Dobry den ,
checm sa spytat ci len zle pozeram alebo nevidim scitania ludu pre :
Turiec 1869 nenajdeny
Hont 1869 nenajdeny
Hladal som predka z oblasti Hontu 1869 kde som nenasiel umrtny zaznam a pri sobasnom bohuzial z nejakeho dovodu nema vek.
Tak som chcel ist formou scitania ale pre Hont som nenasiel - tam by som ho v takom case ocakaval.
Chcel som pozriet aj Turiec kde mal byt narodeny ale neviem presne kedy cize ho nebudem vediet zaradit jeho predkom. Nikde nema napisanych ani rodicov.
Co ine by som vedel pozriet okrem matrik ?
Nasiel som online aj ze zcitanie bolo 1857 ale k tomu som nic nenasiel alebo som znova zle hladal ?
Podarilo sami ohranicit len jeho dobu zivota na nejaky rok 1892 posledny sobas jeho potomka kde nebol oznaceny ako Néhai a potom uz az umrtie jeho zeny pravdepodobne tam uz bola oznacena ako vdova 1900. neviem kde by som este mohol hladat.
Dakujem za prip. radu alebo opravu ak som nieco prehliadol.
Scitania ludu a ine zaznamy
- patricius95
- Administrátor

- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
- Kontaktovať používateľa:
Dobrý deň,
ak tomu správne rozumiem, tak predok zomrel medzi rokmi 1892-1900? Poznáte presný dátum úmrtia? Ak zomrel po dátume 01.10.1895, potom môžete jeho úmrtie dohľadať v štátnej matrike, tam bude uvedený aj vek, aj mená oboch jeho rodičov, dokonca aj miesto ich posledného bydliska. Ak zomrel pred týmto dátumom, tak potom napíšte, kedy sa prvý raz sobášil. Mladoženáči mávali spravidla vek 17-30 rokov, čo trochu pomáha pri odhadovaní možného dátumu narodenia.
Sčítania z r. 1857, 1869, 1880, 1890 pre Turiec a Hont sa vôbec nezachovali.
ak tomu správne rozumiem, tak predok zomrel medzi rokmi 1892-1900? Poznáte presný dátum úmrtia? Ak zomrel po dátume 01.10.1895, potom môžete jeho úmrtie dohľadať v štátnej matrike, tam bude uvedený aj vek, aj mená oboch jeho rodičov, dokonca aj miesto ich posledného bydliska. Ak zomrel pred týmto dátumom, tak potom napíšte, kedy sa prvý raz sobášil. Mladoženáči mávali spravidla vek 17-30 rokov, čo trochu pomáha pri odhadovaní možného dátumu narodenia.
Sčítania z r. 1857, 1869, 1880, 1890 pre Turiec a Hont sa vôbec nezachovali.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
Dobry den patricius95.
Dakujem Vam za odpoved a radu.
Ano , ospravedlnujem sa ak som napisal komplikovane.
Snazil som sa ho dohladat v evanielickych ( pravdaze som presiel aj katolicke ) matriky, taktiez som oslovil miestny archiv . ( Levice )
Nedohladal som .
Jedine co som nasiel - Nasiel som jedine svatbu kde nebol jeho vek, len vek nevesty . Poznamka pri danom cloveku bola iba z kadial je - rodisko, ziadny rodicia,nic.
Avsak v danej obci kde sa narodil som v tom case ked som to hladal nasiel vela menovcov- cize to bolo neschodne.
Preto som hladal inu moznost ako odvodit danemu cloveku vek. najskor som sa snazil zredukovat obdobie na to kedy este neboli mrtvy a kedy uz ano a vysilo mi z toho to uvedene rozmedzie 1892 - 1900
"Ak zomrel po dátume 01.10.1895, potom môžete jeho úmrtie dohľadať v štátnej matrike" tu sme ho nenasli ked som bol v archive , este ma odporucili na evanielicku farnost tam mi vsak povedali ze knihu z daneho obdobia dohladat nevedia ... jedine ak by boli este nejake prepisy , ja som nasiel jednu ale tam zaznam tiez nebol .
Co sa tyka scitani ak som pochopil spravne znamena to ze tie scitania vobec nie su, alebo mozu byt v zahranici napriklad Madarsko a pod ?
Dakujem pekne
Dakujem Vam za odpoved a radu.
Ano , ospravedlnujem sa ak som napisal komplikovane.
Snazil som sa ho dohladat v evanielickych ( pravdaze som presiel aj katolicke ) matriky, taktiez som oslovil miestny archiv . ( Levice )
Nedohladal som .
Jedine co som nasiel - Nasiel som jedine svatbu kde nebol jeho vek, len vek nevesty . Poznamka pri danom cloveku bola iba z kadial je - rodisko, ziadny rodicia,nic.
Avsak v danej obci kde sa narodil som v tom case ked som to hladal nasiel vela menovcov- cize to bolo neschodne.
Preto som hladal inu moznost ako odvodit danemu cloveku vek. najskor som sa snazil zredukovat obdobie na to kedy este neboli mrtvy a kedy uz ano a vysilo mi z toho to uvedene rozmedzie 1892 - 1900
"Ak zomrel po dátume 01.10.1895, potom môžete jeho úmrtie dohľadať v štátnej matrike" tu sme ho nenasli ked som bol v archive , este ma odporucili na evanielicku farnost tam mi vsak povedali ze knihu z daneho obdobia dohladat nevedia ... jedine ak by boli este nejake prepisy , ja som nasiel jednu ale tam zaznam tiez nebol .
Co sa tyka scitani ak som pochopil spravne znamena to ze tie scitania vobec nie su, alebo mozu byt v zahranici napriklad Madarsko a pod ?
Dakujem pekne
- duros
- Administrátor

- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Nie sú vôbec.ghost0007 napísal: 24 Aug 2026, 09:46 ...
Dakujem pekne
Občas je dobré prečítať si seriály na našom webe. Aj keď sú staršieho dáta, snažíme sa ich aktualizovať.
Článok k súpisu 1869: https://www.geni.sk/supis-v-roku-1869/
Celý seriál: https://www.geni.sk/supisy-urbare-scitania/
Rovnako tak nájdete aj v našej knihe: https://www.martinus.sk/919521-ako-si-z ... kmen/kniha Je už síce vypredaná, ale pripravili sme 2. vydanie, ktoré by malo byť tento rok na jeseň.
No a v neposlednom rade pripravil Patrik niekoľko článkov aj na našom firemnom FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=61583872170000
Dobry den ,
rozumiem, pozeram ze potom uz len dopytovat sa v archivoch a skusat dohladat fyzicky nakolko to co mne ukazuje, a aj som nasiel online je len ten z roku 1869.
Ostatne ak som spravne pochopil budu len v miestnych archovoch .
Co som sa mierne stratil je to ze vieme vobec ake - napriklad scitania , su v ktorych konkretnych archivoch ?
Napriklad citujem "v roku 1880, 1890, 1900 " , platia tieto roky globalne alebo lokalne ? Pokial by som sa napriklad chcel pytat na kolnkretne miesto tak oslovim miestny archiv a opytam sa ich ci maju scitanie napriklad pre rok 1890 resp 1900 alebo som to znovu niekde prehliadol ze ten vypis pre ktore oblasti su dostupne je verejne znamy ?
Dakujem pekne za objasnenie
edit:
Ja som cital predtym tento clanok napriklad :
https://www.geni.sk/supisy-urbare-a-sci ... ke-zdroje/
a videl som tam spominane roky , tak som zostal neisty ze preco potom mame "len" ten z roku 1869 a to neuplny ...
rozumiem, pozeram ze potom uz len dopytovat sa v archivoch a skusat dohladat fyzicky nakolko to co mne ukazuje, a aj som nasiel online je len ten z roku 1869.
Co som sa mierne stratil je to ze vieme vobec ake - napriklad scitania , su v ktorych konkretnych archivoch ?
Napriklad citujem "v roku 1880, 1890, 1900 " , platia tieto roky globalne alebo lokalne ? Pokial by som sa napriklad chcel pytat na kolnkretne miesto tak oslovim miestny archiv a opytam sa ich ci maju scitanie napriklad pre rok 1890 resp 1900 alebo som to znovu niekde prehliadol ze ten vypis pre ktore oblasti su dostupne je verejne znamy ?
edit:
a videl som tam spominane roky , tak som zostal neisty ze preco potom mame "len" ten z roku 1869 a to neuplny ...
- duros
- Administrátor

- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Z linku, ktorý som postol vyššie, vyberám (viď screenshot) a tam máte odpovede na Vaše otázky.ghost0007 napísal: 24 Aug 2026, 15:24 Dobry den ,
edit: