Samuel Sluka a jeho predkovia na Považí

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

littlekubo napísal: 10 Júl 2022, 11:37 Ľudia, s ktorými mám spoločný predkov v rodokmeňoch na MyHeritage majú pri Milanovi zlý dátum a miesto narodenia, preto som opatrný keď majú Katarínu Ábel s dátumom narodenia.
Dobrý deň,
môžete byť konkrétny, kvôli čomu tak usudzujete? Možno to majú v poriadku. ;) Totižto, nemám prístup na MyHeritage a ani po ňom netúžim. Konkrétne ma zaujímajú údaje z MH o Vašom pradedkovi Milanovi Slukovi. https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AV14G-SJG , záznam 75.

Nechcem špekulovať, čo bolo pôvodne napísané v potvrdení o krste Milana S., a čo zle prečítané kňazom v NMnV. Podľa môjho zistenia (možno aj ľudí z MH) je dátum narodenia a krstu mimo, súhlasí len rok 1881. Nepokrstil ho gréckokatolícky pop z Kaniže (Kanizsa), ani v Kaniži. A krstná mať je gde? :?
littlekubo
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 04 Mar 2021, 12:59
Predkovia z oblasti: Horehronie, severné Maďarsko, Považie, rakúska Halič

milestone napísal: 21 Nov 2024, 02:27
littlekubo napísal: 10 Júl 2022, 11:37 Malý posun: z evanjelickej fary v NMnV som zistil mnoho detailov o Samuelovi Slukovi.
Zahradník, narodený v Brezovej pod Bradlom. Vdovec po Kataríne rodnej Abel.
Ale: zo sčítania 1940 som nenašiel hárok s jeho menom. Milan býval na rovnakej ulici, ale hárok s číslom domu, v ktorom o rok neskôr žil a zomrel Samuel na Slovakiane nie je.
Z roku 1930 som v NMnV nenašiel hárok, na ktorom by boli Samuel a Katarína. Ani evanjelici, ani katolíci nenašli nič o Kataríninom pohrebe.
Dobrý deň,
najskôr sa Vás opýtam, kto z vás dvoch na FS, sa dopracoval k údaju, že Katarína Sluková r. Abel(-ová), manželka Samuela Sluku (1857-1941), zomrela v roku 1935? 8-)

Dám hlavu na klát, :D ak toto nie je Váš predok Samuel Sluka. https://www.slovakiana.sk/kulturne-objekty/cair-ko27rxw
To znamená, že jeho manželka Katarína mohla zomrieť už počas roku 1930 a skoršie. Samuel S. žil spolu s jeho družkou trvale v Trenčianskej Teplej. Skúste, kontaktovať Matričný úrad Trenčianska Teplá, či Katarínino úmrtie nenastalo v tomto územnom matričnom obvode. https://www.trencianskatepla.sk/ako-vybavit/matrika/
Ja som to tu neaktualizoval.
Ano, Samuel Sluka, ktory bol moj predok naozaj zil so svojou druzkou v cukrovare v Trencianskej Teplej v roku 1930 pri Scitani.
Z evanjelickej fary v NMnV mi prisla odpoved
dátum smrti: 7.5.1941
meno: Samuel Sluka, záhradník v.v., vdovec po Kataríne Ábelovej
vierovyznanie: ev.a.v.
Rodisko: Brezová pod Bradlom
Vek: 84 rokov
Nemoc a príčina smrti: staroba
Dátum a miesto pohrebu: 9.máj 1941, Nové Mesto n.V.
Pochovávajúci: Ján Martiš
Poznámka: v manželstve 54 rokov; vo vdovstve 7 rokov
Takze Katarina Abelove zomrela 1934 ci 1935
milestone napísal: 23 Nov 2024, 02:30 Dobrý deň,
môžete byť konkrétny, kvôli čomu tak usudzujete? Možno to majú v poriadku. Totižto, nemám prístup na MyHeritage a ani po ňom netúžim. Konkrétne ma zaujímajú údaje z MH o Vašom pradedkovi Milanovi Slukovi. https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AV14G-SJG , záznam 75.
Nechcem špekulovať, čo bolo pôvodne napísané v potvrdení o krste Milana S., a čo zle prečítané kňazom v NMnV. Podľa môjho zistenia (možno aj ľudí z MH) je dátum narodenia a krstu mimo, súhlasí len rok 1881. Nepokrstil ho gréckokatolícky pop z Kaniže (Kanizsa), ani v Kaniži. A krstná mať je gde? :?
Tak napriklad: Milan sa narodil 24. jula 1881. Jeho krst je dopisany ako posledny v roku 1882. Zaznam 74 udava datum v decembri 1882. Poznamku o Kaniži mi precitali tu.
To, ze sa nenarodil na uzemi dnesneho Slovenska potvrdzuje aj to, ze pri Scitani 1930 ma napisane narodenie vo Vukoviji v Juhoslavii, teda tak ako je v dodatocnom zazname v NMnV.

Ak sa zaujimate o Milana a jeho otca, znamena to, ze mame spolocnych predkov?
Ak mate ine vedmosti, mozete sa podelit o zaznam o tom, kedy presne bol Milan Sluka pokrsteny a kde to bolo?
Nepodarilo sa mi najst zaznam o sobasi Samuela a Katariny. Viete mi poradit?
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

littlekubo napísal: 10 Júl 2022, 11:37 Ani evanjelici, ani katolíci nenašli nič o Kataríninom pohrebe.
Z evanjelickej fary v NMnV mi prisla odpoved
dátum smrti: 7.5.1941
meno: Samuel Sluka, záhradník v.v., vdovec po Kataríne Ábelovej
vierovyznanie: ev.a.v.
Rodisko: Brezová pod Bradlom
Vek: 84 rokov
Nemoc a príčina smrti: staroba
Dátum a miesto pohrebu: 9.máj 1941, Nové Mesto n.V.
Pochovávajúci: Ján Martiš
Poznámka: v manželstve 54 rokov; vo vdovstve 7 rokov
Dobrý deň,
áno, vždy treba považovať za hodnoverné záznamy v matrike, nie v sčítacích hárkoch z roku 1930. Viacerí sme sa stretli s tým, že nie vždy sú dátumy narodení v sčítacích hárkoch správne. Ale rodinný stav sčítanej osoby, aby bol mýlne zapísaný sčítacím komisárom? :? Tak za mňa určite nie. Až keď sa Vám podarí zistiť, kde a kedy zomrela Samuelova manželka Katarína, môžete posúdiť, ktorý zo záznamov je určite ten správny.
littlekubo napísal: 07 Dec 2024, 12:35 Ak sa zaujimate o Milana a jeho otca, znamena to, ze mame spolocnych predkov?
Ak mate ine vedmosti, mozete sa podelit o zaznam o tom, kedy presne bol Milan Sluka pokrsteny a kde to bolo?
Nepodarilo sa mi najst zaznam o sobasi Samuela a Katariny. Viete mi poradit?
1.) Nie, spoločných predkov určite nemáme. :) Zaujala ma Vaša téma, kde sa to vlastne narodil ten Váš predok Milan Sluka. No, narodil sa priamo v mlyne. :)

2.) Samozrejme, odkaz na matriku Vám pošlem v ss. Dôvod Vám napíšem.

3.) Ak ste medzičasom prelistovali matričné záznamy v okolitých farnostiach a bezvýsledne, tak to bude doslova, hľadať ihlu v kope sena.
littlekubo
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 04 Mar 2021, 12:59
Predkovia z oblasti: Horehronie, severné Maďarsko, Považie, rakúska Halič

Ani neviem, ako sa Vam podakovat.
Je to velka lekcia ako nakladat so zaznamami.

Pri hladani Kaniže a Vukovie som nakoniec zapojil geopriestorove vyhladavanie, kde som nasiel vsetky Kaniže a Vukovie v Slovinsku a Chorvatsku a hladal som, ktora dvojica to bude.
V jednej som dokonca nasiel greckokatolicku faru. Zalozenu v roku 1901, preto som v Google Translate prelozil list pre miesneho popa, kde sa pytam na predoslu matriku... :lol:
igrijan
Člen
Člen
Dátum registrácie: 28 Dec 2013, 23:31
Predkovia z oblasti: Kamenec p. Vtáčnikom, Zemianske Kostoľany, Veľké Uherce, Horná Ves, Dolné Naštice, Vysočany, Valaská Dubová, Rybany, Nedašovce, Ostratice

Zdravím, neviem či to pomôže ale priezvisko Sluka vo forme s tvrdým "L" a krátkym "U" sa minimálne od začiatku 18. storočia hojne vyskytuje v okolí Čerenian na Hornej Nitre. Už v roku 1715 sa ale toto priezvisko vyskytuje napríklad aj vo Varíne pri Žiline, v Trnave či Dobrej Vode, takže bez ďalšieho určenia bude ťažké zistiť, od kiaľ Vaši predkovia prišli.
Napísať odpoveď