Dobrý večer,
trochu mi zapieklo mozog, lebo netuším ako to mať zakreslené v rodokmeni.
Mám pár rodičov, každý rodič má svojich rodičov a rodičia svojich rodičov...
Problém ktorý mi zamotal hlavu je nasledovný, na začiatku okolo roku 1796 bola jedna rodina, ktorá mala dve deti chlapca a dievča, chalan si zobral inú ženu a dievča si zobralo iného muža, oba páry mali deti, ich deti mali deti, a ich deti mali deti, a tieto deti ktoré sú 4 generácia sa dali dokopy a mali spolu deti a teda sa spojila krv pôvodnej rodiny z roku 1796 po 4 generáciách..
Stretli ste sa s niečím takýmto? Pri sobášnych matrikách pri osobách nebol žiadni dišpenz. Family Tree Builder mi to nechce zobrať, musím tam údajne zadať jedných rodičov ako adoptívnych, to ale nechcem dať, lebo to nie je pravda. Čo mám robiť? Ďakujem.
VYRIEŠENÉ - 4 generácie a opäť sa dali dokopy
-
- Veľmi aktívny člen
- Dátum registrácie: 23 Mar 2019, 21:05
- Predkovia z oblasti: Bojnice,Sklené,Kunešov,Nedožery-Brezany
Je to celkom bežný jav na odľahlých dedinách a niekedy farári neboli dôslední pri genealogickom zisťovaní novomanželov. Čo sa týka techniky – je tam možnosť zlúčiť rodičov toho istého páru, ktorých tam máte duplicitne, alebo zrušíte rodičov jedného predka a iba ho priradíte k druhým.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Toto Vám obvykle program nevykreslí, pretože ak robíte vývod, každý má svojich predkov a tak pri strate predkov (tak sa to oficiálne nazýva, inak aj "implex") to program vykresľuje tak, že ich vykreslí duplicitne. Najlepšie je nakresliť si to sám. Niečo také je aj v našej knihe, kde som uviedol osobnú skúsenosť s dvojnásobnou stratou predkov (viď obr.).
-
- Nováčik
- Dátum registrácie: 09 Apr 2025, 15:13
- Predkovia z oblasti: Lutila, Papradno
Ďakujem za nákres. Máte to zaujímavé, prekvapuje ma, že to farár nepreskúmal, nakoľko sú to v podstate starí rodičia, čo je dosť blízko. Všetci bývali v jednej obci? Alebo sa sťahovali preč?
V mojom prípade boli všetci z jednej obce.
V mojom prípade boli všetci z jednej obce.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Jedna obec, Brieštie. Farár preskúmal, zväčša dišpenzy boli zapísané. U evanjelikov (čo je nakreslený prípad), boli tie hranice dišpenzácie posunuté.