Tereziánsky urbár - mesto Kremnica

Tipy na online databázy užitočné pri genealogickom pátraní.
zoja151
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Nov 2022, 09:28
Predkovia z oblasti: oblasť Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce, Trnava, Žilina, Halič - Ukrajina, Sliezsko - Poľsko, Valašsko - Rumunsko

Dobrý deň,

chcela by som sa opýtať, či existuje Tereziánsky urbár z roku 1767 pre mesto Kremnica. V zoznamoch podľa stolíc som ho nenašla pod Tekovskou župou (Bars vármegye), kam Kremnica historicky patrila.

Ak urbár existuje, je dostupný online, napríklad na portáli Hungaricana alebo inom archívnom webe? Prípadne, kde by som ho mohla fyzicky vyhľadať?

Za akékoľvek informácie vopred ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Tereziánsky urbár sa netýkal slobodných kráľovských miest (medzi ktoré Kremnica patrila) a rovnako tak sa netýkala kopaníc, ktoré vznikli vyklčovaním a obrobením dovtedy neurbárskej pôdy.
zoja151
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Predkovia z oblasti: oblasť Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce, Trnava, Žilina, Halič - Ukrajina, Sliezsko - Poľsko, Valašsko - Rumunsko

Ďakujem za vysvetlenie.Cbhcela by som sa ešte opýtať, či existujú nejaké iné záznamy, z ktorých by sa dal zistiť majetok obyvateľov Kremnice z tohto obdobia? A kde by sa dali nájsť – v archíve alebo aj online?

Ďakujem za odpoveď.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

zoja151 napísal: 02 Jún 2025, 13:38 Ďakujem za vysvetlenie.Cbhcela by som sa ešte opýtať, či existujú nejaké iné záznamy, z ktorých by sa dal zistiť majetok obyvateľov Kremnice z tohto obdobia? A kde by sa dali nájsť – v archíve alebo aj online?

Ďakujem za odpoveď.
Zdravím,
online nič také nebude. Skúste sa popýtať v ŠA Banská Bystrica, ev. v pobočke v ŠA Kremnica.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
zoja151
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Ďakujem za info, urobím si v lete pravdepodobne výlet do Kremnice do archívu. ;)

Zoja
Napísať odpoveď