Ako hľadať československých legionárov

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Jakub Smutný
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 03 Dec 2022, 10:08

Dobrý deň,

máme v rodine dochovaný príbeh o mojom prapradedkovi Jánovi Karmanovi (1893-1964), ktorý údajne bojoval s československými légiami na Sibíri, odkiaľ sa potom pešo vrátil na Slovensko. Problémom je, že sa po ňom nedochovalo prakticky nič, z čoho by som o jeho príbehu zistil viac. Chcel by som sa preto spýtať, kde by som mohol pokračovať v bádaní. Skúšal som už rôzne databázy, ale nikde po ňom niet ani stopy.

Ďakujem za odpovede, s pozdravom Jakub Smutný
casper911
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 18 Okt 2012, 00:28
Predkovia z oblasti: Lanči, Lancsin z Pruského a okolia, Andraščík a Ondko zo Sabinova a okolia, Veľké Uherce

Dobrý deň,
nepíšete odkiaľ Ján Karman (1893-1964) pochádzal, takže ťažko overiť, či sa jedná o toho pravého. Ale našiel som 2 kandidátov. Možno to bude jeden z nich:

https://adatbazisokonline.mnl.gov.hu/ad ... n0=&curr=4

https://adatbazisokonline.mnl.gov.hu/ad ... n0=&curr=7
Jakub Smutný
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 03 Dec 2022, 10:08

Ďakujem veľmi pekne, ten z Polichna (Parlagos) je ten náš. Dalo by sa zistiť niečo aj o jednotke, v ktorej slúžil (ako je tam písané, že "IR. Nr. 25 4. MarschB. 4. Komp"? Keď som si to vyhľadal, zistil som, že bojovali v Bosne proti Srbom (kde bol asi aj zajatý). Rád by som zistil aj niečo o samotnom pôsobení v légiách...
casper911
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 18 Okt 2012, 00:28
Predkovia z oblasti: Lanči, Lancsin z Pruského a okolia, Andraščík a Ondko zo Sabinova a okolia, Veľké Uherce

IR. Nr. 25 → Infanterie-Regiment Nr. 25 = 25. peší pluk

4. MarschB. → 4. Marsch-Bataillon = 4. pochodový (náhradný) prápor
Tieto prápory sa tvorili z doplňovaných vojakov a posielali sa k bojovým jednotkám na fronte.

4. Komp. → 4. Kompanie = 4. rota

Celkovo to teda znamená: 25. peší pluk, 4. pochodový prápor, 4. rota

Ďalšie info ohľadom 25. pešieho pluku si už dnes na internete dokážete nájsť aj sám...
Napísať odpoveď