Presuny poddanského obyvateľstva (Orava - Vígľašská Huta)

Zaujímavosti, na ktoré ste natrafili počas pátrania v matrikách.
Post Reply
jozefdeperyche
Predkovia z oblasti: Dubnica nad Váhom, Prejta, Kameničany, Litomyšl, Nedošín, Osík

Dobrý deň,

nazrel som trochu do rodokmeňa poddanskej rodiny Oravec, ktorá sa vyskytuje v malej obci Kalinka, Vígľašská huta, dnes okres Zvolen. Podľa mena som teda automaticky usúdil, že pôvodní obyvatelia pochádzali z Oravy, teraz sa však pre túto tézu snažím nájsť nejaké podklady a nie sú úplne presvedčivé :)

Bavíme sa o období druhej polovice 18. storočia, Vígľaš mala v majetku zvolenská vetva rodiny Eszterházy.

Najstaršieho dohľadateľného Oravca z tejto obce sa mi podarilo nájsť tu z februára 1793:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9LP-FT9

Staršie matriky z tejto obce nie sú.

Chronologicky to zapadá veľmi pekne, pretože v tomto období (1782 – 1792) bol zároveň direktorom Oravského komposesorátu Mikuláš Eszterházy, ale z hlavnej vetvy rodiny, nie z tej zvolenskej. Navyše išlo o komposesorát, v ktorom si nemohol robiť čo chcel, ak tomu správne rozumiem.

Mohol teda v tomto čase v rámci svojich majetkov (aj keď na Orave len v obmedzenom režime) presunúť niekoľko rodín na majetok inej vetvy jeho rodiny? Možno výmenou za nejakú inú protislužbu? Znie mi to logicky, ale nemám v tejto oblasti presunu poddanského obyvateľstva žiadne skúsenosti. Ďakujem za rady.
duros
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce

Netreba zabúdať aj na úteky z Oravského panstva. V ŠA Bytča je niekoľko zoznamov ujdených poddaných. Ešte som nemal možnosť do nich nahliadnuť, týka sa to pravdepodobne aj mojich predkov, v rovnakom období.
jozefdeperyche
Predkovia z oblasti: Dubnica nad Váhom, Prejta, Kameničany, Litomyšl, Nedošín, Osík

A dáva zmysel, aby utekali na majetok tej istej rodiny, len inej vetvy?
Skúsim sa popýtať, vďaka za tip.
staso
Aktívny člen
Aktívny člen
Predkovia z oblasti: Sojka - farnosti Lom nad Rimavicou, Oravská Lesná

Dobrý deň.
Nemusí ísť o úteky. V tomto období napr. na panstve Forgáčovcov z Haliča vznikali nové osady a dediny pre sklárne, vo všeobecnosti na spracovanie dreva (ťažba, uhliarstvo atď.) kam tiež prišli ľudia z Oravy (Mutné, Klin, ...). Pozri: Lom nad Rimavicou, Detvianska Huta, Šoltýska, Ďubákovo.
Detvianska Huta patrila pod vígľašské panstvo.
Tiež hľadám prepojenie Orava - Malohont. Márne.
Post Reply