy v stredovýchodnej Európe, takže by sa mali zamerať hlavne na to, aby mali čo najväčší bailing... 25 miliónov používateľov na AncestryDNA oproti 1,6 milióna používateľov na FamilyTreeDNA.
Takisto FamilyTreeDNA akceptuje nahrávanie z iných spoločností, ale AncestryDNA nie, takže pre efektivitu si stále myslím, že Ancestry je najlepší začiatok a potom nahrať svoje výsledky na iné stránky.
Myslím, že toto je najlepšie porovnanie všetkých rôznych spoločností na trhu: https://isogg.org/wiki/Autosomal_DNA_te ... ison_chart
Ale skutočne je to len môj osobný názor.
MartinaS
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Jún 2019, 12:24
Predkovia z oblasti: Pezinok, Raca, Oslany, Vylok

Dakujem za link na geneticku genealogiu.cz. Uz som o nich v minulosti niekde citala, a uplne mi to vypadlo z pamati.
Takze ak som tomu dobre porozumela, to co ponuka MyHeritage, nie je stanovenie haploskupiny, ale iba odhad etnickej prislusnosti, a treba to brat s velkou rezervou! Tak uz sa necudujem, odkial sa do nasej stredoeuropskej rodiny dostali Fini....
Martina
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

MartinaS napísal: 26 Mar 2024, 14:13 Dakujem za link na geneticku genealogiu.cz. Uz som o nich v minulosti niekde citala, a uplne mi to vypadlo z pamati.
Takze ak som tomu dobre porozumela, to co ponuka MyHeritage, nie je stanovenie haploskupiny, ale iba odhad etnickej prislusnosti, a treba to brat s velkou rezervou! Tak uz sa necudujem, odkial sa do nasej stredoeuropskej rodiny dostali Fini....
Martina
Na FB je to skupina Genetická genealogie: https://www.facebook.com/groups/208749216550020
igrijan
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 28 Dec 2013, 23:31
Predkovia z oblasti: Kamenec p. Vtáčnikom, Zemianske Kostoľany, Veľké Uherce, Horná Ves, Dolné Naštice, Vysočany, Valaská Dubová, Rybany, Nedašovce, Ostratice

Zdravým,

ak môžem prispieť svojou troškou. MH robí iba autozomálne testy, teda testovanie kompletne celej jadrovej DNA, ktorá umožňuje s relatívne dobrou presnosťou sledovať príbuzenské vzťahy do cca 5. generáície vzad. Všetko "staršie" je len šum. Ja osobne mám 5638 zhôd, z ktorých sú relevantné 2. Haploskupiny MH nerobí aj keď... ako muž, môžete svoje surové dáta nahrať na https://ytree.morleydna.com/ kde dostanete celkom dobrý odhad minimálne veľkej yDNA haploskupiny (napr. R1, J2 a podobne). Testy na haploskupiny robí FamilyTreeDNA, ktorá ako jediná komerčná spoločnosť ponúka najpresnejšie, až 700 markeorvé yDNA testy pre mužov a 89 markerové mtDNA testy, ktoré si môžu dať spraviť aj ženy aj muži.

Aby som ale odpovedal aj na Vašu otázku, na MH pribudlo za posledné 2 roky v DNA pár doplnkových služieb. Sú však "funkčné" len so zaplateným premium účtom, či po zaplatení ďalších (vysokých) poplatkov a bežnému človeku príliš nepovedia.

AncestryDNA, či 23andME absolútne neodporúčam. Ľudia v Európe si takmer výlučne dávajú robiť len MH, takže ak chce človek nájsť vôbec nejakú zhodu, odporúčam si dať spraviť testy cez MH. Je potom ešte možnosť nahrať svoje surové dáta (tabuľka s cca 730 riadkami genetického záznamu) na https://www.gedmatch.com/. Ten dovoľuje nahrať tieto dáta z viacerých zdrojov a porovnať ich medzi sebou, takže práve tam je možnosť nájsť zhody aj s ľuďmi, ktorí si dali spraviť testy cez iné spoločnosti.

Každopádne, ako človek čo o téme už pár rokov prednáša (ako amatér nadšenec), a čo má sám spravené všetky typy testov, Vám môžem povedať, že význam DNA testov je len v porovnávaní, nie v nájdení niečoho nového. Takže si ich skutočne dajte spraviť len ak napríklad máte príbuzného, s ktorým si chcete byť na niečom istá (napr. či ste skutočne biologicky príbuzný). Nečakajte, že cez ne objavíte niečo, čo sa Vám nepodarilo zistiť genealogicky. Ja mám spravené yDNA testy od roku 2019, dodnes bez akejkoľvek, čo i len veľmi vzdialenej zhody :) Stojí to stovky eur, čo je pre bežného Slováka, hoci aj nadšenca genealógie, príšerne veľa. Ak by Vás zaujímalo viac, kľudne mi napíšte správu.
korusun
Člen
Člen

igrijan napísal: 17 Nov 2024, 01:06
AncestryDNA, či 23andME absolútne neodporúčam. Ľudia v Európe si takmer výlučne dávajú robiť len MH, takže ak chce človek nájsť vôbec nejakú zhodu, odporúčam si dať spraviť testy cez MH. Je potom ešte možnosť nahrať svoje surové dáta (tabuľka s cca 730 riadkami genetického záznamu) na https://www.gedmatch.com/. Ten dovoľuje nahrať tieto dáta z viacerých zdrojov a porovnať ich medzi sebou, takže práve tam je možnosť nájsť zhody aj s ľuďmi, ktorí si dali spraviť testy cez iné spoločnosti.
takmer každý z nás má nejakého vzdialeného strýka/tetu, ktorí emigrovali do USA koncom 19. alebo začiatkom 20. storočia, však? A títo majú tiež potomkov. Takže tieto americké zhody môžu byť celkom užitočné pri potvrdzovaní vzdialenejších spoločných predkov.
A často je jednoduchšie nájsť týchto amerických bratrancov a sesternice, pretože testovanie DNA je za oceánom oveľa populárnejšie ako v Európe.
igrijan
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 28 Dec 2013, 23:31
Predkovia z oblasti: Kamenec p. Vtáčnikom, Zemianske Kostoľany, Veľké Uherce, Horná Ves, Dolné Naštice, Vysočany, Valaská Dubová, Rybany, Nedašovce, Ostratice

Ono... vždy si treba v prvom rade stanoviť čo od toho človek čaká. Dovolím si tvrdiť, že 99% ľudí je spokojných s testami z MH za 40 €, ktoré im povedia že sú z 0,05% vikingovia. Ak chce človek z DNA testov ale vyčítať aj niečo genealogicky užitočné, treba s nimi ďalej pracovať, čo znamenná preklopiť surové dáta do iných databáz, služieb, servisov, utilít... čo už mnoho ľudí nerobí.

Ale áno, ak je pre človeka prioritou nájsť príbuzných v Amerike, je logicky dobré si dať spraviť testy populárne v Amerike. Len na porovnanie, z mojich takmer 6000 zhôd na MH bolo (keď som to prechádzal naposledy cca pred rokom) zo Slovenska okolo 5.
Napísať odpoveď