Hľadám predkov v Poľsku

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
koyama
Dátum registrácie: 08 Jún 2025, 02:24
Predkovia z oblasti: Spiš

Zdravím, neviem, či to úplne patrí tu, ale nenašiel som iné fórum, kde by sa to hodilo, takže to snáď ničomu nevadí. Snažím sa dopátrať po poľskej rodine zo strany mojej praprastarej matky. Volala sa Františka Lindmayerová (nar. 1896), pcohádzala z Ľvova a keď prišla na Slovensko, tak z mne dostupných informácií, s rodinou udržiavala minimálny písomný kontakt a nikdy ich nebola navštíviť. Mám zopár informácií (meno, približný dátum narodenia, manžela) a fotografiu jej netere, ktorá pochádzala z Krakova a chodila ju navštevovať, ale to je tak všetko. Nemám žiadne údaje či tušenie, ako dopadli jej rodičia, či ostali žiť v Ľvove, presťahovali sa, kedy zomreli atď. Preto sa chcem opýtať, či existuje nejaká poľská stránka, kde by som možno mohol nájsť odpovede? Asi niečo na štýl tuto genifora, kde by som mohol spísať všetky dostupné informácie a možno by to niekomu niečo povedalo.
Je to asi jediný spôsob, ktorý mi napadá, ako skúsiť niečo zistiť. Ak prípadne poznáte iný, budem veľmi rád, ak mi dáte vedieť. Prípadne či si myslíte, či je vôbec možné sa niekde dopátrať. Vopred ďakujem za odpovede.
Používateľov profilový obrázok
obi
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Feb 2017, 18:58
Predkovia z oblasti: Obenau,Stouy,Rakúsko,Maďarsko,Slovensko

Poľské fórum
https://genealodzy.pl/
s pozdravom
Obi
vorky
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 30 Jan 2016, 15:49
Predkovia z oblasti: Vorcak, Orava

Títo poskytujú genealogické služby, prípadne ak by postačovalo, majú tam fórum. Pokiaľ mi je známe, ich klientela sú väčšinou potomkovia emigrantov do Ameriky. No, snáď by pomohli aj Vám, aspoň nasmerovať ....

https://polishorigins.com/
Napísať odpoveď