VYRIEŠENÉ - 12 rokov pri sobáši?

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
MateZ
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 09 Apr 2025, 15:13
Predkovia z oblasti: Lutila, Papradno

Dobrý deň, pri svadobnom zázname, je zaznamenané, že ONA mala 14 rokov v čase svadby:

približne 5 záznam na ľavej strane Prusina János a Gyurijan Anna

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ng=sk&i=45

Pátral som preto po krste Anny Ďurjan a našiel som nasledujúce (1837) ľavá strana 01.04.1837:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ng=sk&i=72

1849-1837 = 12 rokov... je to možné? Stretliste sa s takýmto vekom pri sobáši? Pričom pri sobáši nie je záznam o špeciálnom povolení.
Naposledy upravil/-a MateZ v 26 Máj 2025, 12:48, upravené celkom 1 krát.
Tommy
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 23 Mar 2019, 21:05
Predkovia z oblasti: Bojnice,Sklené,Kunešov,Nedožery-Brezany

Sobáš 12ročného dievčaťa bol možný, podľa kanonického práva bol minimálny vek pre sobáš 12 rokov pre dievčatá a 14 rokov pre chlapcov. Sú dve najpravdepodobnejšie možnosti:

Záznam o veku v sobášnej matrike je chybný alebo nepresný – Anna mohla byť v skutočnosti narodená skôr, ale je inak zapísaná alebo krstný záznam sa nezachoval.
Záznam o krste z roku 1837 patrí inej Anne Gyurijan – rovnaké meno nemusí automaticky znamenať, že ide o tú istú osobu. Sobáš 12-ročnej je výnimočný, ale nie nemožný. Na jeho presné overenie by bolo potrebné porovnať krstné a sobášne údaje ( mená rodičov a lokalitu) a preveriť záznamy o narodeniach dievčat s rovnakým menom.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Súhlasím s kolegom vyššie. Kvôli tomu mám prestavené ochrany v programe FTB na 12 rokov pri sobáši.
MateZ
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 09 Apr 2025, 15:13
Predkovia z oblasti: Lutila, Papradno

Sobáš Prusina János a Gyurijan Anna mali 27.11.1849, je tam uvedené, že v čase sobáša mala Anna "Ďurian" 14 rokov. Anna pochádzala z obce Lutila, hľadal som preto v krstnej knihe, ktorá sa nachádza na familysearch. Annu som našiel ako 12 ročnú, v čase sobáša to vychádzalo, že mala 12 rokov, 6 mesiacov a 26 dní. Preistotu som hľadal krsty až do roku 1818, tzn. že zápis pri sobáši 14 rokov, reálne by sa vydávala nejaká 31 ročná. No nič som nenašiel.

Je podľa vás možné konštatovať, že spomínaná 12 ročná Anna Ďurian je ona, alebo je to až veľmi odvážne tvrdenie? Ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Ako Vám písali už vyššie, je to možné.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Napísať odpoveď