Matej Bagyinka Málinec

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Marisabel
Dátum registrácie: 07 Dec 2024, 21:37
Predkovia z oblasti: Narodilsa môj pra starí otec v Málinec, volav sa Matej Bagyinka

Dobry den,velmi pekne poprosim o pomoč pri hladani môjho prastareho otca Matej Bagyinka narodilsa 05.04.1901 v Málinec. Jeho otec bol Ján Bagyinka
rod. Bagyinka 32-roony.Detvianska Huta, Slovenská republika, jeho matka Helena Bagyinková
rod. Markova 31-rocna Detva, Slovenská republika. Mam jeho rodní list . Potrebovala by som dozvedieť kde žil , a kde mal sobáš . Ja by som potrebovala potverdenija že môj pra starí otec bol občianom cehoslovenska v archíve kde som dostala jeho rodní list povedali že nič o ňom neje ,ja nivem kde to mam hľadať . Ďakujem
mano
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 28 Okt 2015, 19:34

Marisabel napísal: 07 Dec 2024, 22:04 Dobry den,velmi pekne poprosim o pomoč pri hladani môjho prastareho otca Matej Bagyinka narodilsa 05.04.1901 v Málinec. Jeho otec bol Ján Bagyinka
rod. Bagyinka 32-roony.Detvianska Huta, Slovenská republika, jeho matka Helena Bagyinková
rod. Markova 31-rocna Detva, Slovenská republika. Mam jeho rodní list . Potrebovala by som dozvedieť kde žil , a kde mal sobáš . Ja by som potrebovala potverdenija že môj pra starí otec bol občianom cehoslovenska v archíve kde som dostala jeho rodní list povedali že nič o ňom neje ,ja nivem kde to mam hľadať . Ďakujem
Neriesili ste to uz v minulosti ?
Mariia napísal: 25 Máj 2017, 12:23 .....a este by som chcela Vas pekne poprosit,neviem sa dopatrat do miesta kde sa zosobasili moji prastari rodicia,na kolko my bolo povedane tak v tej dobe sa sobasili v tom mieste kde sa narodila nevesta.Nakolko viem vycitat z vypisu archiva s Prahy tak som sa docitala ze sa narodila v obci Lepser,ale neni som si ista ci som to spravne precitala.Volala sa Vilma Badinkova rodena Pacochova,narodila sa bud 5 alebo 7 februara 1907roku a sobasili sa v roku 1927, 17 aprila.Este raz velmi pekne dakujem za pomoc v hladanii.
Ak potrebujete pomoct s identifikaciou obce "Lepser", prilozte scan dokumentu z "archivu Praha"
Marisabel
Dátum registrácie: 07 Dec 2024, 21:37
Predkovia z oblasti: Narodilsa môj pra starí otec v Málinec, volav sa Matej Bagyinka

Dobrý den , to moja sesternica tešila Marija , ona mi aj dala odkaz na vás. V tedi ona hľadala rodní list , ona ho našla . Iné ne hľadala , ja terás hľadám potverdenija o tom že nás pra starí otec bol občanom chechoslovenska, v tom archíve kde sesternica zobrala rodní list , bol iba rodní list , iné o ňom nič neje .
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Marisabel napísal: 09 Dec 2024, 10:15 ... ja terás hľadám potverdenija o tom že nás pra starí otec bol občanom chechoslovenska, v tom archíve kde sesternica zobrala rodní list , bol iba rodní list , iné o ňom nič neje .
Mariia napísal: 23 Máj 2017, 13:43 Z Prahy mi poslali potverdenie o scitanie ludu z roku 1930,ale Matusa tam nebolo...
Dobrý deň,
to potvrdenie zo sčítania ľudu z roku 1930, ktoré spomínate, Vám poslali pravdepodobne z Národního archívu v Prahe (Národní archiv Praha). Mám teda tušenie, že rodina Badinkova žila na území bývalej Podkarpatskej Rusi, a tá bola v minulosti pričlenená k bývalému Československu.

Teraz k tej svadbe Vašich prastarých rodičov z roku 1927. Pokiaľ nevidíme aspoň časť z toho dokumentu, v akej obci sa narodila Vilma Pacochová (*1907), tak Vás asi nikto nenasmeruje, kde mohla uzatvoriť manželstvo s Matejom Badinkom.

Chcem Vás upozorniť, že dokumenty na preukázanie československej štátnej príslušnosti nie sú verejne dostupné. Nimi sú: rodný, sobášny a úmrtný list, vojenská knižka, kmeňové doklady vojaka pokiaľ slúžil v armáde, cestovný pas (ak bol vydaný). V rámci Slovenskej republiky sú zverejnené len sčítacie hárky z roku 1930, v ktorých sa vyplňovala kolónka o štátnej príslušnosti.
mano
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 28 Okt 2015, 19:34

Dobry den , mate to komplikovane ....skusme postupne :
Podla sukromnych (ale verejnych ) on line zdrojov mal mat Matej dceru Olgu Badinkovu ( bez datumu a miesta narodenia - len s poznamkou umrtia 2012 Ukrajina ). Je to Vas predok ? Ak aj nie,urcite viete,kde sa Vas predok narodil ...... ak bol prvorodeny, tak tam teoreticky mohol byt aj sobas rodicov . Aj v scitani 1930 by mali byt uvedene deti aj s miestom narodenia (ak uz boli na svete... :) )
Pohyb rodiny na Slovensku,v Madarsku a Rumunsku :
Matej bol z 10 deti,z ktorych 3 umreli v mladom veku .
Otec - sklar Jan Badinka *1869 +1944 (umrtie Kokava nad Rimavicou) , matka Helena Badinkova rod.Markova *1870+1956 ( umrtie Kokava n.R.) .
Deti sa im rodili Skalisko /Hriňová ( r.k.farnost Detvianska Huta ) napr.
https://www.familysearch.org/search/rec ... e=ba%2Anka
Malinec osada Hámor(sklaren) r.k. farnosť Breznička napr.
https://www.familysearch.org/search/rec ... me=ba%2Aka
Sklaren v Palfalva/Zagyvapalfalva/Salgotarjan Madarsko - tu bola rodina min. od 1909 do 1911
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 399215&i=5
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 99215&i=76
Hârlău , Botosani , Rumunsko - tu bola rodina do novembra 1928 ; nie je jasne , ci bol Matej cely cas s rodinou,ale teoreticky sa mohol ozenit aj tu . Podla Vasej info sa zenil 17.4.1927 , podla ineho zdroja v roku 1929 ... V scitacich harkoch Kokavy nad Rimavicou 1930 som ho tiez nenasiel ....jeho rodicia a dvaja surodenci su pod p.c. 14,15,16,17
https://slovakiana.sk/kulturne-objekty/cair-ko1fq7o
https://slovakiana.sk/kulturne-objekty/cair-ko1fq7p
Mozete kontaktovat matricny urad v Kokave nad Rimavicou ci neeviduju v zaznamoch osobu Mateja Badinku ( sobas,umrtie .....)
Podla MyHeritage ma Matejova sestra Juliana ( narodena v Zagyvapalfalva 1909 ) uvedeneho manzela Otto Pacocha - neviem,ci je to len Vilmin menovec , alebo boli aj v pribuzenskom vztahu.Umrel v Kokave n.R. v 1993 ; mozete aj v tejto veci kontaktovat matriku v Kokave n.R. ohladom jeho miesta narodenia,ktore by mohlo byt totozne s rodiskom a miestom sobasa Vilmy ...
Ak by bol problem v komunikacii s matrikou ( jazykovy, preukazovanie pribuzenstva v priamej linii,poplatky atd....) skuste priamo oslovit platitelku hroboveho miesta,ktora mozno vie odkial Otto/Vilma pochadzali ....
https://www.kokava.sk/download_file_f.php?id=815900
Prioritne je ale identifikovat miesto narodenia Vilmy z dokumentu z Prahy .......
Napísať odpoveď