Hľadám nar. Franc. Biro z Dun. Stredy - okolo1690 ?

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
kabi
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 25 Máj 2022, 09:43
Predkovia z oblasti: Bíro (južné Sl., BA), Maršán (Bytča), Petrašovič (okr. Trnava), Čéč (okr. Trnava), Pribila/Přibyla (Kysuce, Frenštát pod Radh., Viedeň), Zvonár,

Zdravím,
chcela by som poprosiť o radu, kde ďalej hľadať narodenie (+sobáš) Františka Bíro (nar. asi okolo) 1690 (?) a jeho sobáš s Evou Marczel. Našla som ho v registroch narodených a sobášených (Dunajská Streda). Predpokladý sobáš bol asi okolo 1714 - 1719. V 1719 som našla narodenie syna Štefana.

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443

Je tam síce označenie zväzkov, ale pravdu povediac ich neviem identifikovať. Snažila som sa hľadať priamo v matrikách Dunajskej Stredy ale bezúspešne... :-(
Ak by vedel niekto poradiť budem rada.
Pekný deň.
Katarína
lordhenry
Dátum registrácie: 10 Apr 2024, 08:46

nebude to Dunajska Streda, ale Trhova Hradska.
Monicina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Dobrý deň.
Je to zoznam z Trhovej Hradskej, ktorý bol omylom vložený do skupiny farských kníh Dunajskej Stredy, bohužiaľ, nemáme na Slovensku zástupcu Family Search, kde by sme mohli dávať podnety na mnohé chyby vo FS.
S farnosťou Trhová Hradská dlho pracujem a teda viem, že v knihe chýbaju sobáše od 1719 do 1729 a vyzerá to, že to farár nezapisoval, nakoľko zápisy od roku 1730 plynule pokračujú za rokom 1718. Taký prípad sa vyskytuje aj napr. v Holiciach medzi 1808 až 1815.
Priezvisko Biro sa najčastejšie vyskytovalo v obci Ete, dnešná časť Kutnikov vo farnosti Dunajská Streda, ale z mojej dlhodobej skúsenosti s tou farnosťou som zistila, že farnosť v DS bola veľká a mnohé mnou hľadané osoby tam neboli, hoci preukázateľne boli z tej farnosti. Celkovo, v mnohých farských záznamoch v počiatočných rokoch sa zápisy nerobili tak precízne, to prišlo až neskôr, keď farárom začali chodiť kontroly z vyšších inštancii. Preto tam možno nedokážete nájsť narodenie vášho Bira.
Ešte by tu bola možnosť, že mohol byť prvým dieťaťom a jeho matka pochádzala z inej obce a farnosti a často v takom prípade sa často prvý pôrod odohrával v rodisku matky, zrejme jej s prvým pôrodom pomohla jej rodina - matka, sestra... Skúste pozrieť Birovcov, ktorí sa objavili v DS povedzme o cca 5 až 10 rokoch po jeho predpokladanom narodení a dajte dokopy vsetky deti daného paru a možno zistíte, že syn s daným menom sa im narodil v inej obci a do DS prišiel s rodičmi neskôr. Rovnaká príčina môže byť pastierske zamestnanie otca, ti často pendlovali po rôzných obciach, až sa nakoniec niekde usadili natrvalo. nedajte sa zmiasť, aj nobilizovane rody robili práce ako pastier alečo sluha, v 16 storočí tieto rody výrazne schudobneli (kvôli rozdrobeniu majetku dedeniami).
Hľadajte teda Birovcov v DS 5 až 10 rokov po jeho predpokladanom roku narodenia, urobte si celý profil tých rodín, ktoré nájdete, čiže manželsky pár, ich sobaš a všetky deti (niekedy vám to program v DS automaticky nájde, ak je to dobré zindexovane). Mne sa tento postup už mnohokrát vyplatil a našla som predkov, narodených inde a neskôr v detstve sa objavujúc v obci, kde neskôr uzavreli sobáš.
kabi
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 25 Máj 2022, 09:43
Predkovia z oblasti: Bíro (južné Sl., BA), Maršán (Bytča), Petrašovič (okr. Trnava), Čéč (okr. Trnava), Pribila/Přibyla (Kysuce, Frenštát pod Radh., Viedeň), Zvonár,

