Mária Menich – Kláštor pod Znievom a okolie

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
MatejUhrin
Dátum registrácie: 19 Máj 2020, 01:00
Predkovia z oblasti: Uhrin (Veľký Ďúr), Bulla (Donovaly)

Ahojte,
obraciam sa na vás s prosbou o radu pri ďalšom kroku v pátraní.

Pred časom som tu riešil Annu Menich a vďaka archívu sa mi podarilo identifikovať správny zápis. Teraz by som sa rád zameral na jej matku, Máriu Menich, o ktorej mám zatiaľ len veľmi málo informácií.

Vieme, že Mária mala nemanželskú dcéru Annu, ktorá sa narodila 14. marca 1873 v Kláštore pod Znievom č. 140. Otec nie je uvedený, ale mám informácie o krstných rodičoch. Skontroloval som sobáše po roku 1873 v Kláštore pod Znievom, ale žiadny sobáš Márii som nenašiel. Rovnako som prešiel aj úmrtné záznamy – bez výsledku.

Link: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443

Pri pátraní som si všimol, že priezvisko Menich nie je pre Kláštor veľmi typické – častejšie sa vyskytuje v obciach ako Rúdno, Slovenské Pravno, Košťany nad Turcom či Jasenovo.

Zaujímavosťou je, že väčšina osôb s priezviskom Menich v tomto regióne bola evanjelického vierovyznania, zatiaľ čo Mária bola rímskokatolíčka – čo by mohlo byť ďalším vodítkom.

Zvažujem, kde pokračovať ďalej.
Napadá vás niečo, čo som mohol prehliadnuť? Prípadne odporučili by ste nejaký konkrétny smer, kde začať hľadať? Je toto ukážkový príklad ihly v kope sena?

Za každú radu budem veľmi vďačný.

Matej
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
mám pocit, Že Vaše pátranie je do istej miery nesystematické.
Zatiaľ vieme, že Vaším predkom bola Anna Menichová, nar. 14.03.1873 v Kláštore pod Znievom slobodnej mamičke, Márii Menichovej.
V roku 1898 sa Anne Menichovej narodila nemanželská dcéra v Budapešti. V zázname je spomenutý aj sobáš Anny s istým Jozefom Srogoňom.
Ak by ste po sobáši pátrali, zistili by ste, že sa konal 15.10.1899 v VIII. budapeštianskom obvode, zápis pod č. 962/VIII/1899 tu:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9DJ-XSP

Z neho sa dá vyčítať, že Mária Menichová bola už v tom čase nebohá. Zomrela teda medzi rokmi 1873-1899. Kláštor pod Znievom má zverejnené úmrtné katolícke matriky len do roku 1895. Mária Menichová tak pokojne mohla zomrieť tu medzi rokmi 1895-1899. Mohla však umrieť prakticky kdekoľvek na Turci. Keďže pôsobila ako slúžka, panstvo ju aj s dcérou mohlo poslať kamkoľvek. Začal by som ale v samotnom Kláštore pod Znievom. Pokúste sa zistiť, či tam nezomrela v r. 1895-1899 (buď telefonicky osloviť farára, alebo osobne navštíviť Štátny archív v Martine a prezrieť index k úmrtnej matrike za tieto roky). To by Vám mohlo odpovedať na Vaše otázky.
Doplňujúca otázka: Prešiel ste úmrtnú matriku za roky 1873-1895 manuálne stranu po strane, alebo ste sa spoľahol len na FS indexy?

Keďže Anna mala smutný osud slobodnej mamičky, podobne, ako jej mama Mária predtým, nečudoval by som sa, keby sa to v rodine „dedilo“ aj dlhšie. Môj osobný tip na „Vašu“ Máriu Menichovú je táto žena:
21.8.1838 pokrstená Mária Menichová ako dcéra katolíčky Márie Menichovej v susednom Turčianskom Ďure. Na jej prepojenie s vlastným rodokmeňom budete ale musieť urobiť ďalší výskum, či táto Mária z r. 1838 nezomrela v detstve, resp. či sa počas života nevydala.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M96W-PDS

Akonáhle budete mať nové údaje, pokojne sem napíšte a pokúsime sa ďalej pomôcť odhaliť Vaše korene.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Napísať odpoveď