Pôvod priezviska Ličko (Licsko, Litschko, Lycsko, Licska )

Hladanie priezviska
stanislav.licko
Dátum registrácie: 21 Jún 2021, 17:06
Predkovia z oblasti: Ličko, Horehronie, Obec Beňuš

Pozdravujem vás :)

Zaujímam sa o pôvod priezviska Ličko, moji predkovia (4.generácie) po mužskej rodovej línii žili v horehronskej obci Beňuš.

Toto meno som našiel v rôznych záznamoch, že sa v tejto obci vyskytovalo už od roku 1790. V matrikách zo zapisovali v rôznych tvaroch (Licsko, Litschko, Lycsko, Licska, Licske )

Ak by ste mali nejaké zaujímavé info o predkoch s týmto priezviskom a o informácie o tom odkiaľ pochádza toto priezvisko a čo znamená, budem veľmi vďačný.

Môj email stando88 [zavinac] gmail.com
stanislav.licko
Dátum registrácie: 21 Jún 2021, 17:06
Predkovia z oblasti: Ličko, Horehronie, Obec Beňuš

Asi najbližší pôvod a najviac info čo som našiel môže byť vo variante Litschko, Pôvod: Nemecko , ak vám nerobí problém angličtina, tu sa tá dočítať celkom niečo zaujímavé. Prípadne si to preložte cez translator. https://www.houseofnames.com/litschko-family-crest
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

stanislav.licko napísal: 03 Jún 2024, 05:19 Asi najbližší pôvod a najviac info čo som našiel môže byť vo variante Litschko, Pôvod: Nemecko , ak vám nerobí problém angličtina, tu sa tá dočítať celkom niečo zaujímavé. Prípadne si to preložte cez translator. https://www.houseofnames.com/litschko-family-crest
Prepáčte, toto fakt nie je dôveryhodné ani trochu. Rozhodne tam nie je nemecký pôvod, rovnako tak silno pochybujem o šľachtickom pôvode. No a vrchol je to hláskovanie a pravopis - to je úplne mimo!
Michajlo
Dátum registrácie: 07 Jan 2014, 06:58
Predkovia z oblasti: Feč, Obšajsník, Vaňuga, Herman, Motýľ, Puchír... (Šariš, Zemplín)

Niečo mi vyhodilo gemini.google.com :

Priezvisko Ličko má viacero možných pôvodov:

1. Topografický pôvod:

Najčastejšie sa priezvisko Ličko vysvetľuje ako odvodené od názvu obce Lično (dnes súčasť obce Beňuš) v okrese Brezno. Priezvisko by tak mohlo označovať niekoho, kto pochádzal z tejto obce.
Ďalšou možnosťou je pôvod od názvu obce Ličko v okrese Ružomberok.
2. Osobnostný pôvod:

Priezvisko Ličko by mohlo byť odvodené od staroslovanského osobného mena Lik (alebo Lyk), ktoré malo význam "zlý" alebo "krutý". Nositeľ tohto mena by tak mohol byť niekto, kto bol známy svojou prísnou povahou.
Niektorí odborníci sa domnievajú, že priezvisko Ličko by mohlo pochádzať aj z nemeckého slova Litschko, ktoré znamená "malý človek". V tomto prípade by priezvisko mohlo označovať niekoho, kto bol nízkej postavy.
3. Deminutívny pôvod:

Priezvisko Ličko by mohlo byť aj deminutívom (zdrobneninou) od priezviska Lipa, Lipka alebo Lipowski.
Napísať odpoveď