Zdravím,
obom ďakujem za kometáre...
Pravdepodobne naozaj pochádzal z Kútnikov a mnaželka Eva Marczel bola z Trhovej osady. Podarilo sa mi dohladať ich 7 detí medzi rokmi 1719 - 1734. Ale sobáš a toho Františka nie.... :-( A naozaj je tých Bírovcov v tejto oblasti mnoho. Druhá veľká čast mojej rodiny, tiež Bírovcov pochádazala z Opatovského Sokolca a boli viac menej kalvíny. To je potom tak keď si Bíro vezme Bírovú... ;-) .
Budem pátrať ďalej a uvidím kam sa dostanem.... :D
Pekný deň.
K
lordhenry

no tych rodin Bíró bude vela.
Monicina, prosim Vas, ked poznate tu farnost, skusali ste patrat po tych stratenych rokoch 1718 az 1730?
Monicina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Dobrý deň

Zatiaľ som nehľadala chýbajúce záznamy. A chýbajú aj krsty 1721-1724 a úmrtia 1719-1730 a nejak sa mi nechce veriť, že by farár zapisoval do novej knihy tých pár rokov a potom sa vrátil do pôvodnej knihy a pokračoval. Ani to, že by do jednej knihy zapisoval krsty spolu so sobášmi a úmrtiami. Mne to skôr evokuje to, že tie roky to vôbec nikde nezapisoval, neviem, z akého dôvodu k tomu došlo, vyzerá, že starý farár skončil a asi sa im nedarilo získať nového (asi tam nechcel nikto prísť :roll: ), podarilo sa to až o niekoľko rokov a fara zostala bez farára (písmo pred 1721 a po 1724 sa líši). V zápise úmrtí je uvedené, že 26.6.1730 bol inštalovaný nový farár pán Jozef Lendvay, je tam aj uvedené slovo sepelini tak predpokladám, že po úmrtí starého farára. Aj ma napadlo, či túto farnosť na čas neprevzal farár v inej farnosti ale nenašla som nikde v žiadnej inej farnosti naokolo zápisy z Trhovej Hradskej, Horného Mýta a Ohrád. Možno čakali, že sa starý farár dá do poriadku uzdravie a nechceli hľadať náhradu a došlo k tomu až po jeho smrti, neviem...eventuálne ak by nám to vedel preložiť pán Patrik.

Moju teóriu o chýbajúcom farárovi (choroba alebo neprítomnosť) však narúša skutočnosť, prečo chýbajú zápisy úmrtia a sobášov v rokoch 1719-1730 ale krstov len za obdobie 1721-1724.
lordhenry

Je to cele zahadne, bolo by dobre najst tie chybajuce stranky. Vasarut bola velka a dolezita fara, s novym kostolom z polovice 17storocia, ktory potom zhorel az okolo r.1750. Na konci 17st mali vybornych vysoko kvalifikovanych fararov. Po tom strasnom 16. a 17.storoci navyse po roku 1711 prisli kludnejsie casy, tak tazko pochopit preco prave vtedy chybaju tie zapisy. Mozno tam bude schovana nejaka poznamka o tom v texte.
Neviem nakolko je to vseobecne, ale mne sa pri niektorych obciach stalo, ze ked som sa zacal zaujimat, tak som zistil, ze existuju aj "neevidovane" matricne knihy. Tu ale tie knihy su cislovane, prva je do 1711, druha je do 1759, a potom ide cislo 3 v poradi. To znamena, ze asi tam nebude nijaka stratena. Mohli sa stratit iba niektore listy? alebo neviem.
Napísať odpoveď