15. stretnutie amatérskych genealógov

Stretnutia, názory, odkazy...
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Tommy napísal: 30 Apr 2025, 22:15 Dobrý deň, aj ja by som sa rád zúčastnil, ak je ešte voľne miesto a mohol by som aj krátke vystúpenie s prezentáciou?
Hej, jasné!
martin
Dátum registrácie: 09 Feb 2014, 21:53
Predkovia z oblasti: Horehron, Liptov, Turiec

Dobrý deň, tiež by som sa rád pridal.
Martin
duros
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

martin napísal: 04 Máj 2025, 18:35 Dobrý deň, tiež by som sa rád pridal.
Martin
OK, 21-22.
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

22-1 :(
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

21-2+1=20.
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Monicina
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Dobrý deň

Ospravedlňujem sa, bohužiaľ som neprišla na stretnutie, nakoľko ma postihla viróza.
Chcem sa opýtať na vami uvedený fakt ohľadne indexácie, ktorá sa v súčasnosti realizuje pomocou AI, k mimo slovenského jazykového prostredia, čo tým myslíte. Znamená to, že sa netýka zatiaľ farských záznamov z územia dnešného Slovenska? Alebo sa to týka záznamov, vedených v slovenskom jazyku. A až sa začne indexácia, budú sa iba robiť indexácie s Al iba u chýbajúcich alebo sa nanovo urobí/prerobí aj to, čo už bolo predtým zindexované dobrovoľníkmi. Pýtam sa preto, lebo z času na čas si otvorím farské záznamy a opravujem chybné indexácie a ak sa to bude znova urobiť s Al, tak robím zbytočnú prácu, okrem toho Al to určite nedokáže presne zindexovať, ak je záznam veľmi načarbaný.
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Monicina napísal: 12 Máj 2025, 08:58 ...
Chcem sa opýtať na vami uvedený fakt ohľadne indexácie, ktorá sa v súčasnosti realizuje pomocou AI, k mimo slovenského jazykového prostredia, čo tým myslíte. Znamená to, že sa netýka zatiaľ farských záznamov z územia dnešného Slovenska? Alebo sa to týka záznamov, vedených v slovenskom jazyku. A až sa začne indexácia, budú sa iba robiť indexácie s Al iba u chýbajúcich alebo sa nanovo urobí/prerobí aj to, čo už bolo predtým zindexované dobrovoľníkmi. Pýtam sa preto, lebo z času na čas si otvorím farské záznamy a opravujem chybné indexácie a ak sa to bude znova urobiť s Al, tak robím zbytočnú prácu, okrem toho Al to určite nedokáže presne zindexovať, ak je záznam veľmi načarbaný.
Záznamy zo Slovenska a nemyslím si, že by sa to robilo odznova. Iba to, čo doteraz nie je. A môžeme pomáhať opravovať to, čo je, cez Get Involved: https://www.familysearch.org/cs/getinvolved/. Ja som to včera vyskúšal (apelovali hlavne na Places), avšak tam ide skôr o opravy toho, čo už niekto vložil chybne, resp. skôr neúplne do stromu na FS, takže pre mňa nezaujímavé (nemienim robiť opravy niekomu v strome).
MateZ
Dátum registrácie: 09 Apr 2025, 15:13
Predkovia z oblasti: Lutila, Papradno

Dobrý deň, chcel by som sa poďakovať za zorganizovanie tohto stretnutia, zúčastnil som sa prvý krát a rád som si vypočul problémy a riešenia s akými sa aj ja stretávam.

Už teraz sa teším na ďalšie stretnutie.
Monicina
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Ďakujem Vám za odpoveď.
Pred dvoma rokmi som sa skúsila zapojiť do dobrovoľnej indexácie, ale neumožnilo mi to zvoliť farnosť podľa môjho gusta, ale poslalo ma to na mne úplne cudziu farnosť. Pre mňa ma význam indexovať vo farnostiach, kde mám predmet záujmu nielen z osobného hľadiska, ale aj pretože som tam zvyknutá na tie priezviská a viem prečítať často ťažšie napísané meno a v mne neznámej farnosti by to tak nešlo. To je aj dôvod, prečo je toľko chýb pri indexovaní, ak niekto indexuje v jemu cudzej farnosti, kde nie je zvyknutý na dané priezviská, a tak robí chyby. Takže som sa rozhodla otvárať si farské knihy v mne blízkych farnostiach a skontrolovať a opraviť údaje v indexovaní, ale ako dobrovoľník robiť indexovanie pre mňa v cudzích farnostiach nebudem.
Napísať odpoveď