diplomatikár 1465 - nejasné vzťahy medzi osobami

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
Monicina
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Dobrý deň

Chcem by som pekne poprosiť, či by mi niekto vedel objasniť text:
https://archives.hungaricana.hu/en/char ... WtlemV3In0

- uvádza sa tam o vyplatení vena a svadobného daru, ale nerozumiem tomu, kto komu to vlastne vyplatil a v akom vzťahu tí ľudia voči sebe boli. Dala som si to do translátora a som zmätená.
Miklos Pozsár podľa historických dokumentov (uvádzajú zdroje mimo Hungaricany) mal manželku Margaretu de Kwrtakezew (Margareta z Krátkych Kesov).
Ide mi o to, že v texte sa pri Miklosovi uvádza slovo manželka aj slovo matka a nie je mi jasné, kto je koho vlastne synom.
Rada som si si ujasnila, kto zaplatil to veno a svadobný dar, či Miklos (sám sebe za manželku? :lol: ) alebo Osvald, alebo matka Miklosovej manželky, ktorá má nejaký vzťah k Osvaldovi a sú teda dve možnosti:
buď Osvald je otcom alebo bratom Miklosovej manželky, alebo Miklosova manželka je matkou Osvalda (a teda ho musela mať z prvého manželstva s Ambusom). O tom, že by bola predtým vydatá som nikde zatiaľ nenašla informáciu. Je to pre mňa dôležité vedieť zaradiť správne tie osoby.
Zrejme v Hungaricane preložili latinský text (Obr. vľavo) do maďarčiny (Obr. vpravo), ale tak nejak "hotentótsky", že nedáva zmysel. :?
Ďakujem
korusun
Člen
Člen
Dátum registrácie: 23 Jan 2024, 21:16

Ako som pochopil z maďarského opisu:
tam je
1. Ambrus (Ambrosius), syn Osváta (Oswaldus) de Kwrthakezew (Kurtakeszi)
2. Miklós (Nicolaus) Posar de Marcelháza
3. Miklósova manželka, ktorá je v tom istom čase aj Ambrusovou matkou.
Ambrus v listine ubezpečuje Miklósa, že vyplatil veno a svadobný dar v hotovosti po svojej matke, ktorá je teraz Miklósovou manželkou.
Takto si to vykladám ja: Osvát (Oswaldus) a jeho manželka mali syna Ambrusa. Potom pravdepodobne Osvát zomrel (keďže vtedy neexistovali rozvody) a jeho vdova sa vydala za Miklósa. Keďže Ambrus bol mužský príbuzný, bolo jeho povinnosťou vyplatiť veno po matke, keď sa znovu vydala.

Ale môžem sa mýliť...
Monicina
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Ďakujem za Váš príspevok a prinútil ma k zamysleniu.
Nie som si však istá, či to nie je naopak, že Osvald bol synom Ambrusa, v latinskom texte sa totiž uvádza "Oswaldus fillius Ambrosii", teda Osvald, syn Ambrusa.
Chcela by som ešte poprosiť, či by niekto sa pozrel na ten latinský text a podľa toho ozrejmil ten vzťah medzi aktérmi. Neviem totiž, ako to fungovalo s venom v 15 storočí. Keď sa ovdovená žena znova vydala, tak už nemala nárok na veno od svojich rodičov/prarodičov (to je fakt, ktorý vtedy existoval). Ale mali povinnosť to vyplatiť jej deti z predchádzajúceho manželstva? Máte niekto o tom bližšie info, ako to vtedy chodilo? Ono by to možno dávalo logiku, moja teoretická úvaha je, že ak žena pri druhom sobáši už nemá nárok na vyplatenie vena od rodičov, tak sa veno musí vyplatiť z majetku predchádzajúceho manželstva (na ktoré pri jej prvom sobáši išlo veno jej rodičov). Ale ako to bývalo v situácii, ak boli tie deti malé, od akého veku mali povinnosť vyplatiť veno po svojej matke? Ambrus v čase jej sobáša určite nebol dospelý, nakoľko mala s Miklosom 6 detí a dokonca sú to deti, ktoré sa dožili dospelosti, takže sa ich mohlo narodiť viac, a teda sa musela vydať tak do max. ca 32 roku, ale v takom prípade jej syn z prvého manželstva ešte nebol dospelý.
Avšak, zápis je robený v roku 1465 a o dvoch Miklosových synoch je zmienka už v roku 1444, teda zápis bol urobený mnoho rokov po jeho sobáši, to je tiež vec, ktorej nerozumiem, prečo po viac ako 20-tich rokoch rieši veno, ktoré mal dostať už pre tými rokmi, zabudol na to, že to dostal? :lol: Samozrejme, v čase roku 1465 už bol Ambrus dávno dospelý, je teda možné, že pôvodne veno riešil niekto z jej rodiny a nie jej syn, ale teraz už jej dospelý syn rieši túto agendu (komunikuje s nevlastným otcom).
Napísať odpoveď