Pozzlohár, Poszluhár

Hladanie priezviska
Monicina
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Dobrý deň.
Viete mi prosím niekto dať typ na pôvod priezviska Pozlohár, Pozluhár, Poszlohár, Poszluhár v okrese Dunajská Streda, kde existovalo už od roku 1675.
Ďakujem
Monicina
Veterán
Veterán
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Dobrý deň
Vraciam sa k mojej otázke, nemáte prosím niekto tip na pôvod toho priezviska. Vyskytlo sa v obci Moravské Kračany (dnes súčasť Kostolných Kračany, okres Dunajská Streda). Okrem muža Francisca Poszlohara a jeho deti a ďalšie generácie jeho prapotomkov sa nikto iní s takým priezviskom nevyskytol nikde na území Slovenska, ani Maďarska. V Moravských kračanoch sa mohol vyskytnúť vďaka sobášu so ženou z rodu Póda, ktorá pochádzala z tej obce. Bohužiaľ, sobášny záznam (pred rokom 1691) sa nezachoval ,obec patrila vtedy do farnosti Vrakúň,, farské záznamy sa začali viesť od 1691. Ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
ak Vám nikto nedokázal poskytnúť odpoveď, bude asi vhodnejšie sa s požiadavkou obrátiť na Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra a požiadať ich o objasnenie priezviska.
Môj osobný tip je, že Posluhár by mohlo byť odvodené od slovesa poslúžiť.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Monicina
Veterán
Veterán

Dobrý deň

Ďakujem vám za tip, znie to rozumne. Pre istotu ešte podnet neuzavriem, ak by niekto ešte na niečo prišiel.
Napísať odpoveď