nazrel som trochu do rodokmeňa poddanskej rodiny Oravec, ktorá sa vyskytuje v malej obci Kalinka, Vígľašská huta, dnes okres Zvolen. Podľa mena som teda automaticky usúdil, že pôvodní obyvatelia pochádzali z Oravy, teraz sa však pre túto tézu snažím nájsť nejaké podklady a nie sú úplne presvedčivé

Bavíme sa o období druhej polovice 18. storočia, Vígľaš mala v majetku zvolenská vetva rodiny Eszterházy.
Najstaršieho dohľadateľného Oravca z tejto obce sa mi podarilo nájsť tu z februára 1793:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9LP-FT9
Staršie matriky z tejto obce nie sú.
Chronologicky to zapadá veľmi pekne, pretože v tomto období (1782 – 1792) bol zároveň direktorom Oravského komposesorátu Mikuláš Eszterházy, ale z hlavnej vetvy rodiny, nie z tej zvolenskej. Navyše išlo o komposesorát, v ktorom si nemohol robiť čo chcel, ak tomu správne rozumiem.
Mohol teda v tomto čase v rámci svojich majetkov (aj keď na Orave len v obmedzenom režime) presunúť niekoľko rodín na majetok inej vetvy jeho rodiny? Možno výmenou za nejakú inú protislužbu? Znie mi to logicky, ale nemám v tejto oblasti presunu poddanského obyvateľstva žiadne skúsenosti. Ďakujem za rady.