Dobry den,
Par dni sa snazim dopatrat k informaciam o jednej rodine pre kamarata z CZ. Jeho pra stary otec Viliam Beck sa v roku 1920 narodil v Tatranskej Lomnici. Je to vynikajuci rok kedze v roku 1930 by nebol problem najst rodne miesta jeho rodičov (Ján Beck a Anna Smiková), a pokračovať dalej.... no problem je ten ze ziadne scitacie harky neviem najst. Susedne Tatranske Matliare sa spominaju len v roku 1940 v Huncovciach i to su pisane len ako Riaditelstvo kupelov a harky su ako "pre hosti". Chapem to spravne ze tieto podhorske oblasti nemali trvalych obyvatelov a boli tam len hotely a ine ubytovacie zariadenia, a to je dovod preco sa to nezapisovalo? Potom vsak nechapem preco mal Viliam zapisane bydlisko Tatransku Lomnicu?
Dalsia vec je ta ze ak tam ludia normalne zili tak pod aku matriku patrila tato cast? V sucastnosti to spada pod Vysoke Tatry, no za cias Uhorska sa ani Tatr. Lomnica ani Vysoke Tatry nespominaju na matriky.genedict.
Inak co sa tyka tejto rodiny "Beck" tak v roku 1940 zili v obci Stráža, co je dnes ako mestska cast Popradu. Otec Jan s manzelkou a detmi zili v dome cislo 21. Syn Viliam zil s manzelkou u jej otca (Jan Mlynar) v dome cislo 3. Tu je zaroven taka vec ze v roku 1930 sa rodina Jana Mlynara nespomina v Strážach ale dom č. 3 je zapisany na jeho meno (pripadne na jeho otca alebo deda), cize mohli dlhodobo zit inde. To isto mohlo platit aj pre rodinu Beck, ktoru som v roku 1930 chcel najst v Tatr. Lomnici a prisiel na tento problem s harkami ( Becka som skusal hladat aj v obci Straza a cez scitacieharky.sk v ramci celeho slovenska). Snad v roku 2030/2031 budu harky odciernene.
Aby som sa vratil k hlavnej otazke. Vedel by niekto povedat ako to bolo so scitanim obyvatelstva v tychto podhorskych oblastiach?
Tatranska Lomnica - scitanie a matricne zapisy?
-
jozef56
- Iniciatívny člen

- Dátum registrácie: 29 Apr 2017, 13:13
- Predkovia z oblasti: Maťašovský,Lešondák,Halcin -Smižany,Sp.N.Ves,Rolova Huta,Kežmarok
Dobrý deň,
tatranské osady patrili pod jednotlivé obce pod Tatrami.
Tatranská Lomnica bola miestnou časťou Veľkej Lomnice, hľadajte tam.
Jozef
Jozef
- duros
- Administrátor

- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Vtedy ani neexistovali: https://slovnik.juls.savba.sk/?w=tatran ... cs&d=psken#JMK napísal: 13 Jan 2026, 17:13 ... V sucastnosti to spada pod Vysoke Tatry, no za cias Uhorska sa ani Tatr. Lomnica ani Vysoke Tatry nespominaju na matriky.genedict.
...[/b]
-
JMK
- Nováčik

- Dátum registrácie: 11 Nov 2023, 17:25
- Predkovia z oblasti: Bardejov a okolie - Pohronska Polhora
Jozef56, ja som tu Velku Lomnicu pokukoval na mape ale nepozrel som ju lebo som si hovoril ze to je moc daleko takze ak harky budu tak niekde inde. Nabuduce budem vediet ze treba skusit pozriet aj blizke vacsie mesta. Dakujemjozef56 napísal: 13 Jan 2026, 17:29 Dobrý deň,
Jozef
---
Duros, dakujem. Tieto lokacie som hladal na starej vzdialenostnej mape (1897-1903), a kedze som tam videl niekolko budov tak som to povazoval sa klasicku malu obec, ktora mala svoj madarsky nazov a mohla by byt pod farskym uradom z okolia.duros napísal: 13 Jan 2026, 18:02 Vtedy ani neexistovali: https://slovnik.juls.savba.sk/?w=tatran ... cs&d=psken#
---
Mano, velmy pekne dakujem! Usetril si mi cas listovanim harku za harkom. Vidim ze na FS maju chybne zapisany okres pre Abrahamovce, ktore okrem Bardejova su aj medzi Popradom a Levocou tak ako to pise na harku. Dakujem este raz za odkazy!mano napísal: 13 Jan 2026, 18:34 https://lnk.sk/bmtw4
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 6Q?lang=en
Dakujem vam vsetkym este raz za vysvetlenia a pomoc. Mozem sa pustit do hlbsieho patrania. Prajem vam pekny den / vecer.