Hľadám nar. Franc. Biro z Dun. Stredy - okolo1690 ?

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Monicina
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Žitný ostrov, okolie Kráľovského Chlmca, Zakarpatská Rus

Ďakujem vám za správu.
Aj ja mám viacero takých prípadoch v niekoľkych farnostiach v okrese DS, kde sa pár rokov nezapisovalo a potom sa plynulo pokračovalo za posledným zápisom. Chcem sa vás opýtať, či poznáte link na tú vizualizáciu z 1732.

Dakujem
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň ešte raz,
link na danú vizitáciu s 99% pravdepodobnosťou neexistuje. Pôjde o pôvodný materiál, archivovaný zrejme v Archíve Ostrihomskej arcidiecézy. Málokedy sú takéto písomnosti dostupné online - to by veru potešilo aj mňa.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
lordhenry

co vlastne ta vizitacia je, ze o nej existuje zaznam aj po 300 rokoch? len taka bezna navsteva alebo specialna inspekcia? je mozne, ze tie chybajuce dokumenty pocas nej zobrali zo sebou?
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

lordhenry napísal: 06 Okt 2025, 16:14 co vlastne ta vizitacia je, ze o nej existuje zaznam aj po 300 rokoch? len taka bezna navsteva alebo specialna inspekcia? je mozne, ze tie chybajuce dokumenty pocas nej zobrali zo sebou?
https://www.google.com/search?q=vizitac ... ve&ssui=on
lordhenry

Dakujem, ale ak sa vam nechce odpovedat, uplne staci ak nic nenapisete.
Je tu prosim Vas niekto, kto ma skusenosti, ci ma zmysel skumat tieto vizitacie? Znamena to iba zapisnicu o navsteve, alebo je sanca, ze dokumentacia obsahuje aj iny material - v tomto pripade konkretne chybajuce zaznamy z rokov 1719-1729. (Vizitacia bola v roku 1732)
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
myslím, že kolega sa snažil zodpovedať Vami formulovanú otázku. Ani ja som z nej nepochopil, že chcete vedieť, či môže vizitácia obsahovať stratené matriky.
Na 99.9% vo vizitácii stratené matriky nebudú. Je to protokol o úradnej návšteve farnosti, často spísaný podľa vopred stanovených otázok. Môže teda obsahovať údaj o tom, či už v tej dobe matriky chýbali, či sa to nejako bližšie prešetrovalo a kto bol za to zodpovedný.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
lordhenry

Dakujem pekne za odpoved,
len toto som chcel vediet od skusenejsich, ci ma vobec zmysel venovat sa tomuto zdroju. Bola to len iskricka nadeje, ze by sa to tam mohlo najst. Stale dufam, ze aj tie chybajuce roky su niekde zaznamenane.
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

lordhenry napísal: 07 Okt 2025, 11:20 Dakujem, ale ak sa vam nechce odpovedat, uplne staci ak nic nenapisete.
Je tu prosim Vas niekto, kto ma skusenosti, ci ma zmysel skumat tieto vizitacie? Znamena to iba zapisnicu o navsteve, alebo je sanca, ze dokumentacia obsahuje aj iny material - v tomto pripade konkretne chybajuce zaznamy z rokov 1719-1729. (Vizitacia bola v roku 1732)
Čo bolo na tomto nezrozumiteľné? Buďte tak láskavý a vážte slová, prosím!
Prílohy
screenshot.jpeg
screenshot.jpeg (311.46 KiB) 374 zobrazení
lordhenry

Dakujem, ale nemam zaujem o beef.
Dali ste mi odpoved typu "google je tvoj kamarat", no v Ostrihome je cez tisic zvazkov z tychto vizitacii. Potom pan Zakarovsky presne zodpovedal co som potreboval vediet, tym mi usetril kopec casu a energie. .
Dakujem Vam obom.
lordhenry

Monicina napísal: 05 Okt 2025, 08:16 Chcem sa vás opýtať, či poznáte link na tú vizualizáciu z 1732.
neviem ci to je ono - toto je podla vsetkeho z roku 1734:
https://library.hungaricana.hu/hu/view/ ... 4&layout=s
Napísať odpoveď