Štátny archív v BB - nechystá sa niekto?

Praktické skúsenosti z archívov.
littlekubo
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 04 Mar 2021, 12:59
Predkovia z oblasti: Horehronie, severné Maďarsko, Považie, rakúska Halič

Pri pátraní po predkoch zo Šumiaca som narazil na problém s naskenovanými matrikami na FamilySearch.
Pri svadbe môjho predka v roku 1816 chýba dolná hrana strany, na ktorej je celé meno nevesty.
sumiac_1775-1827_s324-325.jpg
sumiac_1775-1827_s324-325.jpg (1000.6 KiB) 150 zobrazení
Keďže sa v tomto období nezapisovalo meno matky za slobodna pri narodení ich detí, tak nemám šancu sa ku tejto informácii dostať inak.

Keďže cestu z Anglicka do BB neplánujem, tak by mi veľmi pomohlo, ak by niekto pre mňa tieto informácie odpísal.

Ak by to ale nešlo, tak kde hľadať matriky pre Šumiac pred rokom 1775? Obec bola na svojom mieste minimálne dve storočia skôr.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Ad fyzické prezretie:
Podľa mňa zbytočné. Tá matrika, než ju reštaurovali a zviazali, tak ju orezali. Takýchto matrík je viacero. Je zreteľne vidieť, že naskenovaná je komplet, dokonca presahuje pod ňou nasledujúca strana.
Ad matriky Šumiaca pred rokom 1775:
Keďže ide o GK matriky, tak také spred uvedeného roka nebudú. Ostatné konfesie mali byť zapisované do RK matrík do tolerančného patentu, takže by som hľadal v RK matrike. Šumiac zrejme tak, ako Červená Skala, patril pod Brezno.
littlekubo
Aktívny člen
Aktívny člen

Dakujem. Ono to bude zaujimave, kedze Cervena Skala v tej dobe snad este bola lesom medzi Sumiacom a Muranskym hradom. Cele to ale patrilo pod Gemer, pricom Brezno bola zupa Zvolenska. Hranica bola medzi obcami Polomka a Bacuch.
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

littlekubo napísal: 19 Apr 2026, 11:17 Pri svadbe môjho predka v roku 1816 chýba dolná hrana strany, na ktorej je celé meno nevesty.
Dobrý deň,
čiastočne vidieť hornú časť písmen krstného mena aj priezviska nevesty, tak som to vyskladala. Moja kandidátka: Maria Patkany, slobodná, 24-ročná, gk.

Sviatosti krstu a birmovania (myropomazania) prijala 7. mája 1794, záznam vľavo. https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443

:idea: Prosím, nabudúce radšej priložte odkaz na matriku. ;)
littlekubo
Aktívny člen
Aktívny člen

Dakujem. Skutocne to moze byt ona.
Napísať odpoveď