Ján Bučko: hľadám údaje o mieste a dátume jeho úmrtia

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
tvarohovymis
Dátum registrácie: 29 Apr 2026, 17:02
Predkovia z oblasti: Bučko, Slovensko a USA

Dobrý deň,

obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc pri dohľadaní informácií o mojom prastrýkovi: Ján Bučko, ktorý sa narodil dňa 12.07.1903 v obci Šašová, okres Bardejov. Podľa mojich doterajších zistení mal v čase Veľkej hospodárskej krízy (1929) vycestovať na územie Spojených štátov amerických so svojimi súrodencami, pričom tam zostal až do svojej smrti. Podarilo sa mi zistiť, že v roku 1949 žil na území štátu Ohio, konkrétne v meste Cleveland/Cuyahoga Country, pričom v rovnakom roku mu bolo udelené americké občianstvo (viď. príloha). Od tohto roku sa mi nepodarilo dohľadať nič ohľadom jeho osoby, najmä miesto a dátum, kedy došlo k jeho úmrtiu.

Vopred ďakujem za vašu pomoc a čas.
Screenshot_8.png
Screenshot_8.png (644.13 KiB) 306 zobrazení
mano
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 28 Okt 2015, 19:34

tvarohovymis napísal: 29 Apr 2026, 17:33 Dobrý deň,

obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc pri dohľadaní informácií o mojom prastrýkovi: Ján Bučko, ktorý sa narodil dňa 12.07.1903 v obci Šašová, okres Bardejov. Podľa mojich doterajších zistení mal v čase Veľkej hospodárskej krízy (1929) vycestovať na územie Spojených štátov amerických so svojimi súrodencami, pričom tam zostal až do svojej smrti. Podarilo sa mi zistiť, že v roku 1949 žil na území štátu Ohio, konkrétne v meste Cleveland/Cuyahoga Country, pričom v rovnakom roku mu bolo udelené americké občianstvo (viď. príloha). Od tohto roku sa mi nepodarilo dohľadať nič ohľadom jeho osoby, najmä miesto a dátum, kedy došlo k jeho úmrtiu.
Dobry den , naturalizacia 46 rocneho Jana Bucka ( z Ceskoslovenska ) v roku 1949 nemusi este jednoznacne znamenat,ze sa jedna o Vasho prastryka narodeneho v 1903 .... aj ked to mozne je :)
Vela udajov o nom ste neposkytli , nezostala po nom na Slovensku manzelka Anna prip. potomkovia ?
tvarohovymis

Rozumiem Vašej opatrnosti a súhlasím, že samotné meno a vek v naturalizačnej listine nemusí hneď bez ďalšieho znamenať, že sa jedná o môjho prastrýka. Moje presvedčenie, že ide o tú istú osobu, však opieram o tú skutočnosť, že v tom istom okrese a roku zomrela jeho staršia sestra Mária Hrusch, rod. Bučková, nar. 03. mája 1888, zom. 07. apríla 1949, pričom jej adresa posledného pobytu bola: 3408 E 104th St, Cleveland, 44104 OH, USA. Uvedená adresa sa nachádza v okrese Cuyahoga.

Podľa mojich informácií Ján emigroval ako slobodný. Zatiaľ sa mi nepodarilo dohľadať žiadne záznamy o jeho prípadnom sobáši alebo potomkoch na území USA.

Pre úplnosť uvádzam, že okrem jeho sestry Márie Hruch, rod. Bučkovej, emigrovala do USA aj jeho ďalšia sestra Helena Gmitro, rod. Bučková, nar. 1895, zom. 1961 (https://www.findagrave.com/memorial/209 ... len-gmitro).

Okrem toho mal aj ďalších súrodencov (Ján, Anna, Zuzana, Juraj a Anna Mina), avšak o týchto viem, že žili a následne aj zomreli na území Slovenska.
mano
Veterán
Veterán

tvarohovymis napísal: 30 Apr 2026, 23:41 Podľa mojich informácií Ján emigroval ako slobodný. Zatiaľ sa mi nepodarilo dohľadať žiadne záznamy o jeho prípadnom sobáši alebo potomkoch na území USA.
Dobry den , takze moj tip na umrtie Jana v okt. 1967 nema realne opodstatnenie :(
https://cpl.org/newsindex/showrecord/?r ... =necrology
Parma je predmestie Clevelandu.
Pride mi ale,ze nekrolog pisal clovek neznaly pomerov , neuvadza napr. ani mena deti/ vnucat ....
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Dobrý deň,
podľa Vašich doplnených informácií o jeho súrodencoch, toto je nekrológ Vášho prastrýka Jána Bučka. https://cpl.org/newsindex/showrecord/?r ... =necrology

Na základe nekrológu bol buď slobodný, možno rozvedený, lebo nespomína sa jeho manželka. Miesto jeho posledného odpočinku. https://www.findagrave.com/memorial/248 ... john-bucko
mano
Veterán
Veterán

Este jeho scitanie v 1950
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... n&groupId=
Ak vidim dobre , ma status "Nev" ??? - never married
V dalsom dokumente sa mozno jedna o mylne zapisany status " M" - married a Maria je zapisana omylom ako manzelka - v skutocnosti moze ist o matku tiez Mariu ,ktoru zapisali ako najblizsiu pribuznu osobu v krajine povodu
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... =sk&i=1161
Naposledy upravil/-a mano v 01 Máj 2026, 15:38, upravené celkom 5 krát.
jan
Člen
Člen
Dátum registrácie: 23 Mar 2014, 15:59

Antverpy, Belgicko 1.3.1927 - Saint John, New Brunswick, Kanada 11.3.1927 pasažier č. 4

Pri príchode z Kanady do USA má uvedené:
Rodinný stav: Married
Narodenie: Približne 1904 Sasova Czecho Slovakia
Príchod: 25. Feb. 1943 Detroit, Michigan, United States
Vek: 39
Príbuzní
Meno Vzťah Adresa
Mary Wife Sasova Czecho Slovakia
Mary Hrus Sister 3408 E 104 Cleve Ohio
Informácia o zdroji
Card Manifests (Alphabetical) of Individuals Entering through the Port of Detroit, Michigan, 1906-54 (National Archives Microfilm Publication M1478 9)

Deň úmrtia je 12.12.1955, okres Cuyahoga, Ohio, USA
Naposledy upravil/-a jan v 01 Máj 2026, 19:08, upravené celkom 1 krát.
tvarohovymis

Wow, klobúk dole, ďakujem Vám za pomoc.

Snáď sa mi podarí to dotiahnuť do úspešneho konca, t.j. vybavím jeho úmrtný list. Ak by ste mali nejaké konkrétne tipy ako postupovať, aby som úmrtný list získal čo "najhladšie" – čo si pripraviť, na čo si dať pozor, veľmi by mi to pomohlo.
Napísať odpoveď