Súkromník v r. 1930, kde môže byť registrovaný?

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
vrsklr
Dátum registrácie: 16 Mar 2015, 22:00

Dobrý deň,
podľa sčítania 1930 má hľadaná osoba ako povolanie uvedené "súkromník" v Bratislave, bližšie nie je určené. Určite nejde o remeselníctvo, ale skôr obchod a financie.
Kde by som mohla hľadať jeho registráciu alebo bližšie údaje?
Ďakujem,
Klára
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

vrsklr napísal: 05 Sep 2024, 20:54 ...podľa sčítania 1930 má hľadaná osoba ako povolanie uvedené "súkromník" v Bratislave, bližšie nie je určené. Určite nejde o remeselníctvo, ale skôr obchod a financie.
Kde by som mohla hľadať jeho registráciu alebo bližšie údaje?
Dobrý deň,
asi najschodnejšie a najrýchlejšie môžte tohto "súkromníka" nájsť v tomto adresári viewtopic.php?t=7259&hilit=Adres%C3%A1r , príslušnom štátnom archíve a v zdigitalizovanej dobovej tlači.
V mojom prípade som registráciu živnostníkov (súkromníkov) dohľadala v štátnom archíve v Živnostenskom spoločenstve pre okres XY.
Škoda, že ste nepripojili odkaz na konkrétny hárok zo sčítania z r. 1930. Teraz môžem iba hádať, v ktorom okrese si pôvodne zaregistroval živnosť. Dotyčný pán bol rodený Bratislavčan a v BA si založil živnosť, alebo už so založenou živnosťou v okrese XY sa presťahoval do BA? Podľa toho sa zariaďte, kde hľadať jeho registráciu živnosti.
vrsklr
Dátum registrácie: 16 Mar 2015, 22:00

Ďakujem Vám za odpoveď a poradenie.
Hľadaná osoba Vojtech Fürst bol rodák z Topoľčian a do BA prišiel 1.6.1930 pravdepodobne zo Subotice alebo zo Senty (Srbsko), kde sa stal živnostníkom v roku 1919. Takže registrácia živnosti v Československu mohla byť v BA alebo aj v TO alebo aj inde.
Napísať odpoveď