Sčítacie hárky - 1940 - aplikácia

Tipy na online databázy užitočné pri genealogickom pátraní.
ando007
Člen
Člen
Dátum registrácie: 02 Aug 2023, 11:01
Predkovia z oblasti: Bystrá, Miková, Bukovce, Soľník, Ladičkovce, Hankovce, Kochanovce, Papín

Ak máte danú stránku otvorenú, skúste stlačiť kombináciu následovných troch kláves: Ctrl Shift R

Mne to v pohode na Chrome vybehne.
fefefe
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:58
Predkovia z oblasti: Kubaš,Peldik z Brezy, Greňo z Lomnej, Páterek z Beňadova, Kobida z Bobotu, Závodský z Motešíc, Fodora, Šiarik z Hradišťa, Korencsik z Topoľčian,

Skúsil som kombináciu. Stránku znova načítalo, ale bez zmeny
Rhostacny
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2019, 20:54
Predkovia z oblasti: Horná Ves, Radobica, Veľké Pole, Bystričany, Nitrianske Sučany, Veľké Uherce, Partizánske, Veľké Hoste, Dubodiel, Ostratice, Veľká Hradná, Bošianska Neporadza, Šarovce, Jablunkov na Morave

Pozdravujem

potreboval by som možno nejaké usmernenie, ako sa možno už dohodlo, ohľadne indexovania. Na jednom hárku vie byť jedno priezvisko napísanie viacerými spôsobmi, napríklad Mácsik, Macsik, Máčik alebo Sučán, Sučan. Teraz riešim Nové Zámky 1930 a tam je takýchto prípadov hojne
Indexujú sa všetky tvary uvedené na sčítacom hárku? Myslím, že vyhľadávanie v aplikácii nie je možné bez diakritiky, tak spôsob zápisu je dôležitý
Tu ma napadá ďalšia otázka, máte nejaký osvedčený zlepšovák, ako riešiť diakritiku pri vyhladávaní?
MartinaS
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Jún 2019, 12:24
Predkovia z oblasti: Pezinok, Raca, Oslany, Vylok

Dobra otazka. Tiez s tym mam problém. Ja ked hladam, vypisujem postupne vsetky verzie.
Ale ak by bolo mozne upravit program tak, aby vyhodilo pri hladani vsetky zaznamy, s diakritikou aj bez, by to podla mna bolo lepsie.
Makcene su este jasne, ale niekedy sa z toho skrabopisu zapisovatela neda uhadnut ci sa to priezvisko pisalo s dvojbodkou , alebo s dvomi dlhymi ciarkami - napriklad pri pismene o.

Ja napriklad mam "problem" indexovat, lebo nemam slovensku klavesnicu (viem, su vselijake ctrl skratky, ale je to hrozne zdlhave .....) Tak preto indexujem iba zriedkavo, a moju vlastnu rodinu mam zindexovanu bez diakritiky (aby som si tie moje harky rychlo dohladala ked potrebujem), aj ked voci ostatnym uzivatelom je to chyba.
matik58
Člen
Člen
Dátum registrácie: 27 Okt 2020, 11:18

ako som už raz písal je možnosť použiť REGEX, ktorý sú zdatnejší :)

napr. ja hľadám často rod. Hollósy, ktorý sa indexoval rôzne (Hollósy, Hallásy, Holóši, Holósy atď.), a vo formáte regexu sa to dá napísať: H(o|a)(l|ll)(o|ó)(s|š)(i|y)

napr. hľadávam aj Kováč (ale nechcem Kováčik, atď), ktorý sa tiež indexoval rôzne a dá sa napísať: Kov(a|á)(c|č|cz|cs)$

čiže do zátvoriek ( ) napísať možnosti oddelené |, a keď dáte nakoniec $ tak nebude hľadať nič za tým už
Rhostacny
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2019, 20:54
Predkovia z oblasti: Horná Ves, Radobica, Veľké Pole, Bystričany, Nitrianske Sučany, Veľké Uherce, Partizánske, Veľké Hoste, Dubodiel, Ostratice, Veľká Hradná, Bošianska Neporadza, Šarovce, Jablunkov na Morave

Dakujem, tento navod som prehliadol. Budem pouivat
Monicina
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Rhostacny napísal: 20 Aug 2025, 12:10 Pozdravujem

potreboval by som možno nejaké usmernenie, ako sa možno už dohodlo, ohľadne indexovania. Na jednom hárku vie byť jedno priezvisko napísanie viacerými spôsobmi, napríklad Mácsik, Macsik, Máčik alebo Sučán, Sučan. Teraz riešim Nové Zámky 1930 a tam je takýchto prípadov hojne
Indexujú sa všetky tvary uvedené na sčítacom hárku? Myslím, že vyhľadávanie v aplikácii nie je možné bez diakritiky, tak spôsob zápisu je dôležitý
Tu ma napadá ďalšia otázka, máte nejaký osvedčený zlepšovák, ako riešiť diakritiku pri vyhladávaní?
Dobrý deň
Indexovanie robíme dobrovoľníci a záleží na každom z nás, ako sme k tomu pristúpili. Ja som robila okres D.Streda, Komárno a Šamorín a časť okresu Galanta a Kráľ.Chlmec a viaceré časti Bratislavy aj staré mesto a zapísala som do indexu ak boli mená v slovenskej verzii, tak som dala vždy aj originálnu maďarskú (ak to bola obec s maďarsky hovoriacim obyvateľstvom).
A ak malo priezvisko ő , vždy som dala aj ö a naopak,
a tiež som dávala ű aj ü, aby tam boli obe verzie. Bolo to prácne, ale chcela som to robiť poctivo.
V obciach, kde žila maďarsky hovoriaca väčšina a sčítanie urobil slovák a priezviska ním boli poslovenčené, dala som obe verzie, napr, Kováč aj Kovács, Takáč aj Takács. Často sa aj v rámci jednej obce vyskytli menšie rozdiely v zapisovaní priezvisk, dala som obe verzie, napr. Almásy a Almássy, Aranyosy a Aranyossy, Flickinger a Flikinger, Mesároš a Meszáros, a pod..
Napísať odpoveď