Dobry den,
chcel by som sa vas opytat co si myslite o povode tohto priezviska. Priezvisko Britsalov (mozno Britsalon?) bolo rodne priezvisko zeny - manzelky mojho predka v 5. generacii. Pocas zapisu krstov deti bolo priezvisko zmenene 2x, cize ma 3 rozne verzie. Rosalia a jej manzel, Jan Krupa, zili v Pohronskej Polhore a prva zmienka pochadza z roku 1812. Oni sa tu vsak nenarodili ale usadili sa tu. Pri patrani u Jana Krupu som uz zlomil palicu, pretoze s tymto priezviskom mohol pochadzat odkialkolvek a jedinu indiciu mam len priblizny rok narodenia (tu mi sedela nedaleka obec Valaska), ale u Rozalii stale dufam ze by sa nieco mohlo podarit pretoze toto priezvisko je netradicne.
Priezvisko zapisane pri sobasi 1812 - (prava strana, 5. riadok) - https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ang=en&i=8
Priezvisko zapisane pri pohrebe 1874 - (prvy zapis, cislo 35) - https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ng=en&i=74
Pri krstoch deti mala zapisane tieto priezviska:
1-4. dieta - ziadne priezvisko
5. dieta - Janetskova (1820) - povodne som myslel ze je to polske priezvisko ale skor to bude odvodene od manzela Jána.
6. dieta - "nata" Briczala (1822)
7-12. dieta - Seftsik / Sefcsik / Sevtsik (1823-1832) - aj tu mala vzdy napisane "nata" a to ma zamotalo. Ked som to prvykrat zapisoval, tak som myslel ze tu zili dve rozne Rosalie a Janovia. Nastastie bol iba jeden pohreb u oboch takze to museli byt oni.
Kedze pri pohrebe sa opat zapisalo priezvisko Britsalov tak predpokladam ze to bolo "skutocne" rodne meno a nie Sefcsik. Niektory Polhorcania sem prisli z polskej obce Lipnica Wielka, ktora bola sucastou hornej oravy, teda patrila do Uhorska, ale nepride mi ze by to bolo Polske priezvisko. Co myslite? Da sa zistit povod tohto priezviska a vdaka tomu sa dostat viac do minulosti?
Dakujem a prajem pekny den.
Pôvod priezviska: Britsalov
Dobrý deň,
môj názor je, že vo farnosti v Pohronskej Polhore zapisovali jej priezvisko spôsobom "píš ako počuješ", čím vznikla skomolenina. Asi ste si nevšimli, aký pôvod má Rozália zapísaný v úmrtnom zázname - "Cottus Arvensis" = z Oravskej stolice.
Jej priezvisko v skutočnosti mohlo byť Brisak/Brissak/Briszak, po slovensky Brišáková. Môj tip na kandidátku je Rosina Briszak, pokrstená 13. sept. 1789 v Zubrohlave, posledný záznam na ľavej strane. https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9SX-CK7
Odporúčam Vám, najskôr si prelistujte úmrtnú matriku Zubrohlavy, či táto Rozália nezomrela do roku 1812.
-
- Nováčik
- Dátum registrácie: 11 Nov 2023, 17:25
- Predkovia z oblasti: Bardejov a okolie - Pohronska Polhora
Dobry den,milestone napísal: ↑14 Jún 2025, 02:58Dobrý deň,
môj názor je, že vo farnosti v Pohronskej Polhore zapisovali jej priezvisko spôsobom "píš ako počuješ", čím vznikla skomolenina. Asi ste si nevšimli, aký pôvod má Rozália zapísaný v úmrtnom zázname - "Cottus Arvensis" = z Oravskej stolice.
Jej priezvisko v skutočnosti mohlo byť Brisak/Brissak/Briszak, po slovensky Brišáková. Môj tip na kandidátku je Rosina Briszak, pokrstená 13. sept. 1789 v Zubrohlave, posledný záznam na ľavej strane. https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9SX-CK7
Odporúčam Vám, najskôr si prelistujte úmrtnú matriku Zubrohlavy, či táto Rozália nezomrela do roku 1812.
Vacsinu latinskych slov si davam prelozit do translatora alebo hladam preklad na inych weboch, ktore maju latinsky slovnik. Kedze mi nic zrozumitelne nenaslo tak som to nebral za podstatne. Pozeram ze to stacilo napisat do googlu a naslo by mi prispevok z tohto fora kde je zmienka o "Cottus Avensis". Kazdy den sa nieco naucim

Tu matriku si urcite prelistujem a pozriem aj dalsie blizke farnosti aby som mal vacsiu istotu. To "pis ako pocujes" som bral v uvahu ale ajtak som si to nevedel dat do zrozumitelneho slova / priezviska. Stary otec sa na vychod pristahoval cize vsetci jeho predkovia maju unikatne priezviska, ktore sa na severo-vychode len tak nenachadzaju.
Dakujem vam velmi pekne za odpoved a hlavne dakujem za ukazanie smeru, v ktorom by som mohol najst dalsie informacie.
Prajem pekny vikend.