Dobrý deň,
len nedávno som sa dozvedel, že existuje istý šľachtický rod Kvassay zo Zemianskeho Kvašova (dnes súčasť Považskej Bystrice). Rod si údajne odvodzuje pôvod už od Balašovcov.
V súčasnej slovenčine exiustuje viacero foriem zápisu tohoto priezviska (Kvassay, Kvašay, Kváššay,...). Chcel by som sa však opýtať, či môže mať s daným šľachtickým rodom súvis aj priezvisko vo forme Kvašai (v minulosti Kvassai), ktoré pochádza od Nových Zámkov, minimálne teda vystopovateľne do 19. storočia.
Podľa slovníkov korpus sa priezvisko Kvassay aj Kvaššay, nachádzalo ešte v roku 1995 aj v Nových Zámkoch. Môže však ísť samozrejme o náhodu.
Moja otázka teda je, či súčasné priezvisko Kvašai môže mať súvis so šľachtickým rodom Kvašay, a teda či môže ísť o vzdialených príslušníkov tohto rodu, alebo ide len o náhodnú zhodu priezvisk? Záznamy z matrík z okolia Nových Zámkov z 19. storočia ukazujú príslušníkov s priezviskom Kvassai ako bežných ľudí.
S pozdravom
Martin
Sú Kvašai a Kvašay príbuzní?
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
musíte skontrolovať samotné matričné záznamy, najmä pred polovicou 19. storočia sa zvyčajne uvádzalo, či niekto bol šľachtic.
Keď som sa pozrel do záznamov (jednoduché vyhľadávanie v cirkevných knihách Nových Zámkov s „Kvas*“), všetci vyzerajú ako šľachtici, v poli conditio je často uvedené, že sú nobilis.
https://www.familysearch.org/hu/search/ ... me=kvas%2A
Po polovici 19. storočia, keď šľachtici už nemali zákonné výsady, sa šľachtický titul zvyčajne v matrikách neuvádzal, pretože už nemal právny význam.
Keď som sa pozrel do záznamov (jednoduché vyhľadávanie v cirkevných knihách Nových Zámkov s „Kvas*“), všetci vyzerajú ako šľachtici, v poli conditio je často uvedené, že sú nobilis.
https://www.familysearch.org/hu/search/ ... me=kvas%2A
Po polovici 19. storočia, keď šľachtici už nemali zákonné výsady, sa šľachtický titul zvyčajne v matrikách neuvádzal, pretože už nemal právny význam.
-
- Aktívny člen
- Dátum registrácie: 28 Dec 2013, 23:31
- Predkovia z oblasti: Kamenec p. Vtáčnikom, Zemianske Kostoľany, Veľké Uherce, Horná Ves, Dolné Naštice, Vysočany, Valaská Dubová, Rybany, Nedašovce, Ostratice
Ďakujem, no práve to čo spomínate je ono samotný problém, ktorý sa snažím vyriešiť.
V záznamoch, ktoré Vám týmto spôsobom vyhľadalo je práve najmä forma priezviska Kvassay, o ktorej vieme že patrila šľachtickému rodu a existovala už aj v 19. storočí v Nových Zámkoch. Z 13. septembra 1825 tam ukazuje rodný záznam z Nových Zámkov istej Kataríny Kvassai, teda s mäkkým "i" na konci, ktorý už neuvádza, že by šlo o šľachtu.
Moja otázka je či ide o 2 rozličné priezviská, ktoré sa pri sebe vyskitly len náhodne, alebo je Kvašai (a jeho historické formy) derivát mena Kvašay...povedzme napríklad schudobnelej alebo vydedenej vetvy rodu.
Bohužiaľ, napojenie súčasníkov s priezviskom Kvašai hlbšie, ako po rok 1900 nemám.
V záznamoch, ktoré Vám týmto spôsobom vyhľadalo je práve najmä forma priezviska Kvassay, o ktorej vieme že patrila šľachtickému rodu a existovala už aj v 19. storočí v Nových Zámkoch. Z 13. septembra 1825 tam ukazuje rodný záznam z Nových Zámkov istej Kataríny Kvassai, teda s mäkkým "i" na konci, ktorý už neuvádza, že by šlo o šľachtu.
Moja otázka je či ide o 2 rozličné priezviská, ktoré sa pri sebe vyskitly len náhodne, alebo je Kvašai (a jeho historické formy) derivát mena Kvašay...povedzme napríklad schudobnelej alebo vydedenej vetvy rodu.
Bohužiaľ, napojenie súčasníkov s priezviskom Kvašai hlbšie, ako po rok 1900 nemám.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Toto bude potrebné práve overiť, preskúmať, takto odboku vystreliť či má, alebo nemá súvis, je fakt odvaha. Stretol som sa s ix rodmi s priezviskom šľachty, no po nobilite ani chýru, ani slychu, pretože to boli želiari. Takto som narazil napr. na Pálffyovcov, Maťašovských, a i.
-y alebo -i nemá žiadny význam, mohlo by to znamenať, že priezvisko tej istej osoby bolo v rôznych obdobiach písané odlišne, možno bol kňaz raz opitý a inokedy triezvy... Skutočne musíte preskúmať všetky záznamy o danej osobe (narodenie/sobáš/úmrtie) a skontrolovať aj záznamy o súrodencoch, než vyvodíte závery.igrijan napísal: ↑24 Júl 2025, 17:48 Ďakujem, no práve to čo spomínate je ono samotný problém, ktorý sa snažím vyriešiť.
Pravidlá pravopisu v tej dobe neboli vytesané do kameňa a vypovedajú viac o úradníkovi/kňazovi, ktorý ich zapísal.
-
- Aktívny člen
- Dátum registrácie: 28 Dec 2013, 23:31
- Predkovia z oblasti: Kamenec p. Vtáčnikom, Zemianske Kostoľany, Veľké Uherce, Horná Ves, Dolné Naštice, Vysočany, Valaská Dubová, Rybany, Nedašovce, Ostratice
duros napísal: ↑24 Júl 2025, 18:11 Toto bude potrebné práve overiť, preskúmať, takto odboku vystreliť či má, alebo nemá súvis, je fakt odvaha. Stretol som sa s ix rodmi s priezviskom šľachty, no po nobilite ani chýru, ani slychu, pretože to boli želiari. Takto som narazil napr. na Pálffyovcov, Maťašovských, a i.
Ďakujem za odpoveď. Viac menej, to bol aj dôvod, prečo som sa na to pýtal. Na viacerých miestach na Slovensku som narazil na prípady, kde bežní ľudia niesli priezvisko miestnej šľachty, práve z dôvodu, že išlo o želiarov "bez mena", u ktorých priezvisko znamenalo "patriaci tomuto šľachticovi...", prípadne o Rómov na Gemeri, ktorí tak isto nemali priezviská a dostali ich po vlastníkovi panstva.
V matrike Nové Zámky vystupujú obe priezviská počas celého 19. storočia súbežne, takže je pravdepodobnejšia práve vyššie uvedená možnosť, než že šlo o schudobnelú vetvu, no pokúsim sa pohľadať ešte staršie záznamy.