Dobrý deň, moji predkovia sa v priebehu necelých 130 rokov presunuli z úplného severu dnešného Slovenska na úplný juh a tak ma zaujíma, ako k tomu došlo. Presídlili sa koncom 18. storočia z Oravy na Malohont, kde pracovali ako drevorubači pre sklárne. V tom čase boli poddaní (už nie nevolnici), takže sťahovať sa mohli, ale ako tomu mám rozumieť? Potrebovali ich pracovnú silu tak im dali na Malohonte pozemky aby tam žili? Alebo išli pracovať a ďalej obrabali pozemky zemepanov? Ako mohli vo všeobecnosti poddaní prísť k pozemkom?
Ďalej som uvažovala, či vedel bežný poddany Slovák ako vyzerá ich aktuálny panovník? Bol vôbec nejaky záujem o dianie mimo ich chotára?
Potom z novšieho obdobia, môj starý otec chodil z územia, ktoré pripadlo po viedenskej arbitráži Maďarsku, za starými rodičmi na územie Slovenska. Ako mohol malý chlapec prekračovať hranice? Robil to potajomky? Alebo sa to neriešilo, že si ľudia chodili kam chceli?
Mala by som mnoho ďalších podobných otázok, nepoznáte nejakú knihu, ktorá by opisovala podobné detaily?
Ďakujem