Pozitívna skúsenosť: Ústredný archív geodézie a kartografie - Geodetický a kartografický ústav v Bratislave

Praktické skúsenosti z archívov.
MateZ
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 09 Apr 2025, 15:13
Predkovia z oblasti: Lutila, Papradno

Dnes som navštívil Ústredný archív geodézie a kartografie - Geodetický a kartografický ústav v Bratislave.

Musím skonštatovať, že návšteva vyšla podľa predstáv, nakoľko sa v archíve nachádzali mapy, ktoré som potreboval. V neposlednom rade sa musím poďakovať členom našej komunity, že mi poradili kde sa dá hľadať.

Do archívu som si vopred napísal e-mail s termínmi, kedy môžem archív navštíviť, vyhoveli jednému navrhovanému termínu, a tak som sa do archívu vybral. Všetko bolo nachystané, je potrebné vedieť čo chcete hľadať. Pán, ktorý ma procesom sprevádzal bol ochotný počas skenovania dokumentov, ktoré som si vyžiadal naskenovať, ochotne odpovedať na otázky, ktoré ma zaujímali. Návšteva trvala približne 70 minút, a určite sa po spracovaní materiálov do archívu vrátim na doplnenie ďalších údajov, ktoré mi pri spracovaní údajov budú náhodou chýbať.

Mapy a údaje z máp mi nepomohli dotvoriť rodokmeň, ale pomohli mi veľmi pekne doplniť kroniku a vybrať sa na miesta, kde kedysi stáli nehnuteľnosti mojich predkov, prípadne z danej obce vyfotografovať staré budovy, ktoré sa zachovali z obdobia prelomu 19,20. storočia.
Napísať odpoveď