Fitos

Hladanie priezviska
Monicina
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Žitný ostrov, okolie Kráľovského Chlmca, Zakarpatská Rus, Liptov, Horná Nitra

Dobrý večer

Vedeli by ste mi niekto poradiť pôvod priezviska Fitos/Fittos, ktoré sa vyskytovalo na žitnom ostrove? Išlo o nobilizovaný rod a okrem pôvodu priezviska by ma zaujímalo, či ste sa dočítali niečo o tomto rode.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

K pôvodu priezviska som nič nenašiel, ale k nobilitácii len krátke vety u Nagy Ivána a Bélu Kempelena. Viac je toho tu: https://hu.wikibooks.org/wiki/C%C3%ADme ... c%C3%ADmer
Monicina
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Žitný ostrov, okolie Kráľovského Chlmca, Zakarpatská Rus, Liptov, Horná Nitra

Dobrý deň

Ďakujem Vám za snahu.

Ja som až teraz našla na maďarskom Radix Forum info, kde jeden pispievateľ tvrdí, že to znamená človek s tupým (krátkym) nosom. Teda, aj takto mohli vzniknúť priezviská, na základe "možno nie najkrajšej vizuálnej črty", :( len teda neviem, či to pôvodne bolo ozaj hanlivé označenie toho predka, ktorému potom prischlo toto priezvisko :lol:

Nechám otvorený ešte tento dotaz, ak by niekto v budúcnosti natrafil na info o tom rode.
Napísať odpoveď