zapisy o ohláškach a dišpenzoch "VYRIEŠENÉ"

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Monicina
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Dobrý deň

Vedel by sa sa prosím niekto vyjadriť k tomu, či sa zachovali zápisy pred rokom 1895 o jednotlivých
1. ohláškach
2. udelených dišpenzoch
a ak áno, na aké inštitúcie sa treba obrátiť.. Vo farských knihách na Family Search a teda štátnych archívoch to nie je. Pri dišpenzoch by sa tam teoreticky mohla v zápise nachádzať aj schéma predkov toho daného páru, preto mám o to záujem.
Ďakujem
Naposledy upravil/-a Monicina v 07 Dec 2024, 13:21, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Ak sa zachovali, nie sú v archívoch, ale na farách, pretože neboli súčasťou fondov, ktoré podľa zákona mali prevziať archívy. Tým pádom ich nikto nenasnímal, preto som otázku presunul zo subfóra "Online databázy" do správneho subfóra "Otázky a odpovede".
Monicina
Veterán
Veterán
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Ďakujem vám za tip. Len neviem, či dispenzy nebudú skôr na niektorej inštitúcií patriace biskupstvu, keďže dispenzy udeľoval biskup. A ktovie, či sa nerobili spisy dva, jeden na pôvodnej fare a druhý na biskupskom úrade?. Máte s tým niekto skúsenosť, už ste našli taký zápis ?
A ďakujem za presunutie podnetu na správne miesto, váhala som, kam to umiestniť.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Monicina napísal: 06 Dec 2024, 11:41 Dobrý deň

Vedel by sa sa prosím niekto vyjadriť k tomu, či sa zachovali zápisy pred rokom 1895 o jednotlivých
1. ohláškach
2. udelených dišpenzoch
a ak áno, na aké inštitúcie sa treba obrátiť.. Vo farských knihách na Family Search a teda štátnych archívoch to nie je. Pri dišpenzoch by sa tam teoreticky mohla v zápise nachádzať aj schéma predkov toho daného páru, preto mám o to záujem.
Ďakujem
Dobrý večer,
1.) ohlášky sa (mimo matriky) zapisovali iba do sobášneho protokolu. Ten vedie a archivuje príslušný farský úrad, pričom lehota pre archiváciu týchto protokolov je 50 rokov. Ak sa teda bavíme o svadbe pred r. 1895, tak na 90% sú takéto záznamy dávno fuč.
2.) pri dišpenzoch je odpoveď odlišná podľa diecézy a podľa roku, v ktorom došlo k sobášu, resp. udeleniu dišpenzu. Odpoviem preto všeobecne.
- Približne do polovice 19. stor. zaslal kňaz z danej farnosti na biskupský úrad žiadosť o vydanie dišpenzu. Prípadné udelenie dišpenzu sa označilo na rub listiny, ktorá sa vrátila na farský úrad, a následne došlo k sobášu.
- Približne od polovice 19. stor. bližšie do súčasnosti sa už stretávame s tým, že diecézny archív uchováva predložené žiadosti a odpoveď biskupa uchováva farský úrad. Opäť však pripomínam bod č. 1 - na farskom úrade platí 50-ročná lehota pre archiváciu takýchto záznamov.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Monicina
Veterán
Veterán

Ďakujem vám za odpoveď, je mi to jasné. Šancu by som teda mala, len ak by si aj biskup urobil zápis u seba a to zostalo na biskupskom úrade, skúsim to.
Napísať odpoveď