Úmrtie dieťaťa 120 km od bydliska, Nitra "VYRIEŠENÉ"

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Dominicus
Dátum registrácie: 02 Dec 2017, 23:30
Predkovia z oblasti: Žilina, Rajec, Rajecké Teplice

Ahojte,
21. novembra 1870 sa vo farnosti Rajec narodil Martin Adamik (stretol som sa s formou aj Adamec). V poznámke pri krste je uvedené, že zomrel 16. augusta 1871 v Nitre. Teda v ôsmom mesiaci života. Problém je, že Rajec je od Nitry vzdialený 120 kilometrov. Prezeral som matriky z Nitry a záznam o jeho úmrtí som nenašiel. Rovnako, nič som nenašiel ani v matrikách z Rajca.

Zaujímavé je, že tým istým rodičom sa vo farnosti Rajec, v roku 1872 narodilo dievča, a zomrelo o 3 mesiace neskôr. Krst aj úmrtie je vo farnosti Rajec.

Čo si myslíte? Je možné, že rodičia sa dostali s dojčaťom do Nitry, kde zomrelo? Alebo informácia o úmrtí v poznámke pri krste predstavuje "chybu"? Podobné poznámky o úmrtí v danej krstnej matriky farnosti sú spravidla správne a úmrtie je takto ľahko dohľadateľné.

Narodenie Martina Adamika, číslo zápisu 160: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443

Ďakujem, prajem pekný deň :D
Naposledy upravil/-a Dominicus v 24 Jan 2025, 10:53, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Z Horniakov sa v letných mesiacoch zvyklo chodievať na Dolniaky na roboty. Vysvetľoval by som si to takto.
jan
Člen
Člen
Dátum registrácie: 23 Mar 2014, 15:59

Párovce úmrtie
Dominicus
Dátum registrácie: 02 Dec 2017, 23:30
Predkovia z oblasti: Žilina, Rajec, Rajecké Teplice

Ďakujem za pomoc ;)
Napísať odpoveď