Štátne úmrtné matriky VYRIEŠENÉ

Staré matriky, digitalizácia, aké informácie nájdete v matrikách.
Fully
Dátum registrácie: 18 Aug 2018, 19:57
Predkovia z oblasti: Vyhne, Mojzesovo, Horné Štitáre, Veľké Bielice, Brezová pod Bradlom, Kremnica

Dobrý deň,
môj predok Michael Hoffman sa podľa záznamov v matrikách narodil na Morave (okolo 1833) a prišiel na stredné Slovensko ako sklár, no žiadny z farárov nezaznamenal presné meno obce. Zomrel až po roku 1896, jeho úmrtie sa v cirkevnej matrike kam patrila Sihla nenachádza. Chcem sa spýtať, či štátne matriky zomrelých od r. 1896 obsahujú aj informácie o mieste narodenia, nakoľko sa jedná o moju poslednú šancu. Ďakujem.
Naposledy upravil/-a Fully v 17 Sep 2024, 22:31, upravené celkom 1 krát.
Monicina
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Dobrý deň. Moja skúsenosť je, niektorí moji predkovia (zomreli po 1945) mali uvedenú rodnú obec, iní (zomreli v 20 rokoch 20 stor.) ju uvedenú nemali.
Za vystavenie výpisu dáte 2.30 eur, to sa oplatí, možno budete mať šťastie.
Larova_Marie
Dátum registrácie: 16 Sep 2024, 23:55
Predkovia z oblasti: Čierny Balog

Dobrý den,
mé zkušenosti se státními matrikami jsou různé, ve většině zápisů byli v matrice zapsány jména rodičů i místo, kde se zemřelý narodil. Narazila jsem ale i na takové zápisy, ve kterých tyhle údaje chyběly (kolonky nebyly nevyplněné), dokonce v některých případech tam byly uvedené chybné údaje. Je to moje čerstvá zkušenost, tento měsíc jsem byla v archivu v B. Bystrici a přepisovala jsem data z matriky zemřelých (ročníky narození cca 1820 - 1850) - celkem 130 přepsaných údajů. Jednalo se převážně o narozené v té obci, přesto se tam vyskytly výše uvedené chyby. Doporučuji požádat o fotokopii zápisu.
Tommy
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 23 Mar 2019, 21:05
Predkovia z oblasti: Bojnice,Sklené,Kunešov,Nedožery-Brezany

Odporúčam osloviť matriku s približnými rokmi úmrtia. Môžu pozrieť index, keďže sa narodil 1833 veľký rozsah to nebude.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
formulár matriky z rokov 1895-1906 obsahoval aj kolónku pre zápis miesta narodenia. Ak ho nahlasovateľ poznal, musel ho uviesť.
Od 01.01.1907 sa už miesto narodenia v matrike neuvádzalo vôbec.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
vorky
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 30 Jan 2016, 15:49
Predkovia z oblasti: Vorcak, Orava

Ja len doplním. Ak mám správne informácie, matričné úrady mali odovzdať matričné knihy do roku 1924 do archívov. Skutkový stav sa môže líšiť miesto od miesta.
Fully
Dátum registrácie: 18 Aug 2018, 19:57
Predkovia z oblasti: Vyhne, Mojzesovo, Horné Štitáre, Veľké Bielice, Brezová pod Bradlom, Kremnica

Super, tak to je správa roka! :D
Napísať odpoveď