Druhopisy matriky narození Miková 1827- 1864

Staré matriky, digitalizácia, aké informácie nájdete v matrikách.
Loudová Dana
Dátum registrácie: 19 Jan 2026, 15:36
Predkovia z oblasti: Galajda, Bejda, Dolhomut Vladiča, Driečna Miková, Staškovce

Dobrý den, zdravím ze severních Čech a omlouvám se za mou troufalost.
Můj praděd - Nestor Galajda měl v matrice zemřelých uvedeno místo narození Miková (východní Slovensko.) Tuto informaci mám z mnou osobně navštíveného archivu ve Svidníku. (úmrtí 1900 v obci Vladiča, uveden věk 46 let)
Hledala jsem tedy matriky obce Miková. Komunikoval se mnou PhDr. F. Uličný z archivu Prešov a sdělil mi, že matriky narozených v Mikové z let kolem roku 1850 se nezachovaly, mají pouze od roku 1885.
Na genedict.net jsem se ale dočetla, že v Maďarsku existují druhopisy matrik této obce z let, která potřebuji (tj. kolem 1853).
Na Vašem fóru jsem našla, že se tu kdosi již na tyto druhopisy tázal a nějaký zlatý pán mu slíbil pomoci s komunikací s archivem v městě Sátoraljaújhelyi Fióklevéltár. :D Nemám problém zaplatit archivu poplatky za sken z matriky, ale ta komunikace je pro mě již příliš. Je to už asi poslední šance, jak zjistit přesné narození praděda a jména jeho rodičů. (bude mi 65 let) :D
Závěrem musím dodat, že Vaši práci moc obdivuji, neboť amatérští genealogové v ČR jsou velice zmlsaní, když mají téměř veškeré matriky tzv. přístupné
1900 úmrtí Nestor Galajda.jpg
1900 úmrtí Nestor Galajda.jpg (3.06 MiB) 254 zobrazení
online přímo z obýváku a dá se bez potíží, jen s trochou štěstí dostat někdy až k Berní rule. Zdravím Vás a moc děkuji za případnou radu. S úctou Dana Loudová

https://matriky.genedict.net/mikova/
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... g=cs&i=114
ando007
Člen
Člen
Dátum registrácie: 02 Aug 2023, 11:01
Predkovia z oblasti: Bystrá, Miková, Bukovce, Soľník, Ladičkovce, Hankovce, Kochanovce, Papín

Skeny druhopisov uložených v archíve v maďarskom meste Sátoraljaújhely som si objednal ja.

Pošlite mi vašu emailovú adresu, skúsim daný záznam nájsť a preposlať vám ho :)
ando007
Člen
Člen
Predkovia z oblasti: Bystrá, Miková, Bukovce, Soľník, Ladičkovce, Hankovce, Kochanovce, Papín

Keďže ide o dosť špecifické krstné meno, nedalo mi, a na katastri pre obec Vladiča som našiel osobu "Nestor Galajda" Konkrétne je na tomto LV ako vlastník č. 25: Katastralny urad v Stropkove by Vám za poplatok vedel spraviť kópiu starej pozemkoviknižnej vložky (PKV) 36, ktorá sa v zázname pri vašom predkovi spomína. Je to dobrý sekundárny zdroj pre hľadanie predkov a ich príbuzných, hlavne v prostredí severovýchodného Slovenska, kde gréckokatolícke matriky neprežili (najma) obdobie komunizmu.
Loudová Dana
Dátum registrácie: 19 Jan 2026, 15:36
Predkovia z oblasti: Galajda, Bejda, Dolhomut Vladiča, Driečna Miková, Staškovce

Mnohokrát děkuji za odezvu a pomoc přátel z genealogického fóra. Opět mám motivaci znovu navštívit kraj mých předků v trojúhelníku Svidník - Stropkov - Medzilaborce.... Vždyť je to jen 720 km. :D
ando007
Člen
Člen

Záznam krstu som odoslal na email.
Napísať odpoveď