Našiel som predka Katarínu Luther, ktorá:
Narodila sa 1814 (sčítací hárok 1869):
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1986782
Mala krst 28. decembra 1814:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ction=view
A sobáš mala 29. októbra 1827 s Michalom Hučkom:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... A6N9X-RHJ9
Z čoho vychádza, že v čase sobášu mala stále len 12-13 rokov (v sobášnom zázname má uvedené 15 rokov). Je to možné, alebo som pri pátraní spravil chybu?
Sobáš v 12tich rokoch
-
- Veľmi aktívny člen
- Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
- Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus
Ja mám jedného predka, vydávala sa ako 14 a pol ročná, ale tam išlo o dohodnutý sobáš v rámci rovnakého rodu a s prvým dieťaťom "počkali" rok a pol (i keď tu farár asi jednal protiprávne, ale mohol dostať všimné). Ale pod 14 rokov som sa s so sobášmi nikdy nestretla.
Otázka k vašej osobe: musela sa vydávať? V tom prípade mohli farárovi utajiť skutočný vek a ak pôvodne pochádzala z inej farnosti, nemal šancu to zistiť. Druhou možnosťou by bolo, že ženích musel zakrátko napr. narukovať alebo niekam odísť na určitú dobu a potrebovali ich zosobášiť kvôli majetku, ale aj v tom prípade by museli tiež zatajiť vek.
Ono kedysi naši predkovia mali ťažší život ako my, deti často pracovali od detstva a všeobecne ľudia mohli vyzerať staršie (opotrebovanejšie) a tak farár spoliehal na ich udaný vek.
Otázka k vašej osobe: musela sa vydávať? V tom prípade mohli farárovi utajiť skutočný vek a ak pôvodne pochádzala z inej farnosti, nemal šancu to zistiť. Druhou možnosťou by bolo, že ženích musel zakrátko napr. narukovať alebo niekam odísť na určitú dobu a potrebovali ich zosobášiť kvôli majetku, ale aj v tom prípade by museli tiež zatajiť vek.
Ono kedysi naši predkovia mali ťažší život ako my, deti často pracovali od detstva a všeobecne ľudia mohli vyzerať staršie (opotrebovanejšie) a tak farár spoliehal na ich udaný vek.
- patricius95
- Veterán
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Dobrý deň,
v sobášnom zázname figurujú aj rodičia nevesty, takže sa nejedná o omyl. Naozaj sa sobášila vo veku 12 rokov. V minulosti to síce nebývalo časté, no nebolo to až tak zriedkavé, ako si myslíte. Zaujímavé by bolo zistiť ešte, koľko rokov po svadbe mali prvé dieťa. Spravidla sa totiž po takýchto sobášoch čakalo na prvé dieťa ešte 4-5 rokov.
v sobášnom zázname figurujú aj rodičia nevesty, takže sa nejedná o omyl. Naozaj sa sobášila vo veku 12 rokov. V minulosti to síce nebývalo časté, no nebolo to až tak zriedkavé, ako si myslíte. Zaujímavé by bolo zistiť ešte, koľko rokov po svadbe mali prvé dieťa. Spravidla sa totiž po takýchto sobášoch čakalo na prvé dieťa ešte 4-5 rokov.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Áno, 12 rokov je hraničný vek, sám som našiel tiež takéto sobáše, kvôli tomu mám aj prenastavené ochrany v genealogickom programe (ktoré kontrolujú zadávané údaje).