Dobrý deň
Nie som si istá, kam umiestniť moju otázku, takže ak je to nesprávne, ospravedlňujem sa.
Mám taký komplikovaný problém.
Zaujímalo by ma, či ste sa stretli s tým, že by ovdovelý muž mal po druhom sobáši pri krstoch niektorých zo svojich detí v druhom manželstve uvedené priezvisko po svojej zomrelej prvej manželke.
Ide mi o dvojicu
Andreas Molnár alias Kranicz + Catharina Horváth (deti od 1715)
a Andreas Lansák + Elisabetha Kranicz (deti do 1711)
- u oboch pároch pri krstoch je rovnaký krstný otec (u druhého páru iba pri prvom dieťati, nakoľko sa po roku 1717 presťahoval inde).
https://www.familysearch.org/sk/tree/pe ... s/LDDH-9P9
https://www.familysearch.org/sk/tree/pe ... s/L8X1-SK2
pri dvojici Andreas Molnár alias Kranicz + Catharina Horváth majú viacero detí uvedených ako Kranicz, ale neskôr v ďalšej generácii tieto ich deti používajú priezvisko Molnár a iba v pár prípadoch veľmi sporadicky aj meno Kranicz.
Mám podozrenie, že Andreas Lansák (Plansák) by mohol byť neskorší Molnár, len je pre mňa absolútne záhadou, ako by prišiel k tomu priezvisku Molnár, ktoré nemá v preklade nič spoločné s menom/slovom Lansák ani Kranicz.
Obaja synovia Andrasa Molnára (manžel C.Horváth) sú vedený v urbároch ako gazdovia a aj ich deti na 90% majú uvedené Molnár a ďalšie generáciu už používali iba Molnár až do dnešných dní. A teda sa ustálilo priezvisko Molnár a pravdepodobne nebol mlynár ale gazda. Takže neviem, ako by to súviselo s menom Lansák.
Bohužial, ak Elisabetha Kranicz zomrela medzi rokmi 1711-1715, úmrtie nebolo zaznamenané, ale v tom čase v danej farnosti je vidieť, že farár nejak moc dôsledne tie úmrtia nezapisoval. Sobáš Andreasov s oboma ženami som nikde nenašla, ale obom párom bol krstní otec ich detí Lucas Sloboda.
Dala som dotaz do tejto sekcie, nakoľko ma prednostne zaujíma, či máte niekto skúsenosť s tým, že farár zapísal deti z druhého manželstva pod priezviskom otcovej prvej ženy (krstný otec to mohol popliesť a tak to farárovi nadiktovať). A zároveň či máte nejaký tip na pôvod priezviska Lansák (Plansák) a jeho vzťah k priezvisku Molnár.
Ďakujem pekne za trpezlivosť s mojimi otázkami